Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Έρχονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί: Τι προβλέπεται στις νέες διατάξεις του Κώδικα Δικονομίας.

Αποφασισμένες να «φορτωθούν» ακίνητα από πλειστηριασμούς προκειμένου να δώσουν το σήμα ότι είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν σε αυτούς, είναι οι τράπεζες.
Υπό την πίεση του SSM και την κατάσταση που επικρατεί με
το «μπλόκο» συλλογικοτήτων στις διαδικασίες πλειστηριασμών, τους προπηλακισμούς συμβολαιογράφων και την απόφαση για αποχή τους από τους πλειστηριασμούς, εντείνονται οι πιέσεις για την επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες έχουν συναποφασίσει να αναλάβουν πρωτοβουλίες προκειμένου να μην καταστούν άγονοι οι πλειστηριασμοί, αγοράζοντας οι ίδιες τα ακίνητα που θα εκπλειστηριάσουν.
Η συγκεκριμένη συναπόφαση των τραπεζών, παρά το κόστος της, πρόκειται να υλοποιηθεί ως ένδειξη ότι πλέον δεν μπορεί να αναστέλλονται πλειστηριασμοί μεγάλων ιδιοκτησιών με κάθε είδους προσχήματα.
Σημειώνεται ότι οι τράπεζες απέφευγαν και οι ίδιες τη διενέργεια πλειστηριασμών προκειμένου να μην επιβαρυνθούν με στοκ ακινήτων προς πώληση. Και αυτό διότι θα επιβαρύνονταν με υψηλότατο κόστος τόσο για τη συντήρηση, τη φύλαξη και την πληρωμή φόρων μέχρι τον πλειστηριασμό των ακινήτων, όσο και επειδή με τους πλειστηριασμούς θα πιέζονταν δραματικά οι ήδη χαμηλές τιμές των ακινήτων.
Όπως αναφέρουν τραπεζίτες, το κόστος μόνο για τη διακράτηση των ακινήτων μέχρι τον πλειστηριασμό τους είναι της τάξεως πολλών εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, καθώς κινείται στο 4% – 4,5% του book value των ακινήτων των τραπεζών.
Το γεγονός ότι πλέον ο παράγοντας του κόστους με το οποίο θα επιβαρυνθούν «μπαίνει στην άκρη» και οι τράπεζες είναι διατεθειμένες να αγοράσουν οι ίδιες, ελλείψει άλλων αγοραστών, τα ακίνητα που θα βγάλουν σε πλειστηριασμό, είναι ενδεικτικό της τεράστιας πίεσης που δέχονται από τον SSM να προχωρήσουν σε κινήσεις ρευστοποίησης περιουσιακών στοιχείων στρατηγικών κακοπληρωτών.
Ο SSM έχει επισημάνει στις τράπεζες το τελευταίο διάστημα πως είναι εξαιρετικά αρνητικό το γεγονός ότι δεν γίνονται πλειστηριασμοί ώστε να περάσει το μήνυμα της αποφασιστικότητάς τους να κάνουν ουσιαστικές κινήσεις για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων.
Μάλιστα, η απουσία πλειστηριασμών, μαζί με την αδυναμία αποπομπής των διοικήσεων υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, οι «Θεσμοί» δεν περιορίζονται στις μη συνεργάσιμες διοικήσεις, αλλά ζητούν αλλαγή διοικήσεων εφόσον δεν συμβάλουν οικονομικά στη διάσωση των επιχειρήσεων) και την απροθυμία υπογραφής αναδιαρθρώσεων (ελλείψει πλήρους νομοθετικής κάλυψης), ανάγονται στα βασικά σημεία που συνιστούν τροχοπέδη για την επίλυση του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων.
Εν τω μεταξύ, ύστερα από τις σκηνές χάους και έντασης κάθε Τετάρτη στα ειρηνοδικεία της χώρας από συλλογικότητες κατά των πλειστηριασμών, η κυβέρνηση πιέζεται να προωθήσει άμεσα τη λύση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Η διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών προβλέπεται στις νέες διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν ενεργοποιηθεί. Σημειώνεται ότι το Προεδρικό Διάταγμα με τις ειδικότερες προϋποθέσεις των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα έπρεπε να είχε ήδη εκδοθεί από τον Ιούνιο.
Το θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών τέθηκε ξανά στο τραπέζι από τους «Θεσμούς» στον πρώτο γύρο της τρέχουσας διαπραγμάτευσης για την δεύτερη αξιολόγηση. Κατόπιν αυτού, η κυβέρνηση επιταχύνει τις διαδικασίες για την ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσα από την οποία κάθε επισπεύδων θα κινεί τη διαδικασία του πλειστηριασμού, χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία του ίδιου ή του συμβολαιογράφου.
Οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση συμμετοχής στον πλειστηριασμό. Ηλεκτρονικά θα υποβάλλονται η εγγυητική επιστολή συμμετοχής και οι προσφορές από τους πλειοδότες, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό μια ανοιχτή και διαφανή διαδικασία για όλους τους ενδιαφερόμενους.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θεωρείται ότι είναι εύκολο να στηθεί αφού υπάρχει ήδη από το 2013 το μοντέλο των ηλεκτρονικών διαγωνισμών για μακροχρόνια μίσθωση ή πώληση ακινήτων που ανήκουν στο Δημόσιο μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας (e-auction) του ΤΑΙΠΕΔ.
Πηγή:  lykavitos.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Social media: Ενεργοί το 82% των Ελλήνων.Στα 85 λεπτά το καθημερινό σερφάρισμα στο διαδίκτυο

Το 82% των Ελλήνων είναι πια ενεργό στα  social media , με το Facebook να βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων των χρηστών, οι οποίοι κατά μέσο όρο ξοδεύουν 85 λεπτά την ημέρα σερφάροντας στο  διαδίκτυ ο. Αυτά αναφέρει – μεταξύ πολλών άλλων – η τελευταία πανελλαδική... δειγματοληπτική έρευνα “Focus on Tech Life Tips” της εταιρείας Focus Bari για το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Πόσο κόστισε η ταινία με τον Μπαντέρας στο ελληνικό δημόσιο...

Η ξένη παραγωγή με τον Αντόνιο Μπαντέρας, που γυρίστηκε στη Θεσσαλονίκη, επιδοτήθηκε και αυτή από τον «νόμο Κρέτσου». 

ΔΕΝ βρισκουν νοσηλευτες για το Νοσοκομειο ΚΑΒΑΛΑΣ

Το Νοσοκομείο Καβάλας νοικιάζει νοσηλευτές από ιδιωτική κλινική, επειδή έθεσε σε αναστολή τους δικούς του νοσηλευτές.

«Μπουρλότο» με Ελπιδοφόρο...

Σε... απομόνωση μπαίνει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, καθώς η επιλογή του να παρευρεθεί στα εγκαίνια του τουρκικού κέντρου στη Νέα Υόρκη, δίπλα στον Ταγίπ Ερντογάν και τον ηγέτη των Κατεχόμενων Ερσίν Τατάρ. 

Freelancers: ΕΦΚΑ και Βρούτσης αποκαλύπτουν τον Χατζηδάκη...

Η κοινωνική κατακραυγή για την επιχειρούμενη βίαιη αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, που αφορά 115 εργαζόμενους στην efood, καταβαραθρώνει την εταιρεία,

Την υψηλότερη τιμή διεθνώς το τυποποιημένο ελληνικό extra ελαιόλαδο

Την εδραιωμένη πεποίθηση ότι το ελληνικό ελαιόλαδο μπορεί να ανταγωνιστεί στα ίσια τις πιο premium εκφράσεις του καθιερωμένου ιταλικού έρχονται να επιβεβαιώσουν τα τελευταία στοιχεία εξαγωγών του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC), που δείχνουν ότι οι εξαγωγές τυποποιημένου της χώρας εξασφαλίζουν την υψηλότερη προστιθέμενη αξία μεταξύ των υπόλοιπων ανταγωνιστών της Μεσογείου.

ρολάκια μελιτζάνας γεμιστά με κοτόπουλο

Υλικά     750 γραμμ. στήθος κοτόπουλου κομμένο σε 8 κομμάτια     1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο     3-4 φρέσκες ντομάτες ή ανάλογο χυμό     4 μακρουλές μεγάλες μελιτζάνες     1 φλιτζ. του καφέ ελαιόλαδο + λάδι για τηγάνισμα

Σπιτικό ψωμί με προζύμι...

ΦΑΣΗ ΠΡΩΤΗ: Προζύμι      ΥΛΙΚΑ Για περίπου 2,5 lt προζύμι 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 520 ml νερό εμφιαλωμένο σε θερμοκρασία δωματίου

5 ευρώ για αγουρέλαια, προπωλήσεις με 4 και ώθηση από σπορέλαια

Αυτά, σε μια παγκόσμια συγκυρία ενισχυμένης ζήτησης κατά την οποία ούτε τα ανταγωνιστικά σπορέλαια μπορούν να δώσουν τελικά τόσο ανταγωνιστικές τιμές στην αγορά.

Σε ιδιώτες η πλειοψηφία των μετοχών της ΔΕΗ

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου Ημέρα γεμάτη σημαντικές ειδήσεις ήταν η χθεσινή για τη ΔΕΗ, ΔΕΗ -3,11 % καθώς η εταιρεία με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α' εξαμήνου -που κινήθηκαν εντός στόχων- δημοσιοποίησε την απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου να δρομολογήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 750 εκατ. ευρώ.