Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Απίστευτα μεγαλιθικά μνημεία που ήρθαν πρόσφατα στο φως

Την ώρα που η αρχαιολογία περιστρέφεται συνήθως γύρω από κοπιαστικές ανασκαφές για να έρθουν στο φως θραύσματα και μικροαντικείμενα, υπάρχουν φορές που η εικόνα ολοκληρώνεται με κάτι σαφώς μεγαλύτερο.

Τεράστιους προϊστορικούς ή αρχαίους σχηματισμούς δηλαδή, πραγματικούς ογκόλιθους, τόσο συμβολικά όσο και κυριολεκτικά!
Που σε κάνουν να θαυμάζεις τη δεξιοσύνη των προγόνων μας αλλά και την ανάγκη τους για φιλόδοξες κατασκευές, ένα χαρακτηριστικό συνυφασμένο λες με την ανθρώπινη φύση.
Ανακαλύψεις που αψηφούν δηλαδή όλα όσα διατεινόμαστε πως ξέρουμε για το παρελθόν μας…

Το «άλλο» μνημείο της Πέτρας

nnfffidolloodokefjjfdf0
Η πόλη της Ιορδανίας που είναι λαξευμένη μέσα στον βράχο δεν χρειάζεται συστάσεις, αν και πρόσφατα ήρθε στο φως ένα εντελώς διαφορετικό μνημείο, μια μεγαλιθική εγκατάσταση που είδαν μόνο οι δορυφόροι! Ένα ανυψωμένο επίπεδο δηλαδή, σε μέγεθος ολυμπιακής πισίνας, που δεν μοιράζεται τίποτα κοινό με τα άλλα κτίσματα της πόλης, όντας κάτι μοναδικό ακόμα και για την Πέτρα.
Όπως μαθαίνουμε, το μνημείο ήταν άλλοτε μια ακμάζουσα πόλη και σταθμός των καραβανιών στο σταυροδρόμι αυτό του κόσμου. Από το 1812, όταν ανακαλύφθηκε εκ νέου η αρχαία εγκαταλειμμένη πόλη και χαρτογραφήθηκε, αρχαία απομεινάρια έρχονται συνεχώς στο φως, αν και το συγκεκριμένο είχε διαφύγει της προσοχής. Η τεράστια εγκατάσταση με το παζάρι και τους σταθμούς ανεφοδιασμού των καραβανιών προέρχεται μάλιστα από τις πρώτες στιγμές της πόλης…

Οι Πύλες του Γολιάθ

nnfffidolloodokefjjfdf2
Η Παλαιά Διαθήκη αναφέρει συχνά τους Φιλισταίους, έναν από τους λεγόμενους Λαούς της Θάλασσας, αν και η ύπαρξή τους είχε αμφισβητηθεί επί μακρόν στην ιστορική ανάλυση. Πρόσφατα, το 2015, ανασκαφή στο σημερινό Ισραήλ αποκάλυψε τις τεράστιες πύλες που παρείχαν πρόσβαση στην περίφημη βιβλική μεγαλούπολη του Γκαθ. Όσο για το επιβλητικό μέγεθός τους, ανάγκασε τους αρχαιολόγους να τις αποκαλέσουν «Πύλες του Γολιάθ».
Η Γκαθ ήταν μια από τις μεγαλύτερες πόλεις του καιρού στην ευρύτερη περιοχή, κάτι που υποδεικνύει ότι οι Φιλισταίοι πρέπει να ήταν περιφερειακή δύναμη. Τα ερείπια της Γκαθ μελετούνται ήδη από το 1899, μόνο πρόσφατα αποκαλύφθηκε όμως το πλήρες μέγεθός της και η επιβλητικότητα της ξακουστής άλλοτε μητρόπολης…

Ποιο Στόουνχεντζ;

nnfffidolloodokefjjfdf3
Λιγότερο από 3 χιλιόμετρα μακριά από το περιβόητο νεολιθικό μεγαλιθικό μνημείο της Βρετανίας, υπάρχει ο μεγάλος αδερφός του, που είναι κάπου 15 φορές μεγαλύτερος από το ξακουστό Στόουνχεντζ! Οι απαρχές του Σούπερχεντζ, όπως ονομάστηκε χαρακτηριστικά, καλύπτονται από το ίδιο πέπλο μυστηρίου και αινίγματος που περιβάλλει και το Στόουνχεντζ.
Αντίθετα βέβαια από το Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, το Σούπερχεντζ δεν είναι πια ορατό πάνω από το έδαφος, αν και οι θαμμένες πέτρες του που ανασύρθηκαν το 2015 μας δίνουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για τη μορφή του. Οι πέτρινοι σχηματισμοί έφταναν τα 4,5 μέτρα ύψος όταν και πρωτοστήθηκαν στη νεολιθική εποχή.
Για άγνωστη αιτία, οι τεράστιοι λίθοι έπεσαν πριν από 4.500 χρόνια και θάφτηκαν έκτοτε στο χώμα. Οι πέτρες προέρχονται μάλιστα από το ίδιο λατομείο με τις αντίστοιχες του Στόουνχεντζ και λόγω της γειτνίασης των δύο μνημείων, οι αρχαιολόγοι εκτιμούν πως όλο και κάποια σχέση πρέπει να είχαν, αν και αυτά ανήκουν στη σφαίρα της εικασίας…

Τα κτίσματα του Νεάντερνταλ στα σπήλαια

nnfffidolloodokefjjfdf4
Μέσα στα περιβόητα σπήλαια της Νότιας Γαλλίας (και ιδιαίτερα στο Μπρουνικέλ), εκατοντάδες σταλαγμίτες έχουν βρεθεί να προεξέχουν από το έδαφος σε παράξενους σχηματισμούς. Ήταν το 2013 όταν οι ερευνητές έβαλαν στο στόχαστρό τους τους μυστηριώδεις αυτούς κύκλους με τους σταλαγμίτες, καταλήγοντας πως ο χειρισμός τους υποδεικνύει ανθρώπινη παρουσία!
Οι κύκλοι φτιάχτηκαν από ανθρώπινο χέρι δηλαδή και χρησιμοποιήθηκαν από τον προϊστορικό πρόγονό μας ως εστία, ένα μέρος για ζέστη, φως και μαγειρική. Αρχικά πιστεύτηκε ότι χτίστηκαν πριν από 40.000 χρόνια, η χρονολόγηση με άνθρακα έδειξε ωστόσο ότι στέκονται εκεί εδώ και 165.000 χρόνια!
Και βέβαια το μόνο πλάσμα που μας έμοιαζε εκείνα τα χρόνια ήταν ο Νεάντερνταλ, αυτός που άλλοτε πιστευόταν ότι ήταν εντελώς πρωτόγονος και ένα ον άλογο. Οι 400 περίτεχνοι όμως κυκλικοί σχηματισμοί που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα στα σπήλαια της Νότιας Γαλλίας λένε μια διαφορετική ιστορία για τον Νεάντερνταλ, που διέθετε προφανώς νου, γνώση και επιδεξιότητα ώστε να χτίσει τέτοια πράγματα…

Η μεσαιωνική πόλη δίπλα στο Σόλσμπερι

nnfffidolloodokefjjfdf5
Κοντά στο Σόλσμπερι της Αγγλίας υπάρχει το λεγόμενο «Old Sarum», ένας τόπος ιστορίας που στέκεται πάνω από τα ερείπια μιας μεσαιωνικής πόλης που ήρθε πρόσφατα στο φως. Ο μεσαιωνικός οικισμός με το κάστρο και τον ναό χρονολογείται από τον 11ο αιώνα, άντεξε όμως μόλις μέχρι τον 13ο.
Κι ενώ ήξεραν οι αρχαιολόγοι ότι κάπου εκεί ήταν χτισμένος, μόλις πρόσφατα ανασύρθηκε και μάλιστα με ιδιαιτέρως καινοτόμες τεχνικές, μιας και η αρχαιολογική σκαπάνη απαγορεύεται εκεί διά ροπάλου.
Τα ερείπια των αμυντικών οχυρώσεων του εξωτερικού τείχους αλλά και πολλά κατοικήσιμα κτίσματα ήρθαν στο φως, υποδεικνύοντας έναν οικισμό που ευημερούσε. Γιατί ανακόπηκε αιφνιδίως η ζωή του, αποτελεί μυστήριο…
http://www.newsbeast.gr/

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

SOCIAL MEDIA POSTS

Αναλαμβανω την Διαχειριση Social Media εταιρειων και μικρων επιχειρησεων.
I UNDERTAKE THE MANAGEMENT OF SOCIAL MEDIA OF COMPANIES AND SMALL BUSINESSES.


EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κλέλια Ρένεση για Νέα Σμύρνη: «Μαζέψτε τα μαντρόσκυλα και σκύψτε το κεφάλι»

Η Κλέλια Ρένεση έχει αποδείξει επαλειμμένα πως είναι από τα δημόσια πρόσωπα που δε διστάζει να πει την άποψή της και συχνά παίρνει θέση για βασικά θέματα που αφορούν την κοινωνία εκφράζοντας τις σκέψεις της με αρκετά αιχμηρό τρόπο. Αφορμή για το νέο δημόσιο ξέσπασμα της ηθοποιού στάθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον κοροναϊό, οι παρενοχλήσεις στον καλλιτεχνικό κόσμο αλλά και τα πρόσφατα επεισόδια αστυνομικής βία στη Νέα Σμύρνη.

Οι ΗΠΑ κατασκόπευαν τη Μέρκελ με τη βοήθεια της Δανίας, σύμφωνα με έκθεση

Οι μυστικές υπηρεσίες της Δανίας βοήθησαν τις ΗΠΑ να κατασκοπεύσει Ευρωπαίους πολιτικούς, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατά την περίοδο από το 2021 μέχρι το 2014, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας. Αναλυτικότερα, η Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας (FE) της Δανίας συνεργάστηκε με την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) για τη συλλογή πληροφοριών, σύμφωνα με έκθεση του ραδιοτηλεοπτικού φορέα Danmark

Καταναλωτές: Η πανδημία άλλαξε για πάντα αγορές και πληρωμές

Η πανδημία αποτέλεσε καταλύτη για μία σειρά από αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών, σε ό,τι αφορά τόσο τις αγορές όσο και τις πληρωμές. Και στις δύο περιπτώσεις φαίνεται ότι η «μη επαφή» ήρθε για να μείνει. Από τη μια το 50% των καταναλωτών θα συνεχίσει να ψωνίζει online μόδα, όπως αποκαλύπτει έρευνα που πραγματοποίησε η μηχανή αναζήτησης καταστημάτων μόδας GLAMI, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 4.000 απαντήσεις, ενώ από την άλλη, το 93% των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών σε φυσικό κατάστημα γίνονται πλέον ανέπαφα, σύμφωνα με την Mastercard.

Με δέλεαρ τα υψηλά ενοίκια καλύπτονται με πάνελ 1.500 στρέμματα στον Δρυμό

Με «δέλεαρ» την προσφορά υψηλών τιµηµάτων για ετήσιο ενοίκιο που ανέρχονται στα 200 ευρώ το στρέµµα για συµβάσεις 25ετίας , µεσίτες οι οποίοι δρουν για λογαριασµό επενδυτών, «αλωνίζουν» την περιοχή και έχουν πείσει κυρίως ετεροαπασχολούµενους αγρότες κατόχους γης να π αραχωρήσουν τα χωράφια τους για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά .

Νέες αντικειμενικές αξίες Ανατροπές στην κτηματαγορά και τους φόρους ακινήτων

«Φωτιά» στον χάρτη της κτηματαγοράς αναμένεται να βάλουν οι νέες αντικειμενικές αξίες. Τα αποκαλυπτήρια των νέων τιμών που θα αποκτήσουν τα ακίνητα σε 13.808 περιοχές σε όλη τη χώρα θα γίνουν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να προαναγγέλλει αυξήσεις στις αντικειμενικές ακόμη και κατά 40%. Οι νέες τιμές θα δημοσιοποιηθούν τώρα αλλά θα ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2022 για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ,

Οι μηνιαίες προβλέψεις του Μαΐου για τα ζώδια ανά δεκαήμερα

ΚΡΙΟΣ 1ο δεκαήμερο Με τον Ερμή και την Αφροδίτη να μετακινούνται στους Διδύμους στις 4/5 και 9/5 αντίστοιχα έχεις την ευκαιρία να επικοινωνήσεις τα συναισθήματά σου και να προωθήσεις σημαντικές συμφωνίες που μπορεί να σε ενδιαφέρουν. Το εμπόριο και οι συναλλαγές σε ευνοεί καθώς σου δίνουν την ευκαιρία να προχωρήσεις σε συμφωνίες που θα είναι ιδιαίτερα θετικές για εσένα.

Εργασιακά: Κορυφώνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και συνδικάτων με φόντο το νέο νομοσχέδιο

Οξύνεται η αντιπαράθεση για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο με τα συνδικάτα να ετοιμάζουν την πρώτη μεγάλη αναμέτρηση με την κυβέρνηση την Πέμπτη 3 Ιούνη. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε στο τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τις απεργίες, αλλαγές που όπως είπε θα λειτουργήσουν έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες.

Ακινητα Χάος στις μεταβιβάσεις ακινήτων από τους δασικούς χάρτες

Πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις έχει λάβει η ανάρτηση των δασικών χαρτών για το φρένο που θέτει στις μεταβιβάσεις ακινήτων, με αιχμή τα δυσεπίλυτα ζητήματα που αφορούν κυρίως το ιδιοκτησιακό καθεστώς, τις εκχερσωμένες εκτάσεις και στους δασωμένους αγρούς. Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι φωνές διαμαρτυρίας πολιτών,

Ανάδρομος Ερμής σε τετράγωνο με τον Ποσειδώνα – Προβλέψεις για όλα τα ζώδια

ΚΡΙΟΣ Θα βρεθείτε στο μέσω καταιγισμού πληροφοριών σχετικών με μυστικά αλλά και υπόγειες συμπεριφορές ατόμων που, ως ώρας, θεωρούσατε φιλικά προσκείμενα σε εσάς. Μην επιτρέψετε σε κανένα με την συμπεριφορά του να αναμοχλεύσει δικά σας εσωτερικά τραύματα του παρελθόντος, αντιθέτως κινηθείτε αναλόγως και προστατέψτε τον εαυτό σας.

BBC: «Η αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας»

«Η αλλαγή των συνόρων σημαίνει το άνοιγμα του κουτιού της Πανδώρας» στα Βαλκάνια, λέει ο Βαλεντίν Ινζκο, Υπατος Εκπρόσωπος για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το καθήκον του οποίου είναι η διατήρηση της ειρήνης βάσει της Συμφωνίας του Ντέιτον. «Μυστήρια σχέδια» «Πρόκειται για τη συμφωνία που καθόρισε τη λήξη του πολέμου το 1995,