Καταρρέει η συμφωνία Ρεπουμπλικάνων-Δημοκρατικών για βοήθεια στην Ουκρανία. Καταλυτικό το «όχι» του Τραμπ.

Η δικομματική συμφωνία που επετεύχθη με μεγάλη δυσκολία για την επιβολή νέων περιορισμών στα σύνορα των ΗΠΑ και την απελευθέρωση της πολεμικής βοήθειας στην Ουκρανία βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης στη Γερουσία, όπου η υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων μειώθηκε μετά τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ εναντίον της.

Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές βγήκαν από μια συνάντηση τη Δευτέρα το βράδυ, υποστηρίζοντας ότι η προγραμματισμένη ψηφοφορία την Τετάρτη είναι πολύ νωρίς, καθυστερώντας τη βοήθεια που η Ουκρανία λέει ότι χρειάζεται απεγνωσμένα για αρκετές ακόμη εβδομάδες και αφήνοντας ανεπίλυτη την επιδεινούμενη κατάσταση στα σύνορα των ΗΠΑ.

Η συμφωνία των 118,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων ήταν το αποτέλεσμα μηνών κεκλεισμένων των θυρών διαπραγματεύσεων στη Γερουσία, αλλά οι προοπτικές της άρχισαν να παραπαίουν αμέσως μετά την ανακοίνωση των λεπτομερειών από τους διαπραγματευτές αργά την Κυριακή. Λιγότερο από 24 ώρες αργότερα, οι Ρεπουμπλικάνοι -ακόμη και εκείνοι που ήταν ανοιχτοί στη συμφωνία- ξέσπασαν.

«Νομίζω ότι η πρόταση είναι "νεκρή"», δήλωσε ο γερουσιαστής Ρότζερ Γουίκερ του Μισισιπή, ο κορυφαίος Ρεπουμπλικάνος στην Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών και ισχυρός υποστηρικτής της βοήθειας στην Ουκρανία.

Ο Τζέιμς Λάνκφορντ, ο βασικός Ρεπουμπλικάνος στις διαπραγματεύσεις, δήλωσε ότι αναμένει πως δεν θα περάσει στην προγραμματισμένη ψηφοφορία της Τετάρτης, επειδή οι γερουσιαστές λένε ότι θέλουν περισσότερο χρόνο για να εξετάσουν και να κάνουν αλλαγές στο νομοσχέδιο. Ονόμασε τη νομοθεσία «έργο σε εξέλιξη» και αστειεύτηκε ότι δεν είναι έτοιμος να κάνει ακόμη κηδεία. 

www.euro2day.gr