Το μυστήριο με τις τιμές στο γάλα...

Οι τιμές παραγωγού γάλακτος έχουν κατακρημνιστεί σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα, ενώ στα ράφια των σούπερ μάρκετ οι τιμές παραμένουν...

αμετάβλητες, διευρύνοντας την ψαλίδα μεταξύ των τιμών παραγωγού και των λιανικών τιμών.

Η εγχώρια παραγωγή γάλακτος μένει στα αζήτητα κινδυνεύοντας με αφανισμό και η αγορά «πλημμυρίζει» με εισαγόμενο φθηνό φρέσκο γάλα από Βαλκάνια και Κεντρική Ευρώπη, αναφέρει δημοσίευμα του Έθνους.

Περισσότεροι από 35.000 τόνοι φρέσκου γάλακτος εισήχθησαν στη χώρα μας το 2015 χωρίς να γνωρίζει κανείς πού κατευθύνθηκαν, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν στην ελληνική αγορά προϊόντα ξένης ετικέτας, ενώ οι συνολικές εισαγωγές διαφόρων ειδών γάλακτος ανήλθαν πέρυσι σε 113.000 τόνους.

Η γαλακτοβιομηχανία της χώρας αγοράζει γάλα στα 27,5 λεπτά το λίτρο από 42 λεπτά που κινούνταν οι τιμές στις αρχές του χρόνου, αλλά οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ δεν πέφτουν. Η μοναδική μεταβολή προς τα κάτω σημειώθηκε τον Οκτώβριο του 2014, όταν αυξήθηκε η διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος από πέντε σε εφτά μέρες και οι τιμές λιανικής μειώθηκαν κατά 4 λεπτά το λίτρο. Το νωπό γάλα των εφτά ημερών κυμαίνεται σήμερα από 1,18 έως 1,40 ευρώ το λίτρο.

Ενώ όμως μέρος της εγχώριας παραγωγής μένει στα αζήτητα, φθηνό εισαγόμενο νωπό αγελαδινό γάλα περνά τα σύνορα της χώρας και είναι απορίας άξιον για λογαριασμό ποιων βιομηχανιών εισάγεται. Όπως εξηγούν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης οι βιομηχανίες κάνοντας χρήση του κοινοτικού τελωνειακού κώδικα μπορούν να εμφανίζουν το εισαγόμενο γάλα ως ελληνικό εφόσον μεταποιείται ουσιωδώς. http://nonews-news.blogspot.gr

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΙΝΚΑ: Ενσωματώνουν τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής στην κιλοβατώρα για να μην μπορούμε να κάνουμε αγωγές

Νοιάζονται περισσότερο για την τιμή παρά την γεύση του τρόφιμου οι Ευρωπαίοι καταναλωτές

Ο χειμώνας του μεγάλου θυμού

ΔΕΝ…ΠΕΡΙΣΣΕΨΕ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ…

Γιατί δεν πρέπει να κόψετε τα «μουστάκια» του σκύλου

Πως να αντιμετωπίσετε την κατάθλιψη

Αόρατα σκάνδαλα...

Για εισαγωγές πρόβειου γάλακτος από την Ιταλία κάνει λόγο ο κλάδος

Εκτός πρίζας...

ζώδια Η Αφροδίτη σε τρίγωνο με τον Ουρανό

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων