EΞΙ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΘΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΨΕΙ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ 12ΜΗΝΟ...

Διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου είναι το ποσοστό των
απαισιόδοξων Ελλήνων σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου που διεξήχθη τον Μάρτιο ...
καθώς στο 56% των Ελλήνων που πιστεύουν ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα θα είναι χειρότερη του επόμενους 12 μήνες αντιστοιχεί ένα ποσοστό της τάξης του 25% για την ΕΕ.

Σημειώνεται ωστόσο ότι τόσο για την Ελλάδα (-7%) όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση (-5%) το ποσοστό αυτό είναι μειωμένο σε σχέση με την αντίστοιχη μέτρηση του Νοεμβρίου.

Αντίθετα ελαφρώς αυξημένο είναι το ποσοστό των Ελλήνων που εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι (16% έναντι 13% το Νοέμβριο), τάση που ταυτίζεται με αυτή στην ΕΕ (24% έναντι 21% το Νοέμβριο).

Συντριπτικό είναι την ίδια στιγμή το ποσοστό των Ελλήνων που θεωρεί κακή την κατάσταση της οικονομίας καθώς μόνο το 3% δηλώνει το αντίθετο όταν στην ΕΕ το αντίστοιχο ποσοστό είναι της τάξης του 65%.

Ερωτηθέντες για την πρόβλεψή τους ως προς το αν η κατασταση της απασχόλησης θα επιδεινωθεί το επόμενο 12μηνο, το 60% των Ελλήνων απαντά «ναι» και το 14% ότι θα βελτιωθεί (29% και 23% αντίστοιχα τα ποσοστά σε επίπεδο ΕΕ).

Παράλληλα, το 24% των Ελλήνων εκτιμούν ότι η προσωπική τους κατάσταση όσον αφορά την απασχόληση θα επιδεινωθεί το επόμενο δωδεκάμηνο (9% στην ΕΕ) και το 14% πως θα βελτιωθεί (19% στην ΕΕ).

Ακόμη για το 65% των Ελλήνων (49% στην ΕΕ) η ανεργία είναι το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα και ακολουθούν η οικονομική κατάσταση (47% των Ελλήνων και 29% στην ΕΕ) και οι υψηλοί φόροι (21% στους Έλληνες και 12% στους «28»).

Σε προσωπικό επίπεδο οι υψηλοί φόροι είναι το μείζον θέμα για το 35% των Ελλήνων (17% στην ΕΕ) και ακολουθούν η ανεργία για το 28% των συμπολιτών μας (21% στην ΕΕ), η κατάσταση του νοικοκυριού τους για το 29% των Ελλήνων (16% στην ΕΕ) και η αύξηση των τιμών για το 23% των Ελλήνων (38% στην ΕΕ).

Το 33% των Ελλήνων έχει ουδέτερη άποψη για την Ε.Ε., ενώ το 18% θετική ή πολύ θετική. Αντίθετα αρνητική άποψη για την Ε.Ε. έχει το 29%. Παρά ταύτα  η μεγαλύτερη πλειονοψηφία των Ελλήνων εμφανίζεται θετική απέναντι στο ευρώ και στην ελεύθερη κυκλοφορία στην Ε.Ε. που τα χαρακτηρίζουν ως τις σημαντικότερες κατακτήσεις της Ε.Ε., ενώ οι περισσότεροι Έλληνες εμφανίζονται επιφυλακτικοί απέναντι στα ευρωπαϊκά όργανα.

Το 56% των Ελλήνων δηλώνει υπέρ του ευρώ και της Οικονομικής και νομισματικής Ένωσης, ενώ κατά 63% δηλώνουν υπέρ της εκλογής του επόμενου Προέδρου της Κομισιόν από τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα.

Κατά 36% οι Έλληνες απάντησαν πως η χώρα μας δεν θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση εκτός Ε.Ε. ενώ είναι μοιρασμένοι (32%) στην εκχώρηση περισσότερης κυριαρχίας στην Ε.Ε. Το 43% των Ελλήνων διαφωνεί με τη δημιουργία των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης, ενώ το 34% δηλώνουν αισιόδοξοι για το μέλλον της Ένωσης. Οι Έλληνες τέλος δηλώνουν πως αισθάνονται Ευρωπαίοι πολίτες (31%) ενώ το 16% απαντά αρνητικά.



Θετική η πλειοψηφία των Ευρωπαίων για την ίδια την ΕΕ

Λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το Ευρωβαρόμετρο καταγράφει μια σαφή θετική στάση της πλειονοψηφίας των Ευρωπαίων πολιτών για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και αποτυπώνει την αισιοδοξία των περισσότερων για την οικονομική κατάσταση στην Ένωση.

Περίπου το 34% των Ευρωπαίων πολιτών δηλώνει πως έχει θετική εικόνα για την Ε.Ε. (ποσοστό αυξημένο κατά 3% από το ευρωβαρόμετρο του Νοεμβρίου 2013), ενώ το 26% απαντούν πως έχουν αρνητική εικόνα. Από όλες της χώρες της Ε.Ε, μόνο δύο η Μεγάλη Βρετανία και η Κύπρος δηλώνουν πως θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση εκτός της Ένωσης.

Οι Ευρωπαίοι πολίτες 20 εκ των 28 χωρών απάντησαν πως αισιοδοξούν πως η οικονομική κατάσταση θα βελτιωθεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ενώ το 44% των πολιτών πιστεύουν πως η οι οικονομική κρίση δεν πρόκειται να διαρκέσει περισσότερο. Ωστόσο περίπου οι μισοί Ευρωπαίοι (44%) δηλώνουν πως το βασικότερο πρόβλημα είναι η υψηλή ανεργία.

Η εμπιστοσύνη των πολιτών για την Ε.Ε, σημειώνει επίσης αύξηση σε σχέση με τα εθνικά όργανα καθώς το 32% των πολιτών απάντησε πως εμπιστεύεται περισσότερο την Ε.Ε. από τα εθνικά κοινοβούλια και τις εθνικές κυβερνήσεις, ενώ το 53% δηλώνουν αισιόδοξοι για το μέλλον της Ένωσης.
Πηγή : protothema.gr