26 Ιανουαρίου 2017

SZ: Αναθέρμανση της ελληνικής κρίσης αποτελεί «βόμβα» για τη Γεμανία...

Αναλυτικό άρθρο σχετικά με τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα φιλοξενεί η...
Süddeutsche Zeitung στις οικονομικές της σελίδες.


Το δημοσίευμα αναφέρεται στο επίμαχο σημείο της συμφωνίας της 14ης Αυγούστου του 2015, όπου αναφέρεται ευθαρσώς ότι το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα. Όμως η απόφαση δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί και το ερώτημα, στο οποίο θα πρέπει οι υπουργοί Οικονομικών να απαντήσουν είναι πότε θα εφαρμόσουν τη συμφωνία ή πότε θα την παραβιάσουν.

Εύκολη λύση στο δίλημμα δεν υπάρχει αλλά παρ' όλα αυτά υπάρχουν δύο δυνατότητες, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα και εξηγεί:

«Η μία είναι επιθυμητή, η άλλη ρεαλιστική. Εάν ήταν στο χέρι των συμμετεχόντων στο ελληνικό παζλ, τότε θα αντικαθιστούσαν το ΔΝΤ με έναν ευρωπαϊκό θεσμό ελέγχου, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Από καθαρά οικονομικής άποψης οι Ευρωπαίοι δεν χρειάζονται τα δισ. του Ταμείου, από τεχνικής ο ESM στο μεταξύ θα μπορούσε να αναλάβει τον ρόλο ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου. Αλλά αυτό το σενάριο δυστυχώς δεν είναι ρεαλιστικό, τουλάχιστον όχι ακόμη».

Ο αρθρογράφος ανατρέχει στο παρελθόν και υπενθυμίζει ότι ο απαράβατος όρος συμμετοχής του ΔΝΤ δεν υπάρχει μόνο στο κείμενο της απόφασης του Αυγούστου 2015, αλλά τόσο το γερμανικό όσο και σε άλλα εθνικά κοινοβούλια ενέκριναν το πρόγραμμα με τη σταθερή πεποίθηση στη συμμετοχή του Ταμείου.

Τυχόν αντικατάστασή του από τον ESM θα έπρεπε να περάσει από τη γερμανική Βουλή, κάτι που θέλει να αποτρέψει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιας και η αναθέρμανση της ελληνικής κρίσης αποτελεί εσωτερικοπολιτική βόμβα, που θα έδινε στο ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» μεγάλη χαρά.

Εκτός αυτού υπάρχουν και οι εκλογές στην Ολλανδία, με το κόμμα του λαϊκιστή Βίλντερς να έρχεται πρώτο.

Άρα», συμπεραίνεται στο δημοσίευμα, «δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την παραμονή του ΔΝΤ. Και όποιος το επιθυμεί, πρέπει παράλληλα να δεχθεί και τους όρους του».

Η εφημερίδα περιγράφει την όλη προβληματική, τις διαφορές απόψεων για το κατά πόσο είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος και τις γερμανικές απαιτήσεις για διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2018 και για άλλα δέκα χρόνια στο 3,5%.

Και σημειώνει: «Όποια κι αν είναι η κατάληξη των διαπραγματεύσεων και οι δύο πλευρές θα πρέπει να κάνουν παραχωρήσεις. Στο τέλος θα μείνει μια πικρή αλήθεια, ότι η Ελλάδα είναι χώρα που οι άλλοι αποφασίζουν γι' αυτήν (…) Για γεωστρατηγικούς λόγους η Ε.Ε. δεν πρέπει να αφήσει την Ελλάδα να καταρρεύσει. Τη χρειάζεται ως αξιόπιστο εταίρο για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και για την υπέρβαση της προσφυγικής κρίσης, που παρά τα προβλήματα κινήθηκε η χώρα πάντα στο πνεύμα ευρωπαϊκής ανάληψης ευθύνης (…) τυχόν Grexit θα προσέθετε άλλη μια σοβαρή κρίση στη ήδη διχασμένη Ευρώπη. Καλά θα έκαναν λοιπόν οι υπουργοί Οικονομικών να υλοποιήσουν επιτέλους τη σαφώς διατυπωμένη υπόσχεσή τους και να βάλουν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, καλύτερα πριν από τις εκλογές στην Ολλανδία»... 

Πηγή: Deutsche Welle