Φόροι σε... ό,τι πετάει και ό,τι κολυμπάει

«Eπιβράδυνση» των προσλήψεων για μία διετία και επιβολή τέλους στις τραπεζικές επιταγές περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το
«πακέτο» των ελληνικών προτάσεων με τα μέτρα που θα συμβάλουν στο κλείσιμο του δημοσιονομικού «κενού». Και δεν είναι τα μόνα.
Ετοιμάζονται αυξήσεις σε ακίνητα, καύσιμα, τσιγάρα, ποτά, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, συνδρομητική τηλεόραση και κινητή τηλεφωνία, έτσι ώστε ο λογαριασμός να εξυπηρετεί τη φιλοσοφία του πακέτου μέτρων 1,8 δισ. ευρώ, που θα προτείνει η κυβέρνηση, είναι «λίγα από πολλές φοροδοτικές πηγές».

Οι στόχοι του ΔΝΤ

Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ πρότεινε στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος ακόμη και 1,5% του ΑΕΠ, εκτιμώντας ότι το υπόλοιπο ποσόν θα πρέπει να προέλθει από παρεμβάσεις που θα γίνουν στο ελληνικό χρέος. Αυτό αποκαλύφθηκε από τους διαλόγους Τόμσεν - Βελκουλέσκου.
Αν και σήμερα δεν πρόκειται να υπάρξει νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη με το κουαρτέτο των θεσμών, οι δανειστές θα λάβουν με e-mail τις ελληνικές προτάσεις για τα μέτρα, τα οποία θα συζητηθούν διεξοδικά στο αυριανό «ραντεβού».
Εκτός της επίθεσης που θα δεχτούν τα εισοδήματα μισθωτών, συνταξιούχων, ελεύθερων επαγγελματιών μέσω της νέας κλίμακας για το εισόδημα, και αυτής που καταρτίζεται για την εισφορά αλληλεγγύης, σημαντικές επιβαρύνσεις θα προκύψουν για εκατομμύρια καταναλωτές και από τους έμμεσους φόρους.
* Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην «Εφημερίδα των Συντακτών» που κυκλοφορεί.