Αρχή στα 7 ευρώ για το σπαράγγι, μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο η ζήτηση...

του Γιάννη Ρούπα

Θετικό φαίνεται πως θα είναι το πρόσηµο και φέτος για το ελληνικό σπαράγγι, µε την αγορά να µεγεθύνεται και το ντόπιο προϊόν να κερδίζει συνεχώς πρωιµότητα λόγω του ηπιότερου χειµώνα και των διπλών – τριπλών νάιλον που τοποθετούν οι παραγωγοί.

Να σηµειωθεί ότι η ζήτηση για σπαράγγι µεγαλώνει στις Σκανδιναβικές χώρες τα τελευταία χρόνια, όπου το ελληνικό προϊόν βρίσκεται ολοένα και συχνότερα στα ράφια της λιανικής.

Οι πρώτες κοπές σε Θεσπρωτία και Πιερία έγιναν στις 13 Φεβρουαρίου, έναντι 20 του αντίστοιχου µήνα πέρυσι, µε τα πρώτα φορτία να ετοιµάζονται αυτές τις µέρες και τους συνεταιρισµούς να αναµένουν τιµές για τα πρώτα πράσινα στα 6,5 µε 7 ευρώ.

Βέβαια, καθώς ο ρυθµός συγκοµιδής θα αυξηθεί τις επόµενες 15 µέρες, οι παραγωγοί ευελπιστούν η µέση τιµή να ξεπεράσει τις περσινές επιδόσεις και να διαµορφωθεί στα 3 µε 3,5 ευρώ, δεδοµένου ότι η ελληνική σοδειά έχει µεν κερδίσει σε πρωιµότητα αλλά είναι κάπως µειωµένη.

fresher.gr