Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2016

Απολαυστικά ταρτάκια με λαχανικά

Υλικά:

2 φύλλα ζύμης σφολιάτα (θα χρειαστούν 700 γρ. ζύμης για τα δύο φύλλα)

1 δόση σος μπεσαμέλ
500 γρ. ανάμικτα λαχανικά (κατεψυγμένα)
1 κλωναράκι δεντρολίβανο
1 ματσάκι φρέσκο άνηθο
αλάτι & φρεσκοτριμμένο κόκκινο και μαύρο πιπέρι
70 γρ. τυρί κασέρι τριμμένο
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 κρόκο αυγού
3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο


Εκτέλεση:

Ανοίγουμε τα 2 φύλλα ζύμης σε τετράγωνο σχήμα και κόβουμε από το καθένα 6 κομμάτια διαστάσεων 9Χ9 εκ.
Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ, την ενώνουμε με το τριμμένο κασέρι και ανακατεύουμε. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Σοτάρουμε τα λαχανικά σε λίγο ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με το δεντρολίβανο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε για λίγα λεπτά ακόμη.
Αφού τα αποσύρουμε από τη φωτιά και κρυώσουν, τα ενώνουμε με τη σος μπεσαμέλ και προσθέτουμε τον άνηθο χοντροκομμένο.


Ετοιμάζουμε τα ταρτάκια

Στο κέντρο κάθε τετραγώνου ζύμης (από τα πρώτα 6) βάζουμε 2 κουταλιές από το παραπάνω μείγμα.
Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα 6 τετράγωνα ζύμης και βρέχουμε τις άκρες τους για να κολλήσουν με το φύλλο της βάσης. Κάνουμε από μια τρύπα στη μέση, αλείφουμε με το χτυπημένο κρόκο και ψήνουμε για 25 λεπτά.
Τα ταρτάκια είναι έτοιμα όταν αποκτήσουν ένα ωραίο, ροδαλό χρώμα.

Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα λαχανικό (αρακά, καρότα, φρέσκα κουκιά κτλ.) στη θέση των ανάμεικτων.
Διαφορετικά βάζουμε σπανάκι, βλίτα ή αγριόχορτα.

Θα πρέπει να φροντίσετε τα λαχανικά να τραβήξουν όλα τα υγρά τους κατά το σοτάρισμα, διαφορετικά θα υγροποιηθεί η μπεσαμέλ και κατ’ επέκταση τα φύλλα σφολιάτας. http://www.govastileto.gr