Π.Ο.Υ: Να μειωθεί κατά 50% η κατανάλωση ζάχαρης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) πρότεινε να μειωθεί κατά το ήμισυ η καθημερινή πρόσληψη ζάχαρης, μετά την επανεξέταση επιστημονικών στοιχείων για τις επιπτώσεις της στην υγεία.
Σύμφωνα με το νέο προσχέδιο οδηγιών, ο Π.Ο.Υ. συνιστά η ημερήσια κατανάλωση ζάχαρης να...
περιοριστεί στο 5% της συνολικής πρόσληψης θερμίδων από 10%, που είχε προτείνει το 2002 και αντιστοιχεί σε περίπου 50 γραμμάρια ζάχαρης ανά ημέρα για έναν ενήλικα με φυσιολογικό βάρος.
Το επιθυμητό επίπεδο πρόσληψης ζάχαρης αφορά όλα τα σάκχαρα που προστίθενται σε τρόφιμα ή είναι φυσικά παρόντα στο μέλι, το σιρόπι και τους χυμούς φρούτων, αλλά όχι όσα υπάρχουν φυσικά στα φρούτα, όπως επισημαίνει το BBC.
Την Τρίτη, η Σάλι Ντέιβις, ιατρός και επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της Βρετανίας, απευθυνόμενη στο κοινοβούλιο, απηύθυνε έκκληση για την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στη ζάχαρη ώστε να αντιμετωπιστούν τα αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας.
Οι νέες οδηγίες του Π.Ο.Υ. έχουν δημοσιευτεί στο διαδίκτυο και ο Οργανισμός προσκαλεί το κοινό να τις σχολιάσει μέσω της ιστοσελίδας του μέχρι το τέλος Μαρτίου.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι πολλά από τα σάκχαρα που καταναλώνουμε στις μέρες μας είναι κρυμμένα σε κατεργασμένα τρόφιμα, σημειώνοντας ότι ένα κουτάλι κέτσαπ περιέχει περίπου ένα κουταλάκι ζάχαρης.
Ακτιβιστές στη Βρετανία χαρακτήρισαν «τραγωδία» το γεγονός ότι χρειάστηκαν δέκα χρόνια για να αναθεωρήσει ο Π.Ο.Υ. τις οδηγίες του.
Έρευνες για τις επιπτώσεις της ζάχαρης στο σωματικό βάρος και τη φθορά των δοντιών 
Μελέτη για την παχυσαρκία, που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση British Medical Journal το 2013, διαπιστώνει ότι ενώ η ζάχαρη από μόνη της δεν προκαλεί παχυσαρκία, εκείνοι που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητές της, ειδικά σε ποτά και ροφήματα που την περιέχουν, έχουν την τάση να προσθέτουν βάρος, αφού τα ζαχαρώδη τρόφιμα δεν τους δίνουν την αίσθηση της πληρότητας.
Έρευνα στη Βρετανία για τη σχέση ανάμεσα στην πρόσληψη ζάχαρης και στην φθορά των δοντιών διαπίστωσε ότι τα κρούσματα φθοράς των δοντιών ήταν λιγότερα όταν η καθημερινή πρόσληψη ζάχαρης κυμαινόταν κάτω από το 10% της συνολικής πρόσληψης θερμίδων.
Πηγή:  enet.gr