Απαίτηση τζίρου 50% στέλνει στα βράχια τους Νέους Αγρότες του 2021

∆ιαστάσεις λαµβάνει το πρόβληµα που έχει προκύψει σχετικά µε την τήρηση των δεσµεύσεων Νέων Αγροτών για κύκλο εργασιών τουλάχιστον ίσο µε το 50% της Τυπικής Απόδοσης, µε την ΕΘΕΑΣ, τον ΓΕΩΤΕΕ και γεωπόνους-συµβούλους, να ζητάνε την τροποποίηση της συγκεκριµένης δέσµευσης τόσο για την παλαιότερη πρόσκληση του 2021 όσο και για εκείνη του 2024.

Χαρακτηριστική είναι η επιστολή του ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας, που αναφέρεται στην ακαρπία της ελιάς και κάνει λόγο για κίνδυνο απένταξης: «Η πλειοψηφία των Νέων Αγροτών εντάχθηκε κατά το έτος 2022, το έτος ελέγχου της παραπάνω δέσµευσης είναι το 2023. Στην περιοχή µας, αλλά και στην υπόλοιπη χώρα, για το έτος 2023, έχει διαπιστωθεί έντονο το φαινόµενο της ακαρπίας στην ελαιοκαλλιέργεια, καθώς και σε άλλες καλλιέργειες (π.χ Αµυγδαλιά). Αυτό έχει ως αποτέλεσµα να υπάρχουν ενταγµένοι Νέοι Αγρότες που δεν µπορούν να φτάσουν το απαιτούµενο εισόδηµα, καθώς δεν έχουν παραγωγή. Επειδή η ακαρπία αυτή είναι εκτεταµένη, αλλά δεν αποτελεί φαινόµενο που τυγχάνει άµεσης αποζηµίωσης και ελέγχου από αρµόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ (ΕΛΓΑ κ.λ.π.). Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει και η δυνατότητα να αποδειχθεί ότι η δέσµευση του Νέου Αγρότη – ελαιοπαραγωγού, δεν τηρήθηκε λόγω ανωτέρας βίας. ∆ηµιουργείται, έτσι, µεγάλος κίνδυνος οι συγκεκριµένοι Νέοι Αγρότες ελαιοπαραγωγοί να απενταχθούν από το πρόγραµµα και να επιστρέψουν τις εισπραχθέντες προκαταβολές». ∆εν είναι µόνο το φαινόµενο της ακαρπίας που επηρεάζει τους τζίρους αλλά και ο περονόσπορος στο αµπέλι που οδήγησε σε µείωση της παραγωγής, η οποία σε ορισµένες περιοχές φτάνει ακόµη και στο 50% και δεν αναγνωρίζει ούτε αποζηµιώνει ο ΕΛΓΑ. Μάλιστα στις 3 ∆εκεµβρίου έχει προγραµµατιστεί κινητοποίηση των αγροτών στον Τύρναβο που ζητάνε αποζηµιώσεις για το θέµα αυτό.

Η δέσµευση για µείωση τζίρου µοιάζει να «ναρκοθετεί» και τη νέα πρόσκληση όπως τουλάχιστον υποστηρίζει η ΕΘΕΑΣ που ζητά να διαγραφεί η απαίτηση πωλήσεων βάσει τυπικής απόδοσης ή να γίνει πιο ανελαστική. Όπως αναφέρει στο σχολιασµό της κατά τη διαβούλευση της πρόσκλησης των Νέων Αγροτών 2024 «δεν είναι δόκιµο να συγκρίνονται οι πραγµατικές πωλήσεις (οι οποίες είναι µεταβλητές και επηρεάζονται από διάφορες παραµέτρους π.χ καιρό) µε την τυπική απόδοση της δήλωσης ΟΣ∆Ε η οποία σχηµατίζεται από σταθερούς αµετάβλητους δείκτες οι οποίοι είναι αποτέλεσµα στατιστικής επεξεργασίας».

Προς το παρόν από τις διαχειριστικές αρχές δεν έχει γίνει κάποια τοποθέτηση για επερχόµενη αλλαγή στο Μέτρο, ωστόσο θα αποτελέσει έκπληξη αν τελικώς δεν υπάρξει µέριµνα και γίνουν απεντάξεις. 

www.agronews.gr