«Βόμβα» μειώσεων έως 42,5% στις κύριες συντάξεις με... σφραγίδα ΔΝΤ

Βόμβα μειώσεων από 1,8% έως 42,4% στις κύριες συντάξεις έριξε το ΔΝΤ απαιτώντας να εξισωθούν στα επίπεδα των νέων και μικρότερων συντάξεων που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου, με κατάργηση της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς» που θα
προκύψει από τον επανυπολογισμό τους με τα ποσοστά αναπλήρωσης του ασφαλιστικού νόμου 4387/2016.
Οι μειώσεις που ζητά το ΔΝΤ -με τη σιωπηρή αποδοχή προς το παρόν από την πλευρά των Ευρωπαίων δανειστών, αλλά και χωρίς κάποια ηχηρή απάντηση που να απορρίπτει τέτοια εξέλιξη από την πλευρά της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας- κυμαίνονται από 1,8% έως και 32,5% για τους συνταξιούχους ΙΚΑ, με 15 έως 40 χρόνια ασφάλισης, από 13% έως 27% για τους συνταξιούχους του Δημοσίου, με 25 έως 35 έτη, από 0,34% έως 42,4% για τον ΟΑΕΕ με 25 έως 40 έτη ασφάλισης (κυρίως για συνταξιούχους του πρώην ΤΕΒΕ) και από 10% έως 22,6% για συνταξιούχους ΔΕΚΟ-τραπεζών με 35 έτη.
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής από στοιχεία του ΙΚΑ φαίνεται ότι ο επανυπολογισμός κύριων συντάξεων είχε ξεκινήσει πριν καν έρθει ο νόμος Κατρούγκαλου!
Καταγράφονται από τη Διεύθυνση Αναλογιστικών Μελετών και Στατιστικής του ΙΚΑ δεκάδες περιπτώσεις καταβαλλόμενων συντάξεων γήρατος, αναπηρίας και θανάτου με βάση την ηλικία των συνταξιούχων, την ασφαλιστική κλάση που είχαν όταν πήραν τη σύνταξη και το τελικό -σημερινό- ποσό μετά τις μειώσεις. Οταν ξεκινούσε η συζήτηση των αλλαγών για το ασφαλιστικό, το ΙΚΑ είχε κάνει σχέδιο επανυπολογισμού των σημερινών συντάξεων και μετέτρεψε τα σημερινά ποσά στα ποσά συντάξεων που θα προέκυπταν αν εφαρμοζόταν ο τρόπος υπολογισμού που προέβλεπε ο νόμος Σιούφα (2084/1992). Αυτό άλλαξε στη συνέχεια και τελικώς ο επανυπολογισμός των συντάξεων θα γίνει με τα ποσοστά του νόμου Κατρούγκαλου που συμφωνήθηκε με τους δανειστές.
Ο ασφαλιστικός νόμος λέει ότι για τον επανυπολογισμό των ήδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων θα ληφθούν υπόψη οι ίδιες αποδοχές με τις οποίες υπολογίστηκε η αρχική σύνταξη.http://www.imerisia.gr