Τσεπέλοβο, το στολίδι της Τύμφης

Χτισμένο σε υψόμετρο που ξεπερνά τα χίλια μέτρα, το Τσεπέλοβο είναι το μεγαλύτερο από τα Ζαγοροχώρια και βρίσκεται στο κέντρο του εθνικού πάρκου της Βόρειας Πίνδου. Απέχει 50 χιλιόμετρα από τα Γιάννενα και, σκαλισμένο λες πάνω στην επιβλητική Τύμφη, το χωριό ενσωματώνεται αρμονικά στο περιβάλλον του και αφηγείται την ιστορία του.

Λιθόχτιστοι δρόμοι οδηγούν τα βήματα του επισκέπτη στο όμορφο χωριό, προσκαλώντας σε περιπλανήσεις ανάμεσα σε αρχοντικά που δεσπόζουν στον τόπο και στον χρόνο. Ακολουθώντας την παραδοσιακή πετρόχτιστη αρχιτεκτονική, το Τσεπέλοβο δένει αρμονικά με την ηπειρώτικη γη και αναδεικνύει την τέχνη και την τεχνική των κατοίκων του. Ο οικισμός έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός και η ομοιογένειά του επιτρέπει στον επισκέπτη να θαυμάσει, μέσα από τις αυστηρές γραμμές του, τη συνεπή ομορφιά του. Μην παραλείψετε μια στάση στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα.
Με αφετηρία το Τσεπέλοβο, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να απολαύσει τη γενναιόδωρη φύση της περιοχής και την αρμονική συνύπαρξη περιβάλλοντος και ανθρώπου. Πινελιά καλαισθησίας είναι η γέφυρα του Κοκκόρη, χαρακτηριστικό δείγμα ζαγορίτικης γεφυροποιίας, ενώ η περιοχή που περιβάλλει το χωριό χαρακτηρίζεται από βουνά, φαράγγια αλλά και λίμνες, φιλόξενα καταφύγια πολλών ζώων. Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει και το φαράγγι «Βικάκι» με την πέτρινη Μονή Ρογκοβού, που χτίστηκε τον 11ο αιώνα.
ΤΣΕΠΕΛΟΒΟ ΤΣΕΠΕΛΟΒΟ ΤΣΕΠΕΛΟΒΟ ΤΣΕΠΕΛΟΒΟ ΤΣΕΠΕΛΟΒΟ ΤΣΕΠΕΛΟΒΟ ΤΣΕΠΕΛΟΒΟ ΤΣΕΠΕΛΟΒΟnewsbeast.gr