Σωφρονισμός και Αγρια Δύση

Μετά τα τελευταία οργανωμένα φαινόμενα «ανθρωποφαγίας» με αφορμή είτε την εμμονή ότι για την εγκληματικότητα φταίει η αποσυμφόρηση των φυλακών,
είτε ότι η «ανομία» και η «τρομοκρατία» κυριαρχούν στην Ελλάδα -ειδικά όταν τόσες χώρες γύρω μας θρηνούν μέσα σε μόλις ένα χρόνο εκατοντάδες αθώα θύματα από φανατικούς και αποφασισμένους δολοφόνους- είτε, τέλος, με αφορμή το θεμελιωμένο δικαίωμα και του Δ. Κουφοντίνα για μια ολιγοήμερη άδεια, η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) κρούει και πάλι τον κώδωνα του κινδύνου για φαινόμενα οπισθοχώρησης του κράτους δικαίου ειδικά στον ευαίσθητο χώρο των φυλακών.
Η οπισθοδρόμηση, οι αντιπολιτευτικές εξαγγελίες για ακόμα αυστηρότερο ποινικό και σωφρονιστικό σύστημα αλλά κυρίως οι έξαλλες κραυγές και οι δολοφονίες χαρακτήρων από μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ δημιουργούν εύλογη ανησυχία και στους φορείς για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Πρωτοφανές λιντσάρισμα

Η ανακοίνωση της ΕλΕΔΑ με τίτλο «Σωφρονισμός και Αγρια Δύση» αναφέρει και κυρίως υπενθυμίζει:
«Τον τελευταίο καιρό επανέρχονται στη δημόσια συζήτηση ζητήματα που σχετίζονται με την απονομή ποινικής δικαιοσύνης και το σωφρονιστικό σύστημα.
Η συζήτηση γίνεται δυστυχώς με όρους πλειοδοσίας σε ηθικό πανικό, καλλιέργειας αισθήματος φόβου και ανασφάλειας καθώς και μιας ικανής δόσης fake news. Ακόμα πιο ανησυχητική είναι η επιστροφή σε πρωτοφανείς μεθόδους λιντσαρίσματος, σωματικού και επικοινωνιακού, την οποία υποδαυλίζουν μερίδα του Τύπου και εμπρηστικές πολιτικές δηλώσεις.
Πράγματι, η δημόσια συζήτηση για τα θέματα αυτά δεν μπορεί να είναι μια συζήτηση μεταξύ ειδικών, αφού αφορά στο σύνολο της κοινωνίας. Ωστόσο, οφείλει να γίνεται με γνώση των δεδομένων (ποσοτικών και ποιοτικών) όσο και -ιδίως- με ψυχραιμία.
Η ΕλΕΔΑ έχει επανειλημμένα επισημάνει τα δομικά προβλήματα του συστήματος απονομής δικαιοσύνης και του ελληνικού σωφρονιστικού συστήματος: μεγάλες καθυστερήσεις στην εκδίκαση των υποθέσεων, εξαιρετικά υψηλές προβλεπόμενες ποινές, επιβολή της ποινής των ισοβίων σε βαθμό που προσιδιάζει σε τριτοκοσμική χώρα και επομένως υπερπληθυσμός στις φυλακές, άθλιες συνθήκες κράτησης, διαφθορά, μη εφαρμογή των εναλλακτικών της κράτησης μέτρων και πολλά άλλα.

Αποσπασματικές λύσεις

»Τα προβλήματα αυτά έχουν οδηγήσει την Πολιτεία εδώ και χρόνια στην υιοθέτηση αποσπασματικών λύσεων, όπως αυτή της υιοθέτησης έκτακτων μέτρων αποσυμφόρησης.
Σε αυτό το πνεύμα κινήθηκε και ο Ν.4322/2015 (στον δημόσιο λόγο έχει καταγραφεί ως “νόμος Παρασκευόπουλου”), η ισχύς του οποίου παρατάθηκε και από τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Αυτό που συστηματικά αποκρύπτεται σχετικά με αυτόν το νόμο είναι ότι υιοθετήθηκε υπό την πίεση των δεκάδων αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το οποίο καταδίκαζε την Ελλάδα για απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες κράτησης στις φυλακές και επιδίκαζε εκατομμύρια ευρώ ως αποζημιώσεις υπέρ των κρατουμένων καθώς και των επανειλημμένων συστάσεων διεθνών οργανισμών αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων, οι οποίοι κατήγγειλαν την Ελλάδα για παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων των κρατουμένων.

Με όρους 18ου αιώνα

»Η ίδια η εισαγωγή “έκτακτης” νομοθεσίας –και μάλιστα διαχρονικά– μαρτυρά δύο πράγματα: αφενός τη δυσλειτουργία και την ανεπάρκεια του “κανονικού” θεσμικού πλαισίου και αφετέρου την προφανή αδυναμία κοινωνίας και Πολιτείας να συζητήσουν ψύχραιμα και συντεταγμένα τη θέσπιση ενός ορθολογικού πλαισίου ποινών και έκτισης, με σεβασμό στα δικαιώματα των κρατουμένων και ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Τη στιγμή που σε χώρες όπως η Ολλανδία προτάσσονται εναλλακτικές λύσεις έκτισης ποινών με συνέπεια το κλείσιμο φυλακών, στην Ελλάδα συζητάμε για το σωφρονιστικό σύστημα με όρους του 18ου αιώνα.
Με αφορμή δε την πρόσφατη χορήγηση άδειας στον Δ. Κουφοντίνα, τέθηκε εκ νέου υπό αμφισβήτηση η ίδια η ύπαρξη του θεσμού των αδειών, παρά το γεγονός ότι το ποσοστό των παραβιάσεων κινείται σε επίπεδα κάτω του 2%, είναι δε ένας απολύτως επιτυχημένος και αναγκαίος θεσμός για την εύρυθμη λειτουργία των καταστημάτων κράτησης.
Ως εκ τούτου, οι προτροπές, ακόμα και από πολιτικά στελέχη, προς τα όργανα του Συμβουλίου να μην τηρήσουν τη νομιμότητα αλλά να βγάλουν αποφάσεις με κριτήρια σκοπιμότητας όχι απλώς προκαλούν έκπληξη αλλά μας δημιουργούν έντονη ανησυχία και για το επίπεδο του κράτους δικαίου στη χώρα μας.
Ο ευρωπαϊκός χώρος έχει κάνει μια θεμελιακή επιλογή, την κατίσχυση των κανόνων του κράτους δικαίου και των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Κάθε απόπειρα σπίλωσης όσων υπερασπίζονται ή προωθούν νομοθετικά αυτές τις εγγυήσεις αποτελεί πλήγμα στον νομικό μας πολιτισμό και αμφισβητεί τον ουσιαστικό θεσμικό ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας».

Ο Στ. Κοντονής

Σε χθεσινή συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News» ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής με αφορμή τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την 48ωρη άδεια που δόθηκε στον Δημήτρη Κουφοντίνα απέδωσε στη «δεξιά του Κ. Μητσοτάκη αντιθεσμικό και μισαλλόδοξο κατήφορο».
Παράλληλα απέκλεισε την τροποποίηση του σχετικού νόμου για τις άδειες και την ίδρυση φυλακών τύπου Γ.
Ο υπουργός έκανε λόγο για έλλειψη σεβασμού στη Δικαιοσύνη από τη Ν.Δ. δεδομένου ότι στο «παραλήρημα των τελευταίων ωρών δεν λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι του συμβουλίου προεδρεύει ο αντεισαγγελέας Εφετών που έχει τοποθετήσει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο».efsyn.gr

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα ποτάμια της Ευρυτανίας: Ο Αχελώος, ο Αγραφιώτης και ο Ταυρωπός

Οι μηνιαίες προβλέψεις του Νοεμβρίου 2022 με βάση το δεκαήμερο της γέννησης σας

Απολύσεις τεχνικών στον ΑΝΤ1...«Μας πετάτε στον δρόμο με φτηνές δικαιολογίες»

Δραματική υποχώρηση έως 40% στην αγοραστική δύναμη...

«Φωτιά» η τιμή στο ψωμί - Είδος πολυτελείας και η φέτα

Ανεργία στην Ελλάδα: Δραματικά τα ποσοστά για τους νέους

Γερμανική κατάρρευση: Η Uniper ανακοίνωσε ζημιές 40 δισ. ευρώ – Την ακολουθούν στην άβυσσο άλλες… 375 εταιρείες

«Καίνε» τα επιτόκια των δανείων – Παγωμένα των καταθέσεων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων