Φόροι-«φωτιά» στα ακίνητα το 2018

«Τσουχτερούς» φόρους αναμένεται να πληρώσουν το 2018 οι ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς η κυβέρνηση προχωράει στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών την άνοιξη του επόμενου έτους και επιβάλλει φόρο υπεραξίας.


Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος καταθέτει στη Βουλή την Τρίτη 21 Νοεμβρίου τον προϋπολογισμό του 2018 ο οποίος θα βασιστεί και πάλι στις εισπράξεις υπέρογκων φόρων και εισφορών.

Αναλυτικότερα, οι παρεμβάσεις στα ακίνητα είναι:

Αντικειμενικές αξίες: Περίπου 1 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερους φόρους εξαιτίας της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Οι νέες τιμές της Εφορίας αναμένεται να είναι έτοιμες στα μέσα του 2018 ή και αργότερα.

Για τον λόγο αυτό, όπως αναφέρει το ΒΗΜΑ, στο υπουργείο Οικονομικών κάνουν δεύτερες σκέψεις ώστε ο ΕΝΦΙΑ του 2018 να εφαρμοστεί με τις υφιστάμενες τιμές και όχι με αυτές που θα καθοριστούν το νέο έτος. Από τη φορολογία των ακινήτων το κράτος σκοπεύει να βεβαιώσει στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μέσα στο 2018 περίπου 3,2 δισ. ευρώ.

Υπεραξία ακινήτων: Μέσα στο 2018 αναμένεται να επιβληθεί φόρος υπεραξίας 20% σε όσους σχεδιάζουν να πωλήσουν ακίνητα το νέο έτος, καθώς η αναστολή του μέτρου εκπνέει στα τέλη του τρέχοντος έτους.

Airbnb: Όσοι μισθώνουν τα ακίνητά τους μέσα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες όπως η Airbnb θα πληρώσουν για πρώτη φορά στο ελληνικό Δημόσιο. Θα επιβάλλεται φόρος 15% έως 45% επί των εισοδημάτων από περιστασιακές και βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ακίνητης περιουσίας, οι οποίες συνήθως εξυπηρετούνται μέσω της διεθνούς διαδικτυακής πλατφόρμας Airbnb.
Επίδομα θέρμανσης: Μειωμένο κατά 50% θα είναι και το επίδομα θέρμανσης ή κατά 58 εκατ. ευρώ. Η μείωση θα αφορά τη χειμερινή σεζόν 2017-2018, που σημαίνει ότι το επίδομα του Ιανουαρίου είτε θα δοθεί σε πολύ λιγότερους είτε θα περιοριστεί για όλους κατά 50%. Αυτό σημαίνει ότι είτε θα μειωθεί στο μισό η επιδότηση ανά λίτρο (0,25 ευρώ) ή θα υπάρξει συνδυασμός μείωσης των εισοδηματικών κριτηρίων και επιδοτούμενων λίτρων. Ακόμη πάντως δεν έχει υπογραφεί η υπουργική απόφαση που καθορίζει τα νέα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης.

Πηγή: www.parapolitika.gr