«Βόμβα» Ράις: Το ΔΝΤ μπορεί να ζητήσει και από τη ΝΔ να εγκρίνει τα μέτρα

Νέες αναταράξεις στην Αθήνα, και κυρίως στη Νέα Δημοκρατία, προκαλούν οι δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις. Ερωτώμενος αν το ΔΝΤ ζητάει τη δέσμευση της αντιπολίτευσης ως προς το περιεχόμενο της
συμφωνίας για την περίοδο μετά το 2019, ξεκαθάρισε ότι "δεν είχαμε επαφή με κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα”, για να συμπληρώσει ωστόσο ότι αυτό (σ.σ. γραπτές εγγυήσεις από την αντιπολίτευση) είναι κάτι "που όντως έχει ζητηθεί στο παρελθόν όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από άλλες χώρες”, αλλά "θα πρέπει πρώτα να φτάσουμε κοντά στο επίπεδο της συμφωνίας ότι θα συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα και ακόμη δεν βρισκόμαστε σε αυτό το στάδιο”.
Αφήνει με απλά λόγια το παράθυρο ανοικτό να ζητηθεί από τη ΝΔ να υπογράψει τα μέτρα, κάτι που πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποκλείσει κατηγορηματικά.
Ο κ. Ράις τόνισε ότι η ισχυρή ιδιοκτησία του προγράμματος είναι αδιαμφισβήτητα σημαντική για την επιτυχία του και πως το Ταμείο ενθαρρύνει την ελληνική κυβέρνηση να δομήσει ισχυρή στήριξη.
Αναφερόμενος στο Brussels Group, ο εκπρόσωπος του Ταμείου δήλωσε το ΔΝΤ είναι εκεί, οι συζητήσεις συνεχίζονται, ενώ οι διαπραγματεύσεις σχετίζονται με βασικά ζητήματα πολιτικής, όπως το συνταξιοδοτικό και το εργασιακό. "Έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά απομένει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει, προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές”.
"Εργαζόμαστε όσο πιο εντατικά μπορούμε με όλους τους εταίρους για να φτάσουμε στην επίτευξη μίας συμφωνίας” τόνισε και αρνήθηκε να προβεί σε εκτιμήσεις αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας, συμπληρώνοντας ότι δεν μπορεί να έχει μη ρεαλιστικές προσδοκίες.
Σε ερώτηση κατά πόσο γίνεται να ολοκληρωθεί η β' αξιολόγηση χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ανέφερε ότι αυτή είναι μία ερώτηση που θα πρέπει να απευθυνθεί στους Ευρωπαίους, ωστόσο "μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν τη συμμετοχή του Ταμείου, κάτι που έχουν τονίσει και οι ελληνικές αρχές”.http://www.imerisia.gr