Το κάπνισμα μειώθηκε στην ΕΕ, αλλά οι Έλληνες παραμένουν φανατικοί

Το κάπνισμα μειώθηκε το 2014 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με το 26% των
ευρωπαίων πολιτών να είναι καπνιστές, αλλά το ηλεκτρονικό τσιγάρο κέρδισε έδαφος, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Η έρευνα που δημοσιοποιήθηκε ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας χωρίς Κάπνισμα, την Κυριακή, δείχνει ότι η πτωτική τάση σε σχέση με το 2012 όπου το 28% των Ευρωπαίων κάπνιζαν, είναι πιο έντονη μεταξύ των νέων.
Η κατανάλωση καπνού στους νέους ηλικίας 15 έως 24 ετών μειώθηκε μέσα σε διάστημα δύο ετών από 29% στο 25%, παρότι ο μέσος όρος ηλικίας στην οποία οι Ευρωπαίοι αρχίζουν να καπνίζουν παραμένει σταθερός, τα 17,6 έτη.
Η Γαλλία συγκαταλέγεται στους κακούς μαθητές, πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο με το ένα τρίτο των πολιτών της να καπνίζει, καταγράφοντας αύξηση σε σχέση με το 2012 (32% έναντι 28%).
Το χάσμα βορρά-νότου διευρύνεται: στην Ελλάδα οι καπνιστές αντιπροσωπεύουν το 38% του γενικού πληθυσμού, ακολουθεί η Βουλγαρία με 35%, ενώ στη Σουηδία και τη Φινλανδία τα ποσοστά είναι 11% και 19% αντίστοιχα.
Το ηλεκτρονικό τσιγάρο κερδίζει έδαφος: 12% των Ευρωπαίων το έχουν δοκιμάσει, έναντι 7% δύο χρόνια νωρίτερα και το 2% το χρησιμοποιεί, δηλαδή ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με το 2012. Ωστόσο το 52% κρίνει ότι το προϊόν αυτό είναι βλαβερό για την υγεία, έναντι 27% το 2012 και το 63% τάσσεται υπέρ της απαγόρευσής του εκεί όπου απαγορεύεται το κάπνισμα.
Παρότι το "67%" των χρηστών δήλωσε ότι καταφεύγει στο ηλεκτρονικό τσιγάρο για να περιορίσει ή να σταματήσει την κατανάλωση καπνού, "μόνο το 14%" μεταξύ αυτών "κατάφερε να κόψει το κάπνισμα, γεγονός που δείχνει ότι η μέθοδος αυτή δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για τη διακοπή του καπνίσματος", αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Δεδομένης της έρευνας αυτής, η ΕΕ πρέπει να διπλασιάσει τις προσπάθειες στην καταπολέμηση του καπνίσματος, δήλωσε κατά την ενημέρωση του Τύπου ο ευρωπαίος επίτροπος Υγείας Βιτένις Αντριουκάιτις. Υπογράμμισε επίσης τη δέσμευση της Επιτροπής να εγγυηθεί τη μεταφορά από τους 28, που έχει προγραμματιστεί την 1η Μαΐου του 2016, στις εθνικές νομοθεσίες της νέας αντικαπνιστικής ευρωπαϊκής οδηγίας που υιοθετήθηκε το 2014, η οποία ενισχύει κυρίως τα μέτρα αποτροπής του καπνίσματος. Ο Επίτροπος χαρακτήρισε "χρήσιμο εργαλείο" το "ουδέτερο πακέτο" τσιγάρων που υιοθέτησε η Ιρλανδία και αναμένεται να υιοθετήσει η Βρετανία και η Γαλλία, μέτρο που αμφισβητήθηκε από τις καπνοβιομηχανίες.
protothema

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Explainer: Τι «βόμβα» έσκασε, πάλι, για το Facebook στην Αυστραλία;...

«Σύντομα θα σταματήσουν να τυπώνουν βιβλία σε χαρτί»

Κίνα κατά ΗΠΑ: «Χρησιμοποιούν τις δήθεν δημοκρατικές ευαισθησίες για να καταστρέφουν χώρες»

μακαρονόπιτα με χοντρό μακαρόνι, φέτα και γραβιέρα

Τι θέλουν οι άντρες από τον γάμο τους με βάση το ζώδιό τους...

Προβλέψεις για όλα τα ζώδια.Ο Ερμής σε εξάγωνο με τον Δία...

Τρισεκατομμύρια πλαστικά σωματίδια «κολυμπούν» μέσα στον take away καφέ

Δ.Αθηναίων: Εργαζόμενοι κατά Μπακογιάννη -Απαξιώνει σκόπιμα τη Διεύθυνση Πρασίνου για να την ιδιωτικοποιήσει

Ραντεβού στη Βόρεια Εύβοια με ένα πενθήμερο γεμάτο «πράσινο» σινεμά.Από την Τετάρτη 15 έως την Κυριακή 19 Ιουνίου

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων