Γέμισε με ουκρανικά σιτηρά που τα βαφτίζουν πολωνικά η ΕΕ, κλείνουν σύνορα οι Πολωνοί

Οι Πολωνοί αγρότες ανακοίνωσαν δυναμικές κινητοποιήσεις για τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τη γειτονική Ουκρανία.

Από την περασμένη Παρασκευή (9/2) και για ένα μήνα ανακοίνωσαν ότι θα κλείνουν δρόμους και μεθοριακές διαβάσεις με την Ουκρανία.

Σε πλήρη αποκλεισμό όλων των συνοριακών περασμάτων με την Ουκρανία θα προχωρήσουν στις 20 Φεβρουαρίου. «Την 20η Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της 30ήμερης γενικής απεργίας των αγροτών, ανακοινώνουμε ότι όλες οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας θα επικεντρωθούν στον πλήρη αποκλεισμό όλων των συνόρων μεταξύ της Πολωνίας και της Ουκρανίας και σε διαδηλώσεις στο πεδίο», ανακοίνωσε το συνδικάτο Αλληλεγγύη. «Δεν θα αποκλειστούν μονάχα συνοριακά σημεία διέλευσης, αλλά επίσης επικοινωνιακοί κόμβοι και είσοδοι σε σιδηροδρομικούς σταθμούς μεταφόρτωσης και λιμάνια».

Την ίδια ημέρα, αγρότες θα συρρεύσουν στη Βαρσοβία από κάθε κατεύθυνση.

Από την πλευρά της η Πολωνική κυβέρνηση δηλώνει ότι γίνεται διάλογος με το υπουργείο Γεωργίας της Ουκρανίας ώστε να περιοριστούν οι εισαγωγές. Επίσης ζητά οι έλεγχοι ποιότητας στα ουκρανικά σιτηρά να γίνονται στην Πολωνία. Όπως τονίζει ο Πολωνός Υπουργός Γεωργίας, Czeslaw Siekierski, «όταν σιτηρά της Ουκρανίας φτάνουν στη Γερμανία και μετά τον έλεγχο αποδεικνύεται ότι έχουν ποιοτικά προβλήματα, επιστρέφουν στην Πολωνία ως ευρωπαϊκά σιτηρά και δεν πάνε στην Ουκρανία».

Καταλαβαίνουμε δηλαδή που θα διακινηθούν στην συνέχεια. Ένα πραγματικό μπάχαλο έχει καταντήσει η αγορά στην ΕΕ.

Εν τω μεταξύ, η ζήτηση για πολωνική ζάχαρη, γάλα και κρέας έχει μειωθεί με αποτέλεσμα οι αγρότες να μην θέλουν να κάνουν πωλήσεις λόγω χαμηλών τιμών. Ανησυχούν επίσης ότι η «Πράσινη Συμφωνία» της ΕΕ θα οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής και του εισοδήματος. Οι Πολωνοί αγρότες δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι τις 10 Μαρτίου.

Στο μεταξύ το υπουργείο Γεωργίας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι η χώρα εξήγαγε το 2024 σχεδόν 2,4 εκατομμύρια τόνους σιτηρών μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα, ελαφρώς χαμηλότερα από τα 2,7 εκατομμύρια τόνους που εξήχθησαν την ίδια περίοδο το 2023.

Κατά το πρώρο 10ήμερο του Φεβρουαρίου 2024 περίπου 1,6 εκατομμύρια τόνοι ουκρανικών αγροτικών προϊόντων (σιτηρά, φρούτα κ.α.) είχαν εξαχθεί ή δηλωθεί για μελλοντικές εξαγωγές από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και του Δούναβη της Ουκρανίας. Από αυτή την ποσότητα οι 116.000 τόνοι μεταφέρθηκαν μέσω των λιμανιών του Δούναβη και 1,5 εκατομμύριο τόνοι μέσω των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας.

Πάντως οι έμποροι φαίνεται το τελευταίο διάστημα να επιβραδύνουν την εξαγωγική δραστηριότητα των ουκρανικών προϊόντων λόγω της συνεχιζόμενης πτώσης των παγκόσμιων τιμών.

Παϊσιάδης Σταύρος

www.agrotypos.gr