Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα 11 μέτρα του Μνημονίου που αποδέχεται η Ελλάδα και τα 5 που απορρίπτει.

Η κυβέρνηση διεσώθη από το έκτακτο Eurogroup της Τετάρτης και τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής, όπως οι πραγματικές δυσκολίες έρχονται πλέον από την Τρίτη, μετά την οριστικοποίηση (πιθανόν) της συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδος και των επίσημων πιστωτών της στο Eurogroup της Δευτέρας.

Α
πό την Τρίτη, λοιπόν, η κυβέρνηση επανέρχεται στη σκληρή
πραγματικότητα της οικονομίας, καθώς θα πρέπει να περάσει σειρά νομοθετημάτων τα οποία και αποτελούν τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την επόμενη φάση των σχέσεων της Ελλάδος με τους επίσημους πιστωτές.

Είτε αυτό σημαίνει μια συμφωνία - γέφυρα είτε κάποιο άλλο πρόγραμμα, όπως αυτό ονομαστεί.

Όμως, μεγάλος «κάβος» για το οικονομικό επιτελείο είναι ότι τα λεφτά αυτής της δόσης είναι συνδεδεμένα με μια σειρά από μέτρα λιτότητας που περιγράφονται στο Μνημόνιο και αποτελούν «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση.

Αρχής γενομένης από την κάλυψη του δημοσιονομικού «κενού» των 2,4 δισ. ευρώ, με τα εξής «σκληρά» ανταλλάγματα: επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό (κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων), μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων, κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ αλλά και του συνόλου των φοροαπαλλαγών, καθώς και άλλα που ήδη έχει αποδεχτεί, κατά το γνωστό πλέον 70%-30%, σε αυτά που αποδέχεται και αυτά που απορρίπτει.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να υιοθετήσει τα εξής προαπαιτούμενα:

- Αλλαγή στο πλαίσιο αδειοδότησης επιχειρήσεων
- Αλλαγή στο πλαίσιο αφερεγγυότητας
- Αλλαγή στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας
- Βελτίωση του πλαισίου ανταγωνισμού
- Βελτίωση των διοικητικών υπηρεσιών του Δημοσίου
- Αλλαγή του πλαισίου για τη φοροδιαφυγή
- Αλλαγές στο ενιαίο μισθολόγιο
- Εισαγωγή του νέου Κώδικα Δεοντολογίας για τις τράπεζες
- Φορολογία επενδύσεων
- Τροποποίηση των συλλογικών επενδύσεων
- Τροποποίηση του νόμου του Προϋπολογισμού

Τα προαπαιτούμενα που δεν αποδέχεται η ελληνική κυβέρνηση, αλλά θα πρέπει να παρουσιάσει ισοδύναμα γι' αυτά:

- Μείωση μη μισθολογικών επιδομάτων
- Αλλαγή νομοθεσίας για τις ομαδικές απολύσεις
- Μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος
- Αλλαγή συντελεστών ΦΠΑ
- Αλλαγή πλαισίου για την συνδικαλιστική δράση

Η κυβέρνηση όχι μόνο πρέπει να προωθήσει τα 11 νομοθετήματα που αποδέχεται, αλλά να βρει και ισοδύναμα για τα πέντε που απορρίπτει, ώστε να μπορέσει να πάρει τα 1,9 δισ. ευρώ των κερδών που έχει αποκομίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) από τα ελληνικά ομόλογα, αλλά και τα 5,3 δισ. ευρώ από την εκκρεμούσα δόση.

Γιατί η συγκεκριμένη «ένεση» ρευστότητας είναι πολύτιμη για το υπουργείο Οικονομικών μπροστά στις βραχυπρόθεσμες ανάγκες που πρέπει να καλύψει ο προϋπολογισμός, ιδιαίτερα δε μετά το «εμπάργκο» τoυ Eurogroup στο ελληνικό αίτημα για αύξηση των εκδόσεων των έντοκων γραμματίων κατά 8 δισ. ευρώ.

Μόνο οι δανειακές υποχρεώσεις για τον μήνα Μάρτιο φτάνουν τα 2,59 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,416 δισ. ευρώ είναι δάνεια προς το ΔΝΤ.

Ο Απρίλιος είναι ο μήνας με τις μικρότερες χρηματοδοτικές ανάγκες, μόλις 620 εκατ. ευρώ, και ακολουθεί ο Μάιος με πληρωμές 1 δισ. ευρώ.

Η εξίσωση Βαρουφάκη γίνεται ακόμη πιο δύσκολη με την… απορρύθμιση στο μέτωπο των εσόδων, η οποία ξεκίνησε πριν από τις εκλογές και συνεχίστηκε και τον περασμένο μήνα, με αποτέλεσμα η «τρύπα» στις φορολογικές εισπράξεις να αγγίζει το 1 δισ. ευρώ.
Πηγή: bankingnews.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ειδικοί κατέγραψαν 46 αρνητικές συνέπειες των social media

Νέα μελέτη προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τις επιπτώσεις από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Είναι αναμφισβήτητο ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έφεραν πολυεπίπεδες μεταβολές και μικρές αλλά και μεγάλες επαναστάσεις σε κάθε τομέα της προσωπικής, κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.

«Ταφόπλακα» στις λαϊκές αγορές από τον Άδωνι!

Σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο Πισσαρίδη, που οδηγεί στον αφανισμό τις μικρές επιχειρήσεις των αγροτών – παραγωγών Νέο γύρο σφοδρών αντιδράσεων προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που αλλάζει άρδην το τοπίο στις λαϊκές αγορές.

Πανσέληνος στον Κριό στις 20 Οκτωβρίου - Προβλέψεις για όλα τα ζώδια

Στις 20 Οκτωβρίου 2021, η Πανσέληνος σχηματίζεται στο ζώδιο του Κριού. Πρόκειται για ένα πύρινο φεγγάρι που έρχεται να ρίξει φως σε θέματα που αφορούν το θάρρος, τον ανταγωνισμό, την επιθετικότητα, τον αυθορμητισμό, το Εγώ μας.

Oι κωδικοί ΟΣΔΕ ανά Περιφέρεια που δίνουν τα επιπλέον 29 μόρια στους υποψήφιους Νέους Αγρότες 2021

Η συγκεκριμένη λίστα αφορά τα 12 μόρια (μέγιστο) που προσφέρει το κριτήριο του αρχικού προσανατολισμού της γεωργικής εκμετάλλευσης σε τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας και τα 17 μόρια (μέγιστο) σύμφωνα με το κριτήριο συμβολής του επιχειρηματικού σχεδίου σε στόχους και τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας.

Γέμισαν οι πάγκοι βαφτισμένες «ελληνικές» ντομάτες και πιπεριές Φλωρίνης

Μεγάλες ποσότητες ντομάτας και πιπεριάς Φλωρίνης εισάγονται τον τελευταίο καιρό από την Αλβανία, τα Σκόπια και την Τουρκία στην ελληνική αγορά και συγκεκριμένα στις λαχαναγορές της χώρας μέσω των Τελωνείων. Αυτές οι ποσότητες από ντομάτες και πιπεριές Φλωρίνης,

Ρωσία- ΝΑΤΟ: Ένα προαναγγελθέν διαζύγιο

Του Δημήτρη Λιάτσου * Τελικά ολοκληρώνεται ένα «διαζύγιο» το οποίο είχε γίνει οφθαλμοφανές από το 2015. Η Μόσχα αποφάσισε να  απαντήσει στην πρόσφατη απόφαση του ΝΑΤΟ να απελάσει οκτώ συνεργάτες της μόνιμης ρωσικής αντιπροσωπείας στην έδρα του Συνασπισμού, στις Βρυξέλλες.

Έδεσσα: «Λουκέτο» στη ΜΕΘ του νοσοκομείου λόγω έλλειψης προσωπικού

Μεγάλα τα προβλήματα που εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα , με τα κρούσματα να πληθαίνουν διαρκώς, τους εμβολιασμούς να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και τις  αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών να αποβαίνουν σε βάρος της εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων .

Παπαρδέλες με αυγοτάραχο

Υλικά (για 4 άτομα) 250 γρ. παπαρδέλες (το μεγάλο αυτό ζυμαρικό εξισορροπεί την ένταση από το αυγοτάραχο, ενώ δίνει «σώμα» στη συνταγή) 80 γρ. βούτυρο 1 κ.σ. ελαιόλαδο

Διπλάσιος έρχεται ο λογαριασμός της ΔΕΗ στους αγρότες με την ρήτρα αναπροσαρμογής ίση με την κατανάλωση

Διπλάσιος ο λογαριασμός της ΔΕΗ που φτάνει στις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, με τους παραγωγούς να καλούνται να πληρώσουν ρήτρα αναπροσαρμογής ίση με το ποσό που αναλογεί στην κατανάλωσή τους ακόμα και μετά την έκπτωση ενέργειας 30%.   

Καρέ χοιρινής μπριζόλας

ΥΛΙΚΑ (για 8 μερίδες)  1 καρέ χοιρινής μπριζόλας (περίπου 4 κιλά ενωμένα) Αλάτι, πιπέρι Για την επικάλυψη 4 κ.σ. ελαιόλαδο 2 κ.σ. μέλι 2 κ.σ. μουστάρδα πικάντικη