Το ποδήλατο ωφελεί την υγεία

Τέσσερα κιλά βαρύτεροι είναι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο ως το βασικό μέσο για τις μετακινήσεις τους, σε σχέση με όσους προτιμούν το ποδήλατο, σύμφωνα με νέα ευρωπαϊκή έρευνα, που βρίσκεται σε εξέλιξη.Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Όντρεϊ ντε Ναζέλ του Imperial College του Λονδίνου, ξεκίνησαν -στο πλαίσιο του
χρηματοδοτούμενου ευρωπαϊκού προγράμματος PASTA (Physical Activity Through Sustainable Transport Approaches)- να μελετήσουν πώς οι διαφορετικές μορφές μετακινήσεων σχετίζονται με το βάρος και την υγεία των ανθρώπων.

Έως σήμερα έχουν αναλυθεί στοιχεία για περίπου 11.000 εθελοντές σε επτά πόλεις της Ευρώπης:
 Λονδίνο, Ρώμη, Βιέννη, Ζυρίχη, Βαρκελώνη, Αμβέρσα, Ορέμπρο Σουηδίας, σχετικά με το πώς οι κάτοικοι κινούνται μέσα στην πόλη τους και πόσο χρόνο χρησιμοποιούν κάθε μέσο μεταφοράς.


Οι άνθρωποι που είναι λιγότερο δραστήριοι σωματικά, κινδυνεύουν περισσότερο από διάφορες παθήσεις, όπως καρκίνο, έμφραγμα, εγκεφαλικό, άνοια κ.α., όπως έχουν δείξει πολλές μελέτες μέχρι σήμερα. Ο τρόπος που επιλέγει κανείς να κινηθεί μέσα στην πόλη του, αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για το πόσο ασκείται σωματικά.

«Το να πεισθούν οι άνθρωποι να περπατούν και να κάνουν ποδήλατο καθημερινά, αντί να οδηγούν, είναι πραγματικά η ιδανική λύση για να αντιμετωπίσουμε την επιδημία της σωματικής αδράνειας», δήλωσε η Ναζέλ.http://www.govastileto.gr