Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Νέα βόμβα στα ακίνητα από το «τυφλό» πόθεν έσχες

Του Βασίλη Σ. Κανέλλη
Νέο φρένο στις αγοραπωλησίες ακινήτων και «πάγωμα» της
κτηματαγοράς με μεγάλες συνέπειες και για τα δημόσια έσοδα, προκαλεί η επαναφορά του «πόθεν έσχες» για αγορά από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο. Ενός «πόθεν έσχες» που όμως είναι «τυφλό», καθώς υπολογίζεται πάνω στις εκτός πραγματικότητας αντικειμενικές αξίες.
Από το Πάσχα που άρχισε να κινείται ξανά η αγορά, όταν και επιλύθηκαν τα προβλήματα με τον φόρο υπεραξίας, έγινε πιο κατανοητή σε μεσίτες, συμβολαιογράφους και αγοραστές η «βόμβα» του πόθεν έσχες. Εκατοντάδες συμβόλαια που έχουν κλείσει βρίσκονται στον αέρα, καθώς οι αγοραστές δεν είναι σε θέση να δικαιολογήσουν τα χρήματα που αναγράφονται στο συμβόλαιο. Ο λόγος είναι ότι πλέον καμιά αγοραπωλησία δεν γίνεται σε τιμές υψηλότερες από τις αντικειμενικές αξίες. Αντιθέτως οι τιμές στις οποίες κλείνεται μια συμφωνία απέχουν 50% και 60% από τις τιμές που αναγνωρίζει η εφορία, με αποτέλεσμα να αδυνατούν οι επενδυτές να καλύψουν το ποσό που αναγνωρίζει η εφορία ως ελάχιστο. Κτηματομεσίτες και συμβολαιογράφοι έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά, καθώς αδυνατούν να ολοκληρώσουν συμφωνίες που θα μπορούσαν να αλλάξουν το momentum στην αγορά ακινήτων.
Για λίγους
Μάλιστα κάνουν λόγο για τη δημιουργία μιας αγοράς των «ολίγων», οι οποίοι μπορούν να αποκτούν ακίνητα σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές και ταυτόχρονα να καλύπτουν με τα εισοδήματά τους την αντικειμενική αξία. «Μόνο οι έχοντες κάποιο σημαντικό εισόδημα μπορούν να αγοράσουν σήμερα ακίνητα. Όμως, για τις μικρής αξίας αγοραπωλησίες στις οποίες εμπλέκονται κατά κύριο λόγο όσοι έχουν χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα, τα συμβόλαια σκοντάφτουν στις υψηλές αντικειμενικές και στο πόθεν έσχες το οποίο δεν μπορεί να δικαιολογηθεί», τονίζει στην «ΗτΣ» ο σύμβουλος ακινήτων της εταιρείας Lead & Co, Αθαν. Λίγγος.
Παρά το γεγονός ότι οι παράγοντες της αγοράς δεν ζητούν κατάργηση του πόθεν έσχες, το οποίο υπό προϋποθέσεις μπορεί να «μαζέψει» το «μαύρο χρήμα», θεωρούν αναγκαία την ύπαρξη μιας ρύθμισης που θα ανοίγει τον δρόμο για να πάρει μπρος ξανά η κτηματαγορά.
Πάντως, τα περιστατικά που συμβαίνουν στην αγορά ακινήτων καθημερινά αναδεικνύουν την εμπλοκή που έχει σημειωθεί εξαιτίας του πόθεν έσχες. Συγκεκριμένα μεσίτες αναφέρουν τα εξής παραδείγματα στρέβλωσης της κτηματαγοράς:
1. Εργοστάσιο το οποίο έχει αντικειμενική αξία 2,5 εκατ. ευρώ πωλείται 800.000 ευρώ, ο αγοραστής έχει βρεθεί, μπορεί η επιχείρηση να ξαναλειτουργήσει, ωστόσο, δεν έχει το εισόδημα για να καλύψει το πόθεν έσχες για 2,5 εκατ. ευρώ. Ετσι, η συμφωνία δεν μπορεί να ολοκληρωθεί.
2. Κατάστημα στην Ελευσίνα πωλείται μόλις 40.000 ευρώ ωστόσο η αντικειμενική αξία του είναι η διπλάσια και ο επενδυτής δεν προχωρεί στη συμφωνία λόγω πόθεν έσχες.
3. Μεγάλο αγροτεμάχιο στην Οινόη 50 στρεμμάτων πωλείται 80.000 ευρώ, ωστόσο η εφορία αναγνωρίζει την αντικειμενική αξία η οποία είναι 190.000 ευρώ.
4. Στο Καστρί, ημιτελής κατοικία πωλείται 200.000 ευρώ, όμως έχει αντικειμενική αξία 350.000 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι συνεχείς οι οχλήσεις στην εφορία από μεσίτες, συμβολαιογράφους, αγοραστές και ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά οι έφοροι δεν μπορούν να κάνουν τίποτε με τις «μαϊμού» αξίες στις οποίες πρέπει να γίνονται τα συμβόλαια. Πολλοί έφοροι μάλιστα συνιστούν υπομονή λέγοντας ότι «μπορεί να αλλάξει κάτι, αφού η κτηματαγορά έχει καταρρεύσει».
Μια από τις προτάσεις που καταθέτουν οι ειδικοί ?κι εφόσον δεν είναι δυνατή σήμερα η μείωση των αντικειμενικών αξιών, είναι να έχει η εφορία ανοχή στην κάλυψη του πόθεν έσχες τουλάχιστον στο 60%-70% της αντικειμενικής αξίας. Ειδικά για συμβόλαια που αφορούν σε ακίνητα που έχουν πλήρως απαξιωθεί, ωστόσο, βρίσκονται σε περιοχές με πολύ υψηλές τιμές ζώνης. Κρούουν μάλιστα τον κώδωνα του κινδύνου ότι θα παγώσει εντελώς η κτηματαγορά και θα χαθούν επενδύσεις και ρευστότητα που θα έπρεπε να υπάρχει.
Το σοβαρότερο όλων, ωστόσο, είναι ότι στην παρούσα φάση αγορές ακινήτων μπορούν να κάνουν μόνο λίγοι και κυρίως εταιρείες, ελληνικές και ξένες, οι οποίες αγοράζουν φθηνά και ταυτόχρονα μπορούν να καλύψουν το πόθεν έσχες τους. Πάντως, και από μεγάλες εταιρείες υπάρχουν ενστάσεις σε ό,τι αφορά τις υψηλότατες αντικειμενικές αξίες με τις οποίες γίνονται υποχρεωτικά τα συμβόλαια με αποτέλεσμα την καταβολή υψηλότατων φόρων μεταβίβασης, του ΕΝΦΙΑ και των λοιπών επιβαρύνσεων.
Υπερδιπλάσια
Ο πρόεδρος των συμβολαιογράφων, Κ. Βλαχάκης επισημαίνει: «Η εφαρμογή του «πόθεν έσχες» στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων είναι μια από τις στρεβλώσεις που υπάρχουν στην αγορά. Ο πωλητής δικαιολογεί τα χρήματα που παίρνει τα οποία είναι σύμφωνα με το τίμημα του συμβολαίου και ο αγοραστής καλείται να δικαιολογήσει το φανταστικό νούμερο της αντικειμενικής αξίας που σήμερα στις 19 από τις 20 περιπτώσεις είναι υπερδιπλάσιο του τιμήματος».http://www.imerisia.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γέμισαν οι πάγκοι βαφτισμένες «ελληνικές» ντομάτες και πιπεριές Φλωρίνης

Μεγάλες ποσότητες ντομάτας και πιπεριάς Φλωρίνης εισάγονται τον τελευταίο καιρό από την Αλβανία, τα Σκόπια και την Τουρκία στην ελληνική αγορά και συγκεκριμένα στις λαχαναγορές της χώρας μέσω των Τελωνείων. Αυτές οι ποσότητες από ντομάτες και πιπεριές Φλωρίνης,

Έδεσσα: «Λουκέτο» στη ΜΕΘ του νοσοκομείου λόγω έλλειψης προσωπικού

Μεγάλα τα προβλήματα που εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα , με τα κρούσματα να πληθαίνουν διαρκώς, τους εμβολιασμούς να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και τις  αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών να αποβαίνουν σε βάρος της εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων .

Παπαρδέλες με αυγοτάραχο

Υλικά (για 4 άτομα) 250 γρ. παπαρδέλες (το μεγάλο αυτό ζυμαρικό εξισορροπεί την ένταση από το αυγοτάραχο, ενώ δίνει «σώμα» στη συνταγή) 80 γρ. βούτυρο 1 κ.σ. ελαιόλαδο

Διπλάσιος έρχεται ο λογαριασμός της ΔΕΗ στους αγρότες με την ρήτρα αναπροσαρμογής ίση με την κατανάλωση

Διπλάσιος ο λογαριασμός της ΔΕΗ που φτάνει στις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, με τους παραγωγούς να καλούνται να πληρώσουν ρήτρα αναπροσαρμογής ίση με το ποσό που αναλογεί στην κατανάλωσή τους ακόμα και μετά την έκπτωση ενέργειας 30%.   

Έξι εκατομμυρίων ετών τα «ανθρώπινα» ίχνη στην Κρήτη;

Αρχαιότερο κατά εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια απ’ ό,τι πιστευόταν μέχρι πρότινος φαίνεται να είναι το πιο παλιό, καταγεγραμμένο ανθρωπόμορφο αποτύπωμα.

Οι Βίκινγκς ανακάλυψαν την Αμερική περίπου 4,5 αιώνες πριν από τον Κολόμβο

Οι Σκανδιναβοί Βίκινγκς είχαν διασχίσει τον Ατλαντικό και είχαν «κατακτήσει» την Αμερική τουλάχιστον από το 1021 μ.Χ., δηλαδή ακριβώς πριν 1.000 χρόνια και περίπου 4,5 αιώνες νωρίτερα από ό,τι την ανακάλυψε ο Κολόμβος.

Τι να κάνετε εάν η γάτα σας νιαουρίζει τη νύχτα

Η γάτα σας νιαουρίζει και σας αφήνει άυπνους όλη τη νύχτα; Πιθανόν κάθε ιδιοκτήτης γάτας το έχει ήδη βιώσει αυτό στο παρελθόν. Τι να κάνουμε αν κάθε βράδυ η γάτα μας δεν μας αφήνει να κοιμηθούμε;

Τυρί φέτα – Προβληματισμός για τα κρούσματα νοθείας

Μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση βρίσκεται το πλέον εμβληματικό ελληνικό προϊόν, η φέτα. Τα κρούσματα νοθείας που «είδαν το φως της δημοσιότητας» τους τελευταίους μήνες με διακίνηση προϊόντων –

ΗΠΑ – Για πρώτη φορά στον κόσμο γιατροί συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο νεφρό από χοίρο

Χειρουργοί στη Νέα Υόρκη συνέδεσαν με επιτυχία σε άνθρωπο – για πρώτη φορά στον κόσμο – ένα νεφρό που είχε αναπτυχθεί στο σώμα ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου. Το όργανο λειτούργησε κανονικά, κάτι που ανοίγει πιθανώς το δρόμο για μια νέα πηγή οργάνων προς μεταμόσχευση προερχόμενων από ζώα.

Με τη σάτιρα τα βάζει το ΕΣΡ...

Μετά το «Αλ Τσαντίρι Νιουζ», για εκπομπή του 2016 που αφορούσε τον Σόιμπλε το Ραδιοτηλεοπτικό έβαλε στο στόχαστρο την «Ελληνοφρένεια».....