Απλώνονται τα αγροτικά μπλόκα και οι καταλήψεις στα ΑΕΙ...

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν Παρασκευή 26 Ιανουαρίου, αγρότες της Θεσσαλονίκης, εκφράζοντας την δυσαρέσκειά τους για το υπέρογκο κόστος παραγωγής αλλά και την μεγάλη πτώση στις τιμές των προϊόντων τους.

Ήδη, σε διάφορα σημεία της πόλης, έχουν παραταγμένα τα τρακτέρ τους και μέσα στη μέρα αναμένεται να βγουν στους δρόμους.

Συγκεκριμένα, οι διαμαρτυρίες αναμένεται να ξεκινήσουν από την Επανομή, τη Θέρμη, την παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Σερρών και έξω από το δημαρχείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, αγρότες από την Επανομή αναμένεται να κινηθούν προς τον κόμβο του αεροδρομίου “Μακεδονία“, με 30-40 τρακτέρ, με σκοπό να τον αποκλείσουν, χωρίς, ωστόσο, να έχει ληφθεί απόφαση για κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής, διεκδικώντας μία σειρά από μέτρα για την ενίσχυση των εισοδημάτων τους.

Αγρότες από τη Λητή βγήκαν με τα τρακτέρ τους περίπου στις 9: 30 και κατευθύνθηκαν στον Λαγκαδά. Νωρίς το απόγευμα, σχεδιάζουν να τα παρατάξουν στο Δερβένι.

Τα τρακτέρ του ζεσταίνουν οι αγρότες και στον Προμαχώνα, όπου θα πραγματοποιήσουν μπλόκα, ζητώντας τα χρήματα που δεν τους έχουν δοθεί, όπως καταγγέλλουν ακόμα από την πολιτεία. Μάλιστα, τη Δευτέρα αναμένεται οι κινητοποιήσεις να κορυφωθούν.

Ένας από τους αγρότες που συμμετέχει στις κινητοποιήσεις, ο κ. Στέργιος Λιτός μιλά στο Open, αναφέροντας τα εξής: «Τα τρακτέρ είναι στις πλατείες των χωριών. Στις 11 θα οδηγηθούμε στο κτίριο της νομαρχίας των Σερρών και από κει στο τελωνείο του Προμαχώνα. Όχι για να κλείσουμε το τελωνείο αλλά για να αναδείξουμε τα προβλήματά μας».

«Ζητάμε τα αυτονόητα. Πριν από τα Χριστούγεννα, υποτίθεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ έκανε την αποπληρωμή των αγροτών. 25 χιλιάδες αγρότες έχουν μείνει απλήρωτοι, για πρώτη φορά στα χρονικά. 400 εκατ. ευρώ λείπουν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ που θα έπρεπε να τα πάρουν οι παραγωγοί. Να μας πουν πού είναι τα χρήματα. Είναι θέμα κακοδιαχείρισης, όχι μείωσης των χρημάτων από την Ευρώπη».

«Τον υπουργό τον είδαμε την προηγούμενη Δευτέρα. Ζητήσαμε αγροτικό πετρέλαιο, να μας απαντήσουν ποιο είναι το δημοσιονομικό κόστος για να το πάρουμε, όπως παίρνουν οι συνάδελφοί μας σε άλλα αναπτυγμένα κράτη. Δεν θέλουμε επιδόματα, θέλουμε πραγματικές λύσεις».

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών απλώνονται καθώς έχουν ήδη ξεκινήσει και συνεχίζουν τα μπλόκα αγροτών στη Θεσσαλία προκαλώντας πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, με φόντο τις ευρύτερες αγροτικές κινητοποιήσεις που ξεδιπλώνονται πανευρωπαϊκά με αιχμή Γερμανία και Γαλλία.

Οι διεκδικήσεις των αγροτών στην περιοχή της Θεσσαλίας έχουν ως αφετηρία ή ενισχύονται, από τις καταστροφές που υπέστη στο σύνολό του ο αγροτικού κόσμος, από την καταστροφική κακοκαιρία του περασμένου Σεπτεμβρίου "Daniel"και είχε ως συνέπεια την ολική καταστροφή μεγάλων εκτάσεων αγροτικής γης, καταστροφή του ζωικού κεφαλαίου αλλά και του αγροτικού εξοπλισμού των θεσσαλών.

Καταλήψεις στα πανεπιστήμια

Στο παζλ των πιέσεων στο Μαξίμου έρχονται να προστεθούν οι κινητοποιήσεις στα ΑΕΙ πανελλαδικά.

Την Πέμπτη το απόγευμα ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης κατέφυγε στις διαδικασίες διεξαγωγής εξετάσεων εξ' αποστάσεως όπως την περίοδο του λοκντάουν της πανδημίας, ώστε να προσπεράσει την αναταραχή που έχει προκαλέσει στο σύστημα το κύμα καταλήψεων που σαρώνει πολλά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας με τους φοιτητικούς συλλόγους να εναντιώνονται στη ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων που προωθεί η κυβέρνηση με νομοσχέδιο.

Η εξ’ αποστάσεως εξεταστική, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, προβλέπεται σε εγκύκλιο αναφορικά με τη διεξαγωγή γραπτών ή προφορικών εξετάσεων με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων στα Πανεπιστήμια που αποστέλλεται στις διοικήσεις ΑΕΙ με σκοπό, όπως αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες να μη χαθεί η εξεταστική της χειμερινής περιόδου.

Σημειώνεται ότι μετά από αίτημα Πιερρακάκη υπάρχει έκτακτη σύγκληση της Συνόδου των Πρυτάνεων τη Δευτέρα, μέσω τηλεδιάσκεψης αναφορικά με την εκπαιδευτική διαδικασία στα πανεπιστήμια.

Με πληροφορίες ΕΡΤ, ethnos.gr