Λευκό vs κόκκινο κρασί: Ποιο μεθάει πιο εύκολα;

Πολλοί θεωρούν το λευκό κρασί πιο ελαφρύ από το κόκκινο και ένα λόγος είναι επειδή είναι πιο δημοφιλές στις γυναίκες, ενώ οι άνδρες προτιμούν το κόκκινο...



Ένας λόγος που το άσπρο κρασί φαίνεται
να μεθάει κάποιον με μεγαλύτερη ταχύτητα από το κόκκινο είναι επειδή περιέχει συνήθως λίγο περισσότερο αλκοόλ...

Αν π.χ. μια γυναίκα παραγγείλει ένα μεγάλο ποτήρι (250 ml) κρασί, που είναι το ένα τρίτο ενός μπουκαλιού και το πίνει γρήγορα, μπορεί να ζαλιστεί πιο εύκολα από έναν άνδρα που πίνει αργά διπλάσια ποσότητα μπύρα.

Κατά μια άλλη θεωρία το λευκό κρασί μεθάει πιο εύκολα επειδή περιέχει περισσότερα θειώδη άλατα από το κόκκινο. Τα θειώδη άλατα βρίσκονται στα σταφύλια, αλλά πριν από τη ζύμωση προστίθενται μικρές ποσότητες θείου ως συντηρητικό για να διατηρηθεί η φρεσκάδα και να απομακρυνθούν ανεπιθύμητα βακτήρια. Ωστόσο, τα θειώδη άλατα έχουν συνδεθεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, με κατάθλιψη, αλλεργίες και πονοκεφάλους.

Ένας άλλος λόγος που το λευκό κρασί είναι διαφορετικό από το κόκκινο είναι ότι περιέχει έως και 10 φορές περισσότερη ζάχαρη. Εκτιμάται ότι το κόκκινο κρασί περιέχει 0,2 g σάκχαρα ανά 100 ml, ενώ το ξηρό λευκό κρασί περιέχει 0.6 g αλλά το μη ξηρό λευκό κρασί μπορεί να περιέχει μέχρι και 3 g σάκχαρα ανά 100 ml. Αν και δεν υπάρχει καμία δημοσιευμένη μελέτη που να αποδεικνύει σχέση μεταξύ της ζάχαρης που βρίσκεται στο κρασί και των αποτελεσμάτων που αυτό προκαλεί, έχουν καταγραφεί περιστατικά που δείχνουν ότι η ζάχαρη μπορεί πράγματι να επηρεάσει τη συμπεριφορά.

Τέλος, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα αφρώδη ποτά μας μεθούν πιο γρήγορα. Από μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Surrey προέκυψε ότι τα άτομα που ήπιαν δύο ποτήρια ανθρακούχας σαμπάνιας είχαν κατά μέσο όρο 0,54 mg αλκοόλ ανά 1 ml αίματος μετά από πέντε λεπτά, ενώ τα άτομα που ήπιαν την ίδια ποσότητα μη ανθρακούχας σαμπάνια είχαν 0,39 mg. Μια θεωρία είναι ότι το διοξείδιο του άνθρακα σε φυσαλίδες επιταχύνει τη ροή του αλκοόλ στο σώμα. Μάλιστα οι ερευνητές λένε ότι η ανάμειξη ανθρακούχου νερού με κρασί θα μπορούσε να έχει παρόμοιο αποτέλεσμα. http://fonaklas.blogspot.gr