Οι παγίδες και οι κωδικοί «SOS» στις φορολογικές δηλώσεις

Παγίδες που μπορεί να οδηγήσουν σε πρόσθετους φόρους κρύβει το νέο έντυπο για το φορολογικό έτος 2014, με το Υπουργείο Οικονομικών να ζητεί από τους φορολογούμενους μια πλήρη κατάσταση όλης της περιουσίας τους. Το νέο έντυπο μπορεί να χαρακτηριστεί και ως ένα καμουφλαρισμένο «πόθεν έσχες», καθώς σε αυτό θα πρέπει να αναγραφούν τα εισοδήματα από κάθε πηγή, μερίσματα, τόκοι, δαπάνες για αγορές ακινήτων, μετοχών, επιχειρήσεων, αλλά και ό,τι διαθέτουν σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Κύκλοι των φοροτεχνικών επισημαίνουν ότι οι φετινές φορολογικές δηλώσεις θα αποτελέσουν μια βάση για το νέο Περιουσιολόγιο που προετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο, με στόχο τη διεξαγωγή ηλεκτρονικών διασταυρώσεων «εδώ και τώρα».
Οι παγίδες και οι κωδικοί «sos»:
Πίνακας 2, κωδικοί 015-016: Συμπληρώνονται από διπλωμάτες και άλλους που απαλλάσσονται από τα τεκμήρια.
Πίνακας 4: Στον πίνακα αυτόν το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να ομαδοποιήσει τις διάφορες κατηγορίες εσόδων μαζί με τους αντίστοιχους παρακρατούμενους φόρους.
Πινάκας 4Α, κωδικοί 325-326: Οι αμοιβές μελών Δ.Σ. δηλώνονται ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες.
Πινάκας 4Α, κωδικοί 351-351: Δηλώνονται οι εισφορές που έχουν καταβάλει από μόνοι τους οι φορολογούμενοι σε ασφαλιστικά ταμεία.
Πίνακας 4 ΓΙ: Ένας καινούργιος πίνακας που αφορά τους αγρότες, οι οποίοι πρέπει να δηλώσουν λογιστικά και αναλυτικά τα εισοδήματά τους.
Πίνακας 4 Γ2: Στον πίνακα αυτόν ενοποιούνται οι κωδικοί των ελεύθερων επαγγελμάτων με τις εμπορικές επιχειρήσεις.
Πίνακας 4 Γ2, κωδικοί 403-404 και 409-410: Για αμοιβές μισθωτών με απόδειξη δαπάνης.
Πίνακας 4 Δ2: Υπάρχει διαχωρισμός όσον αφορά τη συμπλήρωση των κωδικών που αφορούν το ακαθάριστο εισόδημα από δωρεάν παραχώρηση (κωδικοί 129-130) και το ακαθάριστο εισόδημα από ιδιοχρησιμοποΐηση (κωδικοί 145-146).
Πίνακας 4 Ε: Δηλώνεται εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου. Κάθε εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης μη εισηγμένων τίτλων, π.χ. μεταβίβαση μεριδίων εταιριών, μεταβίβαση μετοχών κ.ά., φο-ρολογείται με 15%.
Πίνακας 7: Περιγράφονται οι δαπάνες που εκπίπτουν από τον φόρο. Φέτος ισχύουν για όλους τους φορολογουμένους και όχι μόνο για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους οι φοροαπαλλαγές για ης ιατρικές δαπάνες, τα νοσήλια, τα φάρμακα, τις δωρεές και η μείωση φόρου λόγω αναπηρίας.
Πινάκας 4/Δ1: Το κρυμμένο «πόθεν έσχες» για μερίσματα, τόκους, δικαιώματα. Στο νέο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης εμφανίζεται πρώτη φορά η κατηγορία ΔΙ στον Πίνακα 4, που αποτελεί -επί της ουσίας- μια ξεχωριστή δήλωση «πόθεν έσχες».Πρόκειται για μια νέα παγίδα προκειμένου να πιάσει η Εφορία μερίσματα, τόκους και δικαιώματα των φορολογουμένων ανά χώρα προέλευσης.
Ειδικότερα, οι νέοι κωδικοί στη συγκεκριμένη κατηγορία είναι οι εξής:
Κωδικοί 669-670: Φόρος τόκων από καταθέσεις στην αλλοδαπή. Οταν ένα φυσικό πρόσωπο με φορολογική κατοικία στην Ελλάδα αποκτά εισοδήματα από τόκους αλλοδαπής, τα συμπεριλαμβάνει στη δήλωση φορολογίας εισοδήματός του. Όταν οι τόκοι πληρώνονται μέσω ημεδαπής τράπεζας, αυτή παρακρατά και αποδίδει τον φόρο επί των τόκων με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης. Ο φορολογούμενος δηλώνει το ποσό των τόκων και του φόρου που παρακρατήθηκε. Σε περίπτωση που δεν μεσολαβεί τράπεζα ή οι τόκοι δεν εισάγονται στην Ελλάδα, επιβάλλεται φόρος 15% με την ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος.
Στους κωδικούς 667-668 οι φορολογούμενοι λογικά θα βρουν και φέτος τους τόκους που εισέπραξαν το 2014 από εγχώριες τράπεζες και στους κωδικούς 293-294 τον φόρο που τους παρακρατήθηκε. Κωδικοί 295-296: Φόρος μερισμάτων αλλοδαπής προέλευσης. Τα μερίσματα αλλοδαπής προέλευσης που έχει εισπράξει φυσικό πρόσωπο φορολογικός κάτοικος Ελλάδας, ανεξάρτητα αν έχουν εισαχθεί ή παραμένουν στο εξωτερικό, πρέπει να συμπεριληφθούν στο ΕΙ.
Κωδικοί 671-672 και 673674: Φόρος σε εισοδήματα από δικαιώματα. Το εισόδημα από δικαιώματα (royalties) που αποκτάται από φυσικά πρόσωπα φορολογείται με συντελεστή 20°/ο. Κωδικοί 293-294: Εισόδημα από ελεγχόμενες αλλοδαπές. Αφορά το μη διανεμηθέν εισόδημα ελεγχόμενης αλλοδαπής εταιρίας, το οποίο φορολογείται με την κλίμακα της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Όπως και στις υπόλοιπες κατηγορίες, έτσι και στον Πινάκα 4/Δ2 υπάρχουν ξεχωριστοί κωδικοί για τους φόρους που παρακρατήθηκαν. http://olympia.gr

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα ποτάμια της Ευρυτανίας: Ο Αχελώος, ο Αγραφιώτης και ο Ταυρωπός

Οι μηνιαίες προβλέψεις του Νοεμβρίου 2022 με βάση το δεκαήμερο της γέννησης σας

Δραματική υποχώρηση έως 40% στην αγοραστική δύναμη...

Ανεργία στην Ελλάδα: Δραματικά τα ποσοστά για τους νέους

Γερμανική κατάρρευση: Η Uniper ανακοίνωσε ζημιές 40 δισ. ευρώ – Την ακολουθούν στην άβυσσο άλλες… 375 εταιρείες

«Φωτιά» η τιμή στο ψωμί - Είδος πολυτελείας και η φέτα

«Καίνε» τα επιτόκια των δανείων – Παγωμένα των καταθέσεων

Καίγεται επί 14 μέρες το βουνό στη Ροδόπη, αλλά το κράτος απουσιάζει...Έχει λήξει, λένε, η αντιπυρική περίοδος

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων