ΠΡΟΣΟΧΗ! Ήξερες πόσο επικίνδυνα είναι τα αντισυλληπτικά για την όρασή σου;

Οι γυναίκες που παίρνουν επί χρόνια αντισυλληπτικά χάπια ενδέχεται να χρειάζονται πιο συχνό..έλεγχο της
όρασής τους καθώς μεγαλώνουν.
Μία νέα μελέτη υποδηλώνει ότι τα χάπια μπορεί να διπλασιάζουν τον κίνδυνο που διατρέχουν να εκδηλώσουν γλαύκωμα – μία εκφυλιστική ασθένεια των ματιών, η οποία δίχως την κατάλληλη θεραπεία μπορεί να οδηγήσει στην τύφλωση.
Οι ερευνητές που πραγματοποίησαν τη μελέτη διευκρινίζουν ότι τα ευρήματά της δεν πρέπει να αποθαρρύνουν τη χρήση αντισyλληπτικών, αφού παρά τον διπλασιασμό του κινδύνου παραμένει αρκετά χαμηλός, αναφέρει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».
Προσθέτουν όμως ότι οι γιατροί πρέπει να είναι ενήμεροι για το ενδεχόμενο αυτό και οι γυναίκες να παρακολουθούν την υγεία των ματιών τους.
Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν πώς ακριβώς θα μπορούσαν τα αντισuλληπτικά να επηρεάσουν την εμφάνιση γλαυκώματος. Ξέρουν όμως ότι ορισμένα κύτταρα του οπτικού νεύρου διαθέτουν υποδοχείς οιστρογόνων, που πιστεύουν ότι προστατεύουν τα μάτια από τη γήρανση. Τα αντισυλληπτικά ίσως επεμβαίνουν σε αυτή τη διαδικασία, καταστέλλοντας τα επίπεδα των οιστρογόνων. Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση γλαυκώματος διατρέχουν και οι γυναίκες που μπαίνουν νωρίς στην εμμηνόπαυση και έτσι εκ φύσεως μειώνονται τα επίπεδα των οιστρογόνων στον οργανισμό τους, αλλά και όσες παίρνουν φάρμακα που καταστέλλουν τα οιστρογόνα, όπως συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις καρκίνου του μαστoύ.
Το γλαύκωμα εκδηλώνεται συνήθως μετά την ηλικία των 50 ετών και οφείλεται στην αύξηση της πίεσης στο εσωτερικό των ματιών (ενδοφθάλμια πίεση).
Αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη αιτία τύφλωσης στον κόσμο, ενώ ο αριθμός των πασχόντων παγκοσμίως υπολογίζεται σε 60 εκατομμύρια. Η νόσος είναι συχνότερη στους ανθρώπους με οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος.
Η νέα μελέτη βασίστηκε σε στοιχεία από 3.406 γυναίκες, ηλικίας άνω των 40 ετών, οι οποίες συμμετέχουν εδώ και πολλά χρόνια σε μία μεγάλη έρευνα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ. Οι γυναίκες υποβάλλονται συχνά σε οφθαλμολογικές εξετάσεις και συμπληρώνουν ερωτηματολόγια για το ιατρικό ιστορικό τους.
Οσες από αυτές ανέφεραν ότι έπαιρναν οποιουδήποτε είδους αντισυλληπτικό επί τρία ή περισσότερα χρόνια είχαν 5% πιθανότητες να εκδηλώσουν γλαύκωμα, έναντι του 2,5% που είναι ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό, είπε ο δρ Σαν Λιν στο πρόσφατο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας στη Νέα Ορλεάνη.
Ο δρ. Λιν, ο οποίος είναι καθηγητής Κλινικής Οφθαλμολογίας και διευθυντής της Κλινικής Γλαυκώματος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, επισήμανε ότι τα ευρήματα της νέας μελέτης είναι προκαταρκτικά και δείχνουν απλώς μία συσχέτιση – όχι μία σχέση αιτίας – αποτελέσματος.
Σε συνδυασμό όμως με ευρήματα προγενέστερων μελετών υποδηλώνουν ότι υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στα επίπεδα των οιστρογόνων και την ανάπτυξη του γλαυκώματος.
Άλλες μελέτες
Παρόμοια αποτελέσματα είχε και μία άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε προ διετίας στην επιθεώρηση «Eye». Σε εκείνη τη μελέτη είχαν αναλυθεί στοιχεία από σχεδόν 80.000 γυναίκες, που αφορούσαν χρονική περίοδο τριών δεκαετιών. Το συμπέρασμα ήταν ότι ο κίνδυνος γλαυκώματος αυξανόταν μέτρια με τη λήψη αντισυλληπτικών επί πέντε χρόνια ή περισσότερο.
Ο επικεφαλής ερευνητής εκείνης της μελέτης δρ. Λουίς Πασκουάλε, αναπληρωτής καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, λέει ότι ολοένα και περισσότερα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν λίγο μεγαλύτερο κίνδυνο γλαυκώματος στις γυναίκες που μπαίνουν νωρίς στην κλιμακτήριο ή υποβάλλονται σε χειρουργική αφαίρεση των ωοθηκών τους.
Ως φαίνεται, τα οιστρογόνα ασκούν έναν ρόλο «συντήρησης» σε ορισμένα κύτταρα του ματιού, βοηθώντας τα να διατηρούνται υγιή, και έτσι η μείωση των επιπέδων τους αυξάνει τον κίνδυνο να εκφυλιστούν και να αναπτυχθεί γλαύκωμα, πρόσθεσε.
Ωστόσο, παραμένει άγνωστο αν το ίδιο συμβαίνει και στους άνδρες, οι οποίοι επίσης διαθέτουν υποδοχείς οιστρογόνων στα ίδια οφθαλμικά κύτταρα.
Eτήσιο τσεκάπ
Οι οφθαλμίατροι γενικώς συνιστούν ετήσιο τσεκάπ των ματιών, ιδίως στις ηλικίες άνω των 65 ετών, αλλά όποιος πάσχει από διαβήτη ή έχει οικογενειακό ιστορικό οποιασδήποτε οφθαλμοπάθειας πρέπει να αρχίζει πολύ νωρίτερα τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο. Ισως λοιπόν το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι γυναίκες που παίρνουν επί χρόνια αντισυλληπτικά.
«Νομίζω ότι οι γυναίκες πρέπει να ξέρουν ότι η αναπαραγωγική και η οφθαλμολογική υγεία τους συσχετίζονται», λέει ο δρ. Πασκουάλε. «Αν και δεν πρέπει κατ’ ανάγκην να λαμβάνουν αποφάσεις για την αναπαραγωγική υγεία τους με βάση το τι μπορεί να συμβεί στα μάτια τους, πρέπει να εξετάζουν συστηματικά τα μάτια τους εάν παίρνουν ή είχαν πάρει επί χρόνια αντισυλληπτικά από το στόμα ή είχαν νωρίς εμμηνόπαυση».http://www.4news.gr/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%BF%CF%87%CE%B7-%CE%AE%CE%BE%CE%B5%CF%81%CE%B5%CF%82-%CF%80%CF%8C%CF%83%CE%BF-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B4%CF%85%CE%BD%CE%B1-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9/