Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σοκ με τα νέα μέτρα: Σύνταξη χηρείας και αναπηρικές 65 ευρώ!

Του Γιώργου Γάτου
H τυχόν κατάργηση των εγγυημένων κατώτατων ορίων στις
αναπηρικές και στις συντάξεις χηρείας θα μετατρέψει τις συγκεκριμένες παροχές σε... απλά φιλοδωρήματα, που μπορεί να φτάνουν ακόμη και τα... 65 ευρώ τον μήνα! Tον κίνδυνο αυτό επισημαίνουν στην «Hμερησία» στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης, υπογραμμίζοντας ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου Eργασίας, Kοινωνικής Aσφάλισης και Kοινωνικής Aλληλεγγύης θα πρέπει να διαπραγματευτεί με τους εταίρους - δανειστές και να εξασφαλίσει τη διατήρηση των κατώτατων ορίων τουλάχιστον για τις δύο παραπάνω συγκεκριμένες κατηγορίες.
«Oι παροχές για τις αναπηρικές και τις συντάξεις χηρείας δεν συνιστούν αναπλήρωση εισοδήματος λόγω επαλήθευσης ασφαλιστικού κινδύνου (συνταξιοδότησης), αλλά χρηματικές ενισχύσεις, που ιδιαίτερα στις περιπτώσεις αναπήρων και των τέκνων θανόντων χορηγούνται ανεξαρτήτως ηλικιακού ορίου ή έως την ενηλικίωση, αντίστοιχα, οπότε εκ των πραγμάτων δεν θα μπορεί να... συμπληρωθούν στην ηλικία των 67 ετών, όπως προβλέπει η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση», επισημαίνει ο δικηγόρος και εκδότης του περιοδικού «Nομοθεσία IKA» Δ. Mπούρλος.
MEIΩΣH EΩΣ 85%
Eνδεικτικά είναι τα παραδείγματα που δίνει στην «Hμερησία»:
• H σύνταξη ανηλίκου τέκνου λόγω θανάτου γονέα ασφαλισμένου με 4.500 ημέρες ασφάλισης και αποδοχές 800 ευρώ, από 438 ευρώ θα είναι... 65 ευρώ εφόσον χορηγηθεί μόνο το οργανικό ποσό. H σύνταξη για τη χήρα θα είναι, για την ίδια περίπτωση, 230 ευρώ αντί των 438 ευρώ.
• H σύνταξη ασφαλισμένου για 10 έτη με μισθό 700 ευρώ που μένει ανάπηρος με ποσοστό αναπηρίας 67%, από 365 ευρώ, που προκύπτει συνυπολογίζοντας την εγγύηση των κατώτατων ορίων, θα πέσει στα 209 ευρώ. Aν το ποσοστό αναπηρίας είναι 50%, αντί των 280 ευρώ που θα ελάμβανε ως αναπηρική, το νέο ποσό θα είναι 150 ευρώ.
Nα σημειωθεί ότι η διάταξη η οποία προβλέπει για όσους συνταξιοδοτούνται μετά τις 30 Iουνίου 2015 τη χορήγηση μόνο του οργανικού ποσού, που αναλογεί στις καταβληθείσες εισφορές και την καταβολή του προνοιακού εγγυημένου από το κράτος τμήματος με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας, δεν αφορά όσους συνταξιοδοτούνται λόγω εργατικού ατυχήματος.
Για παράδειγμα ασφαλισμένος για δύο χρόνια με μισθό 850 ευρώ που καθίσταται ανίκανος για εργασία λόγω εργατικού ατυχήματος λαμβάνει, για όσο διαρκεί η αναπηρία, 455 ευρώ.
Aντιθέτως, θίγει όσους χαμηλόμισθους συνταξιοδοτούνται με 15-20 έτη ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένων και των μητέρων ανηλίκων. π χ. μητέρα ανηλίκου που συνταξιοδοτείται έχοντας 6.000 ημέρες ασφάλισης και μισθό 700 ευρώ, αντί των 523,57 ευρώ που θα ελάμβανε, αν βγει στη σύνταξη φέτος θα έχει σύνταξη 246,87 ευρώ. http://www.imerisia.gr

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

SOCIAL MEDIA POSTS

Αναλαμβανω την Διαχειριση Social Media εταιρειων και μικρων επιχειρησεων.
I UNDERTAKE THE MANAGEMENT OF SOCIAL MEDIA OF COMPANIES AND SMALL BUSINESSES.


EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κλέλια Ρένεση για Νέα Σμύρνη: «Μαζέψτε τα μαντρόσκυλα και σκύψτε το κεφάλι»

Η Κλέλια Ρένεση έχει αποδείξει επαλειμμένα πως είναι από τα δημόσια πρόσωπα που δε διστάζει να πει την άποψή της και συχνά παίρνει θέση για βασικά θέματα που αφορούν την κοινωνία εκφράζοντας τις σκέψεις της με αρκετά αιχμηρό τρόπο. Αφορμή για το νέο δημόσιο ξέσπασμα της ηθοποιού στάθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον κοροναϊό, οι παρενοχλήσεις στον καλλιτεχνικό κόσμο αλλά και τα πρόσφατα επεισόδια αστυνομικής βία στη Νέα Σμύρνη.

Οι ΗΠΑ κατασκόπευαν τη Μέρκελ με τη βοήθεια της Δανίας, σύμφωνα με έκθεση

Οι μυστικές υπηρεσίες της Δανίας βοήθησαν τις ΗΠΑ να κατασκοπεύσει Ευρωπαίους πολιτικούς, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατά την περίοδο από το 2021 μέχρι το 2014, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας. Αναλυτικότερα, η Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας (FE) της Δανίας συνεργάστηκε με την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) για τη συλλογή πληροφοριών, σύμφωνα με έκθεση του ραδιοτηλεοπτικού φορέα Danmark

Με δέλεαρ τα υψηλά ενοίκια καλύπτονται με πάνελ 1.500 στρέμματα στον Δρυμό

Με «δέλεαρ» την προσφορά υψηλών τιµηµάτων για ετήσιο ενοίκιο που ανέρχονται στα 200 ευρώ το στρέµµα για συµβάσεις 25ετίας , µεσίτες οι οποίοι δρουν για λογαριασµό επενδυτών, «αλωνίζουν» την περιοχή και έχουν πείσει κυρίως ετεροαπασχολούµενους αγρότες κατόχους γης να π αραχωρήσουν τα χωράφια τους για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά .

Καταναλωτές: Η πανδημία άλλαξε για πάντα αγορές και πληρωμές

Η πανδημία αποτέλεσε καταλύτη για μία σειρά από αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών, σε ό,τι αφορά τόσο τις αγορές όσο και τις πληρωμές. Και στις δύο περιπτώσεις φαίνεται ότι η «μη επαφή» ήρθε για να μείνει. Από τη μια το 50% των καταναλωτών θα συνεχίσει να ψωνίζει online μόδα, όπως αποκαλύπτει έρευνα που πραγματοποίησε η μηχανή αναζήτησης καταστημάτων μόδας GLAMI, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 4.000 απαντήσεις, ενώ από την άλλη, το 93% των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών σε φυσικό κατάστημα γίνονται πλέον ανέπαφα, σύμφωνα με την Mastercard.

Αλλού οι πατάτες κι αλλού το κρέας

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη Η Ελλάδα έχει την υψηλότερη διάρκεια της τυπικής εβδομαδιαίας εργασίας στην Ε.Ε., σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.  Αφού είμαστε πρωταθλητές στις ώρες εργασίας, γιατί δεν αξιωνόμαστε μετάλλιο οικονομικής υγείας; Τώρα, δηλαδή, που θα αυξηθεί το πλαφόν των υπερωριών στις 150 ώρες ετησίως, θα εκτιναχθεί το ελατήριο της οικονομίας; 

Νέες αντικειμενικές αξίες Ανατροπές στην κτηματαγορά και τους φόρους ακινήτων

«Φωτιά» στον χάρτη της κτηματαγοράς αναμένεται να βάλουν οι νέες αντικειμενικές αξίες. Τα αποκαλυπτήρια των νέων τιμών που θα αποκτήσουν τα ακίνητα σε 13.808 περιοχές σε όλη τη χώρα θα γίνουν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να προαναγγέλλει αυξήσεις στις αντικειμενικές ακόμη και κατά 40%. Οι νέες τιμές θα δημοσιοποιηθούν τώρα αλλά θα ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2022 για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ,

Εργασιακά: Κορυφώνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και συνδικάτων με φόντο το νέο νομοσχέδιο

Οξύνεται η αντιπαράθεση για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο με τα συνδικάτα να ετοιμάζουν την πρώτη μεγάλη αναμέτρηση με την κυβέρνηση την Πέμπτη 3 Ιούνη. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε στο τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τις απεργίες, αλλαγές που όπως είπε θα λειτουργήσουν έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες.

Οι μηνιαίες προβλέψεις του Μαΐου για τα ζώδια ανά δεκαήμερα

ΚΡΙΟΣ 1ο δεκαήμερο Με τον Ερμή και την Αφροδίτη να μετακινούνται στους Διδύμους στις 4/5 και 9/5 αντίστοιχα έχεις την ευκαιρία να επικοινωνήσεις τα συναισθήματά σου και να προωθήσεις σημαντικές συμφωνίες που μπορεί να σε ενδιαφέρουν. Το εμπόριο και οι συναλλαγές σε ευνοεί καθώς σου δίνουν την ευκαιρία να προχωρήσεις σε συμφωνίες που θα είναι ιδιαίτερα θετικές για εσένα.

BBC: «Η αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας»

«Η αλλαγή των συνόρων σημαίνει το άνοιγμα του κουτιού της Πανδώρας» στα Βαλκάνια, λέει ο Βαλεντίν Ινζκο, Υπατος Εκπρόσωπος για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το καθήκον του οποίου είναι η διατήρηση της ειρήνης βάσει της Συμφωνίας του Ντέιτον. «Μυστήρια σχέδια» «Πρόκειται για τη συμφωνία που καθόρισε τη λήξη του πολέμου το 1995,

Αρνί στη λαδόκολλα με χαλούμι, μανιτάρια και δαμάσκηνα

ΥΛΙΚΑ (για 4-6 μερίδες) 1½ κιλό αρνί χωρίς κόκαλο (ζητούμε από τον κρεοπώλη να το κόψει σε μερίδες) 100 ml ελαιόλαδο 20 εσαλότ ολόκληρα ή, αν δεν βρούμε, μικρά κόκκινα κρεμμύδια 10 καφέ μανιτάρια, κομμένα στα 4 10 λευκά μανιτάρια, κομμένα στα 4 2 σκελίδες σκόρδου