Το 75% των ανέργων είναι χωρίς δουλειά πάνω από 2,5 χρόνια

Το 75% των ανέργων είναι άνεργοι για 2,5 χρόνια κατά μέσο όρο και στην πλειοψηφία τους αποτελούν
υψηλού επιπέδου εργατικό δυναμικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 72% των ανέργων δηλώνει ότι θα δεχόταν μία θέση κατώτερη των προσδοκιών τους και χαμηλότερη των προσόντων τους. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα της Metron Analysis.
Η ανεργία φαίνεται να πλήττει κυρίως τους μισθωτούς και τους ελεύθερους επαγγελματίες ενώ η πλειοψηφία των ανέργων προτιμά να αναζητά εργασία στην Ελλάδα.
Σημαντικές φαίνεται να είναι οι επιπτώσεις στην κοινωνική συνοχή. Με κριτήρια την κοινωνική εμπιστοσύνη και την εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα η έρευνα διαπιστώνει ότι ενώ η κοινωνική εμπιστοσύνη παραμένει σχετικά σταθερή από την αρχή της κρίσης η εμπιστοσύνη προς το πολιτικό σύστημα εμφανίζει φθίνουσα πορεία κυρίως μεταξύ των ανέργων.
Ακόμη ένα ισχυρό ποσοστό των ανέργων (32%) θεωρεί ότι θα είναι σε καλύτερη κατάσταση αν η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη.
Απαντώντας στην ερώτηση για το αν θεωρούν τη ζωή τους καλύτερη ή χειρότερη από εκείνη των γονιών τους το 44% των ερωτηθέντων απαντά ότι τη θεωρεί χειρότερη, το 36% καλύτερη και το 18% ίδια ενώ οι πιο απαισιόδοξοι φαίνεται να είναι στις ηλικίες από 24 έως 34 ετών και οι περισσότερο αισιόδοξοι άνω των 65 ετών.
Σε ότι αφορά τις ψυχολογικές επιπτώσεις της ανεργίας οι 9 στους 10 ανέργους αισθάνονται ανασφάλεια και φόβο οι 6 στους 10 αισθήματα επιθετικότητας οι 4 στους 10 διαπιστώνουν προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις και μόλις 2 στους 10 δηλώνουν ότι η κατάσταση αυτή τους κάνει πιο μαχητικούς.
Το 74% των ανέργων δηλώνει ότι βρίσκει στήριγμα στην οικογένεια, το 18% ότι στηρίζει την επιβίωσή του στο επίδομα ανεργίας και το 7% στα κοινωφελή προγράμματα (συσσίτια κ.λ.π.).
Σε ότι αφορά τη λύση του προβλήματος οι άνεργοι ευνοούν κάθε πρόταση που μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση ενώ διαφαίνεται σχετική υποχώρηση του προστατευτισμού. Το 87% πιστεύει ότι η ανεργία θα περιοριστεί με τη μείωση της φορολογίας για τις νέες επιχειρήσεις, το 80% με τη διευκόλυνση του ανοίγματος νέων επιχειρήσεων, το 78% με προγράμματα ενίσχυσης της αυταπασχόλησης και το 77% με προγράμματα επιδότησης για ανέργους.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας ο καθηγητής οικονομικών και διευθυντής στο Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ Σάββας Ρομπόλης, υποστήριξε ότι από το 28% της ανεργίας στη χώρα μας το 17% οφείλεται σε διαρθρωτικά προβλήματα της αγοράς εργασίας και για να συνδυαστεί η οικονομική ανάκαμψη με τη μείωση της ανεργίας απαιτούνται διαρθρωτικές παρεμβάσεις.
Η διέξοδος σύμφωνα με τον κ. Ρομπόλη είναι να υπάρξουν επενδύσεις στους τομείς των υποδομών των υπηρεσιών και να ενισχυθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr