ΜΕΧΡΙ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΦΤΗΝΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΓΑΙΑ

Οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν όπως ανεβαίνουν και οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στην χώρα μας.

Οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος για να μπορούν να ποτίζουν με χαμηλές τιμές θα πρέπει, μέχρι και την 26η Ιουνίου 2024, να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για το τιμολόγιο «ΓΑΙΑ» στον συνεργαζόμενο πάροχο.

Δικαίωμα ένταξης στα προϊόντα ΓΑΙΑ έχουν οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος Χαμηλής ή Μέσης Τάσης, για τις οποίες δεν υφίστανται ληξιπρόθεσμες οφειλές ή έχουν ρυθμισμένες οφειλές λογαριασμών που έχουν εκδοθεί έως και 31/12/2023.

Ενδεικτικά, οι τιμές που έχουν, ήδη, ανακοινωθεί για το σύνολο της κατανάλωσης των πρώτων 2 ετών εφαρμογής του τιμολογίου «ΓΑΙΑ» διαμορφώνονται ως εξής:

  • Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα
  • Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,8 λεπτά την κιλοβατώρα
  • Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 10,5 λεπτά την κιλοβατώρα
  • Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 11 λεπτά την κιλοβατώρα.

Οι ενδιαφερόμενοι καταναλωτές, που είναι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος, μπορούν να ενημερωθούν εκτενέστερα από την ιστοσελίδα του παρόχου τους για τα χαρακτηριστικά του τιμολογίου προμήθειας «ΓΑΙΑ», καθώς και για τους ειδικότερους όρους που θα διέπουν τις συμβάσεις προμήθειας.

Στη συνέχεια οι αγρότες, με μία απλή ηλεκτρονική αίτηση στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του παρόχου τους, συνυποβάλουν κατ’ ελάχιστο μία Υπεύθυνη Δήλωση, υπογεγραμμένη μέσω της διαδικτυακής πύλης gov.gr, καθώς και τα στοιχεία αναφοράς της παροχής τους.

Στην περίπτωση ύπαρξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας που αναλαμβάνουν την εκπροσώπηση αγροτών με σύμβαση προμήθειας με τιμολόγιο «ΓΑΙΑ» εντάσσουν, κάθε συμβαλλόμενο, σε πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών.

Διευκρινίζεται πως η ένταξη σε πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών είναι ανεξάρτητη από την ένταξη σε τιμολόγιο «ΓΑΙΑ», σε περίπτωση που ο δικαιούχος αιτηθεί, αποκλειστικά, τη ρύθμιση των οφειλών του.

Ο ΑγροΤύπος εκτιμά ότι θα πρέπει να δοθεί παράταση για την κατάθεση αίτησης το τιμολόγιο «ΓΑΙΑ» από τους αγρότες.

Παϊσιάδης Σταύρος
Πηγή: agrotypos.gr