Δημοσκόπηση “βόμβα” με 10,4 μονάδες μπροστά τον ΣΥΡΙΖΑ.

Διψήφια διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη Ν.Δ. στην πρόθεση ψήφου δείχνει η δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το SBC TV, ένα μέρος της οποίας παρουσιάζει σήμερα η Ελευθεροτυπία.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κινείται στα επίπεδα
του 29,4% και τη Ν.Δ. να βρίσκεται στο 19%, δηλαδή στα επίπεδα του ιστορικά χαμηλού ποσοστού (18,85%) που είχε καταγράψει στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου του 2012.
Ταυτόχρονα, όμως, τα ευρήματα της πανελλαδικής έρευνας που διενεργήθηκε μεταξύ 31 Οκτωβρίου και 3 Νοεμβρίου καταδεικνύουν έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών προς το σύνολο του πολιτικού συστήματος και αδυναμία ανάδειξης σταθερής κυβέρνησης.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το 46%, σχεδόν ένας στους δύο πολίτες, πιστεύει πως καμία κυβέρνηση, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε της Ν.Δ., δεν είναι σε θέση να οδηγήσει τη χώρα εκτός Μνημονίου.
Στην πρόθεση ψήφου καταγράφεται ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό, της τάξης του 8,6% που επιλέγει λευκό, άκυρο και αποχή. Την ίδια στιγμή τα κόμματα που μένουν εκτός Βουλής συγκεντρώνουν το 8,3%, ενώ στο όριο του 3% βρίσκεται το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Τα ποσοστά των δύο κομμάτων της σημερινής συγκυβέρνησης αθροίζουν συνολικά 23,1% (Ν.Δ. 19% και ΠΑΣΟΚ 4,1%) και υπολείπονται του ΣΥΡΙΖΑ κατά 6,3%, ενώ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνουν μαζί μόλις το 48,4% του εκλογικού σώματος. Αν και η δημοσκόπηση δείχνει εφτακομματική Βουλή, το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ κυμαίνονται στα επίπεδα του 4,3% και 4,1%, ενώ οι ΑΝΕΛ είναι στο όριο εισόδου στη Βουλή. Παράλληλα, Χρυσή Αυγή και Ποτάμι, που εμφανίζουν σίγουρη είδοσο στη Βουλή, συγκεντρώνουν 6,5% και 5,4% αντίστοιχα.
Η εικόνα ρευστότητας του πολιτικού συστήματος και έλλειψης εμπιστοσύνης των πολιτών και προς τον ΣΥΡΙΖΑ ερμηνεύει σ’ έναν βαθμό και το γεγογός ότι το 54% πιστεύει ότι η παρούσα κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία. Ωστόσο, ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό της τάξης του 43% θεωρεί ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν θα αντέξει και θα οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές.
Τέλος, καταλληλότερος για πρωθυπουργός θεωρείται από το 37% των ερωτηθέντων ο Αντώνης Σαμαράς, και από το 30% ο Αλέξης Τσίπρας. Κανένας από τους δύο, απαντά το 31%.
* Σήμερα Πέμπτη (18.00 με 20.00) η δημοσκόποηση θα παρουσιαστεί στο SBC TV με ενδιαφέροντα ερωτήματα για τις τράπεζες και την οικονομία.
Πηγή: olympia.gr