Νέο σοκ για τους χαμηλοσυνταξιούχους - Έρχεται κρυφός κόφτης στο ΕΚΑΣ μέσω της Εφορίας

Κρυφός κόφτης μπήκε φέτος στο ΕΚΑΣ, μέσω εφορίας, με μια απίστευτη μεθόδευση που μετέτρεψε τις αγροτικές επιδοτήσεις σε εισόδημα και αυτό είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι που είχαν και ένα χωραφάκι να υπερβούν τα εισοδηματικά κριτήρια και να κοπεί μαχαίρι το επίδομα που
έπαιρναν για χρόνια!
To τρικ
Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» τα ποσά των αγροτικών επιδοτήσεων (σ.σ.: η βασική ενίσχυση που χορηγεί η Ευρωπαϊκή Ενωση και όχι το εισόδημα από αγοραπωλησία γεωργικών προϊόντων), δηλώνονταν μέχρι και το 2014 στο έντυπο Ε3 και από εκεί μεταφερόταν στη βασική δήλωση Ε1 και στον κωδικό 477 (σημείο 11) του πίνακα 6. Στον κωδικό αυτό δηλώνονταν ξεχωριστά τα ποσά των αγροτικών ενισχύσεων και μόνο, χωρίς όμως να λαμβάνονται υπόψη στα κριτήρια εισοδήματος για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ. Οι χαμηλοσυνταξιούχοι δηλαδή που δεν είχαν άλλα εισοδήματα (π.χ. ενοίκια), παρά μόνο την πενιχρή τους σύνταξη (300 ως 500 ευρώ το μήνα) κρίνονταν για το αν παίρνουν ή όχι το ΕΚΑΣ μόνο με το εισόδημα από σύνταξη, ενώ αν είχαν και μια επιδότηση αυτή δεν λαμβάνονταν υπόψη, διότι η εφορία δεν την κατέτασσε στους κωδικούς της δήλωσης με τα εισοδήματα, αλλά σε ξεχωριστό κωδικό που αφορούσε τις αγροτικές επιδοτήσεις.
Στις δηλώσεις που υποβλήθηκαν όμως από το 2015 και μετά, η εφορία κατάργησε τον κωδικό 477 του πίνακα 6 και μετέφερε υποχρεωτικά τα ποσά των επιδοτήσεων στον κωδικό 659 του πίνακα 6 της φορολογικής δήλωσης, όπου αναγράφονται τα απαλλασσόμενα ή φορολογούμενα με ειδικό τρόπο εισοδήματα των πολιτών.
Στην πράξη βάφτισε τις επιδοτήσεις, ως «εισόδημα», με σκοπό και να συμπεριληφθούν στο σύνολο του εισοδήματος που υπόκειται σε φόρο, για τα επόμενα έτη, αλλά και να ληφθούν υπόψη στα εισοδηματικά κριτήρια για το ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων που είχαν και ένα χωραφάκι για να βιοπορίζονται με τις επιδοτήσεις που έπαιρναν!
Μεθόδευση
Η μεθόδευση αυτή ενεργοποίησε τον κόφτη των ταμείων, καθώς τα κριτήρια για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ ανέκαθεν προέβλεπαν και το συνυπολογισμό όχι μόνο του εισοδήματος από συντάξεις αλλά και τα απαλλασσόμενα εισοδήματα. Από τη στιγμή λοιπόν που οι επιδοτήσεις έφυγαν από τον κωδικό 477 της δήλωσης και μέσω εφορίας πήγαν στον κωδικό 659 με τα απαλλασσόμενα εισοδήματα, θεωρήθηκαν και αυτές εισόδημα που υπολογίζεται για το ΕΚΑΣ!http://www.imerisia.gr