Τα εφιαλτικά σενάρια για τις συντάξεις - Ποιες θα περικοπούν, με ποια κριτήρια

Πρώτα θα πληγούν οι συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ με το νέο
ασφαλιστικό υποστήριξε μιλώντας στην "Κοινωνία Ώρα MEGA" ο Αλέξης Μητρόπουλος.
Όπως τόνισε, εάν εφαρμοστεί ολόκληρη η ατζέντα του ασφαλιστικού, "τότε θα πάμε σε μεγάλες μειώσεις για όλους τους συνταξιουχους" για "μικρές, μεσαίες και ανώτερες" συντάξεις ενώ συμπλήρωσε ότι "με τις επτά ρυθμίσεις του πρώτου εφαρμοστικού νόμου του τρίτου μνημονίου, οι πρώτες που θα πληγούν και θα πληγούν περισσότερο είναι οι συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ".
Ανέφερε πως "το ασφαλιστικό ισορροπεί πάνω σε σχοινί, έχουμε ισορροπία τρόμου" σημειώνοντας ότι οι εκκρεμούσες συντάξεις χρηματοδοτούν τις καταβαλλόμενες.
Τόνισε πως τα τελευταία τρία χρόνια πάγωσε η καταβολή του εφάπαξ "όπου εκκρεμούν 61.000 ή κόστους 1,8 δισ. ευρώ", ενώ μίλησε για 4,5 δισ. ευρώ που αναλογούν στις 391.000 εκκρεμούσες συντάξεις -κύριες, επικουρικές, μεριματικές και εφάπαξ- ποσά τα οποία ζητούνται αλλά δεν καταβάλλονται.
Επισήμανε ότι υπάρχει πίεση των δανειστών να ισχύσει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος τόσο στις επικουρικές όσο και στις κύριες συντάξεις.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα «Νέα» ο επανυπολογισμός των συντάξεων από την αρχή θα φέρει εξοικονόμηση 900 εκατ. ευρώ αλλά και μεγάλες μειώσεις. Το σχέδιο Κατρούγκαλου για το νέο ασφαλιστικό θα βασίζεται σε έναν αλγόριθμο που θα ονομάζεται κοινωνικός συντελεστής και θα λαμβάνει υπόψιν του 3 κριτήρια για τις περικοπές συντάξεων τα οποία θα είναι τα εξής:
  • Την ηλικία που αποχώρησαν οι ασφαλισμένοι
  • Τον χρόνο ασφάλισης που είχαν.
  • Το ύψος της σύνταξης που πήραν σε σχέση με τον μισθό τους
Στο στόχαστρο μπαίνουν όσοι έχουν λίγα έτη ασφάλισης, αλλά και όσοι συνταξιοδοτήθηκαν σε μικρή ηλικία.
Παράλληλα όμως, θα δουν τη σύνταξή τους να μειώνεται και όσοι είναι ασφαλισμένοι σε ειδικά ταμεία και παίρνουν υψηλούς μισθούς, έχοντας όμως λίγα έτη ασφάλισης και υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης.
Στόχος πάντως της κυβέρνησης παραμένει η μνημονιακή δέσμευση για μείωση των δαπανών κατά 3,5 δισ. ευρώ. http://www.imerisia.gr