ΡΑΓΔΑΙΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ! Έρχονται βροχές και έντονα καιρικά φαινόμενα

Ο Νοέμβριος θα αποδείξει γιατί ακόμα μια φορά γιατί χαρακτηρίζεται ως ο πιο βροχερός μήνας του έτους,
σημειώνει ο Γιάννης Καλλιάνος.
Ο μετεωρολόγος  στην πρόγνωση του τονίζει ότι κατά περιόδους θα εκδηλωθούν έντονα φαινόμενα, με ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές της χώρας, ενώ η θερμοκρασία θα είναι σε μικρή πτώση μετά την Τρίτη.
Αναλυτικά η πρόγνωση του κ. Καλλιάνου:
Διαδοχική διέλευση βαρομετρικών χαμηλών
Τα κύρια βαρομετρικά χαμηλά που θα προκαλέσουν αυτές τις βροχοπτώσεις και τις σποραδικές καταιγίδες σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα (κατά διαστήματα) θα είναι δύο:
- Στην αρχή της εβδομάδας, ένα βαρομετρικό χαμηλό το οποίο θα γεννηθεί στη Λιβύη και η τροχιά του θα είναι βορειοανατολική, και το δεύτερο και πιο ισχυρό,
- αμέσως μετά, ένα βαρομετρικό που αναμένεται να γεννηθεί στη βόρεια Ιταλία και θα κινηθεί αργά και σταθερά κατά μήκος της Ιταλίας με αποτέλεσμα να προσεγγίσει αρκετά και την περιοχή μας. (βλ. Χάρτη)
Κατά περιόδους θα εκδηλωθούν έντονα φαινόμενα
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, τα δύο αυτά βαρομετρικά χαμηλά, φαίνεται ότι θα είναι εμπλουτισμένα με μεγάλα ποσά υγρασίας, με αποτέλεσμα να εναποθέσουν την υγρασία αυτή με τη μορφή ισχυρών βροχοπτώσεων και καταιγίδων σε αρκετές περιοχές της χώρας.
Πρόκειται για ισχυρά βαρομετρικά (ειδικά το δεύτερο της Ιταλίας) που ενδέχεται να προκαλέσουν ακόμη και πλημμυρικά φαινόμενα στις περιοχές όπου οι βροχές θα έχουν ιδιαίτερη ένταση.
Νότιοι άνεμοι σε όλες τις περιοχές
Λόγω των κινήσεων των χαμηλών τις επόμενες ημέρες, οι άνεμοι που θα πνέουν κατά βάση στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα είναι νότιοι. Οι εντάσεις των ανέμων δεν διαφαίνεται να ξεπερνούν τα 6-7 μποφόρ, επομένως δεν αναμένονται προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες.
Ποσότητες σκόνης στην ατμόσφαιρα
Οι μετεωρολογικές συνθήκες (λόγω των νοτίων ανέμων) θα ευνοήσουν τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική, ωστόσο όχι σε υψηλές συγκεντρώσεις. Λίγο πιο αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις κυρίως στα ανατολικά και νότια νησιωτικά τμήματα της χώρας.
Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση μετά την Τρίτη
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση από την ερχόμενη Τρίτη και στη συνέχεια, όμως, λόγω των νοτιάδων, δεν θα είναι σημαντική ώστε να αισθανθούμε κρύο η παγωνιά. Μόνο στις πολύ ορεινές περιοχές της χώρας (πάνω από τα 1800-2000 μέτρα) θα εκδηλωθούν κάποιες χιονοπτώσεις.
Η Αττική θα κάνει τα «εγκαίνια» της κακοκαιρίας τη Δευτέρα το πρωί
Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, και αν ασφαλώς διατηρηθούν όπως αυτή τη στιγμή έχουν, η Αττική θα δεχθεί ισχυρές καταιγίδες τη Δευτέρα το πρωί. Φαίνεται δε, ότι οι παράμετροι αστάθειας είναι πολύ αυξημένες, με αποτέλεσμα, αν διατηρηθούν αυτά τα στοιχεία, να έχουμε πολύ δυνατό «πέρασμα» από την ευρύτερη περιοχή του νομού Αττικής από τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.
ΥΓ : Επειδή η συγκεκριμένη πρόγνωση είναι μεσοπρόθεσμη, ενδεχομένως να υπάρξουν κάποιες διαφοροποιήσεις στα προγνωστικά στοιχεία. Όπως και να χει όμως, φαίνεται ότι η επόμενη εβδομάδα να είναι βροχερή. Το που θα εκδηλωθούν πιο έντονα φαινόμενα είναι κάτι που θα το συζητήσουμε τις επόμενες μέρες.
iefimerida.gr