Εντονο κινεζικό ενδιαφέρον για τις σπάνιες γαίες στην Ελλάδα

Έντονο ενδιαφέρον εκδηλώνεται εκ΄ νέου από την Κίνα, όσον αφορά τις σπάνιες γαίες στην
Ελλάδα. Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, ενημερωτική επίσκεψη πραγματοποίησε την Τετάρτη κινεζική αντιπροσωπεία αντιπροσώπων κινεζικών εταιρειών και κρατικών φορέων, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον τομέα των σπανίων γαιών, στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Γεωλογικών Μεταλλευτικών Ερευνών (Ι.Γ.Μ.Ε.), με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας στο πεδίο των σπανίων γαιών.
Δεν είναι η πρώτη φορά που εκδηλώνεται τέτοιου είδους ενδιαφέρον από κινεζικής πλευράς, καθώς αντιπροσωπεία Κινέζων επιστημόνων είχε επισκεφθεί τη χώρα μας και πέρυσι, καθώς η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των πέντε κρατών της ΕΕ όπου απαντώνται τα 17 συγκεκριμένα «στρατηγικά μέταλλα», τα οποία είναι απαραίτητα για βιομηχανικές εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας.
Την κινεζική αντιπροσωπεία υποδέχθηκε στη χώρα μας ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής, του ΙΓΜΕ, Δρ. Δημήτρης Δρυμωνίτης. Αποτελούνταν από τους κ.κ. Shi Ruiting, Γενικό Διευθυντή σε θέματα σπανίων γαιών του υπουργείου Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Πληροφοριών της Κίνας, Wang Ji Ming, γενικός διευθυντή της NFC Rare Earths Co. Ltd., Gong Jijun, γενικός διευθυντή της Minerals Rare Earth Group Co. Ltd και Helen Guo, μάνατζερ της Griem Advanced Materials Co. Ltd.
Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Ruiting επισήμανε πως το ΙΓΜΕ μπορεί να συμβάλλει, μέσα από την τεχνολογική συνεργασία με τα επιστημονικά ινστιτούτα, τα εργαστήρια και τα ερευνητικά κέντρα, στην ορθολογικότερη έρευνα για τον εντοπισμό, την αξιοποίηση και εκμετάλλευση των σπανίων γαιών.
Ο δρ. Δημήτρης Ηλιόπουλος, προϊστάμενος του προγράμματος EURARE, αναφέρθηκε στην δράσεις του ΙΓΜΕ αναφορικά με την έρευνα και τον εντοπισμό σπανίων γαιών στον ελλαδικό χώρο και παρουσίασε την πορεία των ερευνών και τα έως τώρα αποτελέσματα του προγράμματος EURARE.
Απ΄ την πλευρά της η κ. Βασιλική Αγγελάτου, Χημικός Μηχανικός από τη Διεύθυνση Τεχνολογίας-Εμπλουτισμού και Μεταλλουργίας του ΙΓΜΕ ανέφερε πως το ΙΓΜΕ εκτελεί εργασίες, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος EURARE, σε εργαστηριακή κλίμακα για την διερεύνηση των δυνατοτήτων παραλαβής σπανίων γαιών από γεωλογικές εμφανίσεις, οι οποίες έχουν εντοπισθεί από τις κοιτασματολογικές έρευνες, ενώ όπως είπε, αναπτύσσονται και διεθνείς συνεργασίες με ερευνητικά κέντρα και επιστημονικούς φορείς.
Μετά το πέρας των παρουσιάσεων της εκδήλωσης, ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ του επιστημονικού προσωπικού του ΓΜΕ και τους Κινέζους αντιπροσώπους στον τομέα των σπανίων γαιών.
Όπως έγινε γνωστό απ΄ την κινεζική πλευρά, η Κίνα θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους «παίκτες» παγκοσμίως στο πεδίο των σπανίων γαιών, καθώς στο έδαφος της βρίσκεται το 23 % της παγκόσμιας παραγωγής αποθεμάτων σπανίων γαιών, ενώ ως το τέλος του 2015 υπολογίζεται η ανίχνευση και εξόρυξη 100.000 τόνων.
ΑΠΕ