Αισχροκέρδεια στο γάλα: Έριξαν την τιμή οι παραγωγοί αλλά στο ράφι... ανέβηκε

Την ώρα που η ακρίβεια καλπάζει ροκανίζοντας το εισόδημα των νοικοκυριών, τα φαινόμενα αισχροκέρδειας διαδέχονται το ένα το άλλο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά γάλακτος όπου οι ανατιμήσεις συνεχίζονται.

«Δεν λειτουργούν οι νόμοι της αγοράς σε αυτή τη χώρα»

Μάλιστα, όπως θα δείτε σε σχετικό ρεπορτάζ του MEGA, παρά το γεγονός ότι οι παραγωγοί πωλούν το 2024 σε φθηνότερες τιμές από το 2023, το γάλα στο ράφι καταλήγει… ακριβότερο φέτος.

«Προφανώς δεν λειτουργούν οι νόμοι της αγοράς σε αυτή τη χώρα. Έχουν μειωθεί και τα κοπάδια και η παραγόμενη ποσότητα γάλακτος, αλλά η τιμή του τελικού προϊόντος αυξάνεται και του παραγωγού μειώνεται. Όλα είναι εντελώς αντιφατικά. Στην περιοχή μου δεν έχουμε τη δύναμη να συγκρατήσουμε τις τιμές λόγω έλλειψης και συνεταιρισμών», ανέφερε η κτηνοτρόφος Ιωάννα Καρρά.

«Δεν ελέγχονται οι μεσάζοντες»

Από την πλευρά του, ο Παύλος Σατολιάς, πρόεδρος Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, υπογράμμισε πως «ο αδύναμος κρίκος στη χώρα μας είναι ο παραγωγός. Δεν υπάρχουν συνεταιρισμοί να συγκρατήσουν τις τιμές γιατί όπου υπάρχουν, αυτή η «ψαλίδα» από το «χωράφι ή τον στάβλο στο ράφι», είναι πολύ μικρότερη. Και ο παραγωγός παίρνει ένα καλό εισόδημα για να μείνει, και ο καταναλωτής το παίρνει σε καλή τιμή. Δεν έχουμε νόμους στην αγορά, δεν ελέγχονται οι μεσάζοντες από το χωράφι στο ράφι. Υπάρχει αισχροκέρδεια, έλλειψη ελέγχων και προστίμων που θα λειτουργούν αποτρεπτικά».

Γάλα: Η τιμή παραγωγού πέφτει, η τιμή στο ράφι αυξάνεται

ΠΡΟΒΕΙΟ ΓΑΛΑΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2023ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024
Ν. Τρίκαλων1,65 ευρώ1,40 ευρώ
Ν. Φθιώτιδας1,60 ευρώ1,48 -1,50 ευρώ

Η τιμή πρόβειου στο ράφι (τιμή/κιλό): 2,78 ευρώ – 3,30 ευρώ.

ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΟ ΓΑΛΑΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2023ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024
Ν. Τρίκαλων1,10 ευρώ0,93 – 1,10 ευρώ
Ν. Φθιώτιδας1 ευρώ0,94 ευρώ

Η τιμή κατσικίσιου στο ράφι (τιμή/κιλό): έως 2,84 ευρώ, 3,39 ευρώ βιολογικό, 3,58 ευρώ χωρίς λακτόζη.

www.ieidiseis.gr