«Ζεσταίνουν» τις μηχανές των τρακτέρ - Αγρότες και κτηνοτρόφοι ετοιμάζουν κινητοποιήσεις

Τη βούλησή τους να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, διαμαρτυρόμενοι για τα
προωθούμενα μέτρα που αφορούν μεταξύ άλλων το ασφαλιστικό και φορολογικό τους, επιβεβαίωσαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη δυνάμεις του πρωτογενούς τομέα.
Συγκεκριμένα, εκπρόσωποι από τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας, την Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων, τη Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων, την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών και την Πρωτοβουλία των Αγροτών, καθώς και παραγωγοί λαϊκών αγορών και αλιείς, εξέφρασαν σήμερα την πρόθεση να «ενώσουμε τις δυνάμεις μας και σαν μια γροθιά να προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις, αφού πλέον τα ζητήματα είναι πολύ μεγάλα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΠΕΚ, Δημήτρης Καμπούρης.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΚ, Παναγιώτης Πεβερέτος, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Παλεύουμε πλέον ενωμένοι, για πρώτη φορά και με κοινό πλάνο, για να μην γκρεμιστεί η αγροτική και κτηνοτροφική οικονομία της χώρας. Μόνο την τελευταία πενταετία, έχουν φύγει από την κτηνοτροφία 22.000 άτομα και εάν περάσουν τα μέτρα, απλώς ο κλάδος θα σβήσει, γιατί δεν βγαίνουμε πια». Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό επισήμανε ότι «εάν χαθεί ο πρωτογενής τομέα δεν θα αυξηθεί μόνο η ανεργία κατακόρυφα, αλλά και οι Έλληνες καταναλωτές θα τρώμε τα σκουπίδια των ξένων, όσα δηλαδή θα μας στέλνουν για να γεμίσουν τα ράφια στα ελληνικά καταστήματα».
Υπογραμμίζεται ότι αμφότεροι οι πρόεδροι των φορέων του πρωτογενούς τομέα επισήμαναν ότι «δεν ζητάμε να μείνουμε στο απυρόβλητο, απλώς επιδιώκουμε και διεκδικούμε δίκαιη φορολογία και την επιβολή μέτρων που θα μπορέσουμε να σηκώσουμε στις πλάτες μας».
Τονίζεται δε ότι στη συνάντηση που διοργανώνει για αύριο στη Νίκαια Λάρισας η ΠΑΣΥ, θα συμμετέχει αντιπροσωπεία των δυνάμεων που συνεδρίασαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη, με τον κ. Καμπούρη να αναφέρει ότι «μακάρι να εισακουστούμε και να καταστεί σαφές ότι μόνο ενωμένοι μπορούμε να βάλουμε φρένο σε όσα σχεδιάζουν για εμάς, χωρίς εμάς και εις βάρος μας». Τόνισε ότι η πρόταση που θα καταθέσει αύριο στη συνάντηση είναι να βρεθεί κοινή συνιστώσα που θα οδηγήσει «σε μαζικές κινητοποιήσεις».
Εντός της επόμενης εβδομάδας, οι επικεφαλής των προαναφερόμενων φορέων του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου θα ενημερώσουν τους συναδέλφους τους για τις εξελίξεις και θα θέσουν τις βάσεις για τις επόμενες κινήσεις τους, που θα γίνουν σε κοινές ημερομηνίες, τόσο σε τοπικό όσο και περιφερειακό επίπεδο. Τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου, η ΠΕΚ έχει καλέσει για ενημέρωση αγρότες και κτηνοτρόφους στην κεντρική πλατεία των Βασιλικών Θεσσαλονίκης, ενώ την Τετάρτη 21 του τρέχοντος μήνα αντίστοιχες συναντήσεις έχουν προγραμματίσει στην Ξάνθη η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων και στο Βόλο οι παράκτιοι αλιείς. Πάντως, ο κ. Καμπούρης είπε ότι θα γίνουν κανονικά οι κινητοποιήσεις που έχει ήδη προγραμματίσει η ΠΕΚ (Κιλκίς 20/10, Ημαθία 22/10, Χαλκιδική 29/10 και Κομοτηνή 3/11). http://www.imerisia.gr