Οι ευεργετικές ιδιότητες του τζίντζερ

Το τζίντζερ έχει πολλές και διαφορετικές ευεργετικές ιδιότητες. Σύμφωνα με έρευνες η πιπερόριζα βοηθάει στα παρακάτω:

Ναυτία. Το τζίντζερ από την
αρχαιότητα χρησιμοποιούνταν στη ναυτία. Σήμερα βασιζόμενοι στα αποτελέσματα των μελετών μπορούμε να πιστοποιήσουμε αυτήν τη δράση.


Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στη ναυτία και την τάση προς έμετο που προκαλείται από τα σχήματα χημειοθεραπείας. Ωστόσο κανένας ασθενής δεν πρέπει να το χρησιμοποιήσει για τον σκοπό αυτό, εάν δεν ενημερώσει πρώτα τον γιατρό του.

Άλλες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στη ναυτία της εγκυμοσύνης και ιδιαίτερα στην πρωινή αδιαθεσία. Σε ανασκόπηση 12 προγενέστερων μελετών, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Νutrition Journal» το 2014, φάνηκε ότι η κατανάλωση 1,1 έως 1,5 γραμμαρίων πιπερόριζας ημερησίως μειώνει σημαντικά τα συμπτώματα της ναυτίας στις εγκύους.

Γαστρικές διαταραχές. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση τζίντζερ πριν από ένα γεύμα επιταχύνει την κένωση του στομάχου και αυτό μπορεί να βοηθήσει άτομα που υποφέρουν από δυσπεψία.

Επιπλέον, οι φαινολικές ουσίες που περιέχονται στην πιπερόριζα διεγείρουν την παραγωγή σιέλου και καταστέλλουν τις γαστρικές συσπάσεις.

Ανακούφιση του πόνου. Η πιπερόριζα φαίνεται να είναι αποτελεσματική στη μείωση του πόνου των μυών που προκαλείται από την άσκηση.

Μελέτη του Πανεπιστημίου της Τζώρτζια έδειξε ότι η καθημερινή λήψη τζίντζερ είχε σαν αποτέλεσμα τη μείωση κατά 25% του μυϊκού πόνου.

Επίσης, το τζίντζερ φαίνεται να αμβλύνει την ένταση των συμπτωμάτων της δυσμηνόρροιας (πόνος της εμμήνου ρύσης).

Φλεγμονή. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Cancer Prevention Research» έδειξε ότι η λήψη συμπληρώματος τζίντζερ έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση δεικτών φλεγμονής στο παχύ έντερο. Οι επιστήμονες που διεξήγαγαν τη μελέτη υποστηρίζουν πως η μείωση της φλεγμονής είναι πιθανόν να μειώνει και τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου.

Άλλες κλινικές μελέτες έχουν δείξει δράση της πιπερόριζας κατά της φλεγμονής στην οστεοαρθρίτιδα. Σε δοκιμή σε 247 ανθρώπους με οστεοαρθρίτιδα γονάτου , όσοι πήραν εκχύλισμα τζίντζερπονούσαν λιγότερο και έλαβαν μικρότερες ποσότητες αναλγητικών.

Σε άλλη μελέτη η τοπική εφαρμογή παρασκευάσματος με τζίντζερ, μαστίχα Χίου, κανέλα και σησαμέλαιο μείωσε τον πόνο και την δυσκαμψία που προκαλείται από την οστεοαρθρίτιδα.



Πηγή: τανέα