Τέσσερις φορο-παγίδες στις δηλώσεις...

Τέσσερις παγίδες φόρου για όσους είχαν το 2014 εισόδημα από ελεύθερο
επάγγελμα (έστω και αν είναι παράλληλα και μισθωτοί ), τους αγρότες και τους... 18άρηδες, έχει στήσει για φέτος η εφορία, φορολογώντας και ελέω τεκμηρίων, τις ζημιές και ζητώντας προκαταβολή φόρου αν είχαν κέρδη.

 Όσοι σπεύσουν από τις πρώτες ημέρες να υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις, θα πρέπει να προσέξουν ότι, φέτος επιβάλλεται προκαταβολή φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων έναντι του επόμενου έτους, με συντελεστή 55% επί του κύριου φόρου, στις εξής περιπτώσεις:

α) Όταν έχουν δηλωθεί εισοδήματα τα οποία προέρχονται από επιχειρηματική δραστηριότητα, δηλαδή από εμπορικές συναλλαγές, παροχή υπηρεσιών ή ελευθέρια επαγγέλματα.

β) Όταν έχει προκύψει πρόσθετη διαφορά φορολογητέου εισοδήματος, λόγω προσδιορισμού του εισοδήματος βάσει τεκμηρίων, σε επίπεδο υψηλότερο του δηλωθέντος, εφόσον τα εισοδήματα που έχει δηλώσει ο φορολογούμενος προέρχονται κατά ποσοστό άνω του 50%, από επιχειρηματική δραστηριότητα ή και από ακίνητα.

 Αναλυόμενη στις πιθανές κατηγορίες αυτό σημαίνει ότι:

1)      Οι φορολογούμενοι με εισοδήματα προερχόμενα κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 50% από επιχειρηματική δραστηριότητα ή ακίνητα, εφόσον πιαστούν στην «απόχη» των τεκμηρίων διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (εφόσον δηλώσουν πραγματικά εισοδήματα χαμηλότερα αυτών που προκύπτουν με βάση τα τεκμήρια), θα κληθούν να πληρώσουν, επί της πρόσθετης διαφοράς εισοδήματος, που θα προκύψει λόγω των τεκμηρίων, φόρο 26%, ο οποίος θα προσαυξηθεί περαιτέρω κατά 55%, λόγω της επιβολής προκαταβολής φόρου.

2)      Οι φορολογούμενοι με εισοδήματα έτους 2014, προερχόμενα αποκλειστικά από την ατομική άσκηση εμπορικών δραστηριοτήτων, δραστηριοτήτων παροχής υπηρεσιών ή ελεύθερων επαγγελμάτων, αν κατά τη διάρκεια του 2014 είχαν ζημιές αντί για κέρδη, θα φορολογηθούν και φέτος - με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης για ανύπαρκτα εισοδήματα, επί των οποίων θα κληθούν να καταβάλλουν φόρο, υπολογισμένο με 26% από το πρώτο ευρώ. Αν οι φορολογούμενοι αυτής της κατηγορίας, δηλώσουν πραγματικό εισόδημα (καθαρό κέρδος) χαμηλότερο από αυτό που προκύπτει με βάση τα τεκμήρια, θα φορολογηθούν επί του τεκμαρτού - κι όχι επί του πραγματικού - εισοδήματος με 26% από το πρώτο ευρώ. Για παράδειγμα, ένα φυσικό πρόσωπο που απέκτησε το 2014 εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα 7.000 ευρώ, εφόσον τα τεκμήριά του προσδιορίσουν εισόδημα 11.000 ευρώ, θα πληρώσει φόρο 26% επί του ποσού των 11.000 ευρώ, δηλαδή θα καταβάλλει «χαράτσι» 2.860 ευρώ.

3)      Οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς, οι οποίοι το 2014 δεν απέκτησαν εισοδήματα από άλλες πηγές παρά μόνο από γεωργικές εκμεταλλεύσεις, εφόσον πιαστούν φέτος στα «δίχτυα» των τεκμηρίων διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, δηλαδή, εφόσον δηλώσουν πραγματικά εισοδήματα χαμηλότερα αυτών που προκύπτουν με βάση τα τεκμήρια, θα κληθούν να καταβάλλουν επί του συνολικού τεκμαρτού εισοδήματος, φόρο 13% από το πρώτο ευρώ, προσαυξημένο κατά 27,5% με «προκαταβολή φόρου εισοδήματος έναντι του επόμενου έτους»!

4)      Όσοι έχουν συμπληρώσει μέχρι τις 31-12-2014 το 18° έτος της ηλικίας τους, υποχρεούνται να υποβάλουν φέτος δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Αυτό σημαίνει ότι φέτος, για πρώτη φορά παύουν να εξαιρούνται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης τα ενήλικα τέκνα (π.χ. φοιτητές κ.λπ.), που δηλώνονται ως εξαρτώμενα μέλη του φορολογούμενου, εφόσον το 2014 απέκτησαν έστω και 0,01 ευρώ. Σε πολλές από τις περιπτώσεις αυτές τα τεκμήρια θα υποχρεώσουν τους νέους αυτούς φορολογούμενους, να εμφανίσουν στην εφορία εξωπραγματικά ποσά εισοδημάτων, τα οποία θα φορολογηθούν ως προερχόμενα από επιχειρηματικές δραστηριότητες και θα επιβαρυνθούν με φόρο 26% και προκαταβολή φόρου 55% επί του κύριου φόρου, δηλαδή συνολικά με φόρο 40,3%!

 Από την υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης, απαλλάσσονται οι φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, αλλά κατά τη διάρκεια του 2014 δεν απέκτησαν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα. Αυτό σημαίνει ότι φέτος δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν δήλωση, όσοι το 2014 δεν είχαν καθόλου εισοδήματα ούτε περιουσιακά στοιχεία, που να αποτελούν τεκμήρια (κατοικία, αυτοκίνητο κλπ), εφόσον φιλοξενήθηκαν σε σπίτια συγγενών ή φίλων.

enikonomia.gr

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα ποτάμια της Ευρυτανίας: Ο Αχελώος, ο Αγραφιώτης και ο Ταυρωπός

Οι μηνιαίες προβλέψεις του Νοεμβρίου 2022 με βάση το δεκαήμερο της γέννησης σας

«Καίνε» τα επιτόκια των δανείων – Παγωμένα των καταθέσεων

Δραματική υποχώρηση έως 40% στην αγοραστική δύναμη...

«Φωτιά» η τιμή στο ψωμί - Είδος πολυτελείας και η φέτα

Γερμανική κατάρρευση: Η Uniper ανακοίνωσε ζημιές 40 δισ. ευρώ – Την ακολουθούν στην άβυσσο άλλες… 375 εταιρείες

Καίγεται επί 14 μέρες το βουνό στη Ροδόπη, αλλά το κράτος απουσιάζει...Έχει λήξει, λένε, η αντιπυρική περίοδος

Απολύσεις τεχνικών στον ΑΝΤ1...«Μας πετάτε στον δρόμο με φτηνές δικαιολογίες»

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων