Ένας εξωγήινος στην Αθήνα...

Εάν ένας εξωγήινος κατέφθανε στη χώρα την επαύριο της συνεδρίασης του Eurogroup, πιθανώς και να χρειαζόταν…
ψυχίατρο. Η...
εικόνα που κατέγραφαν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, οι ιστοσελίδες και τα δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών σταθμών μετέδιδε ένα κλίμα απόλυτης σχιζοφρένειας: μια μερίδα των ελληνικών media πανηγύριζε για τα αποτελέσματα της συνεδρίασης και μία άλλη, η μεγαλύτερη, εμφάνιζε τις εξελίξεις ως καταστροφή.

Aκόμη χειρότερα θα ήταν τα πράγματα για τον εξωγήινο μας, αν διάβαζε τις δηλώσεις των ίδιων των Ευρωπαίων αξιωματούχων, οι οποίες έτυχαν διπλής ανάγνωσης. Άλλοι τις εμφάνισαν ως απόδειξη των αλμάτων της ελληνικής οικονομίας κι άλλοι ως προάγγελο των δεινών που θα επισωρεύσουν στη χώρα όσα συμφωνήθηκαν στο Eurogroup.

Στην περίπτωση των ούτως ή άλλως σύνθετων αποφάσεων του Eurogroup δεν χωρούν ούτε οι απλουστεύσεις ούτε οι σχηματοποιήσεις. Προφανώς, μια συμφωνία που δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί και μεταφέρει (ακόμα και ως προοπτική) την επιβολή νέων μέτρων, δεν μπορεί να είναι ο παράδεισος. Δεν είναι όμως και η κόλαση, καθώς όσα συμφωνήθηκαν απομακρύνουν την πιθανότητα μιας μείζονος εμπλοκής και την επανεγγραφή του Grexit στην ημερήσια διάταξη.

Η χώρα αξίζει ουσιαστικές πολιτικές αντιπαραθέσεις, αντιπαραβολή θέσεων, προγραμμάτων, προτάσεων κι όχι καυγάδες για το θεαθήναι. Κι αν είναι αλήθεια ότι οι χθεσινές εξελίξεις απομακρύνουν από τον ορίζοντα τις κάλπες, ίσως αυτό να δίνει μια ευκαιρία σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση να διανύσουν την απόσταση που χωρίζει το άσπρο από το μαύρο. Μη τρελάνουμε και τους εξωγήινους...

tvxs.gr