Αυτές είναι οι τροφές που βλάπτουν την υγεία των δοντιών μας

Οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών συνδέονται στενά με τη στοματική υγεία, καθώς υπάρχουν τρόφιμα που μπορεί να προκαλέσουν φθορά των δοντιών και άλλα, που δρουν προστατευτικά.
Στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνονται τρόφιμα και
ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε απλά σάκχαρα, τα οποία χρησιμοποιούνται από τα βακτήρια της στοματικής κοιλότητας ως τροφή για την παραγωγή οξέων, που «επιτίθενται» στα δόντια, προκαλώντας τερηδόνα.
Πιο συγκεκριμένα, η ζάχαρη και άλλες γλυκαντικές ύλες, τα ροφήματα που περιέχουν ζάχαρη, οι καραμέλες και τα γλειφιτζούρια, οι τσίχλες με προσθήκη ζάχαρης, τα σακχαρούχα τρόφιμα με κολλώδη υφή, όπως μαλακά ζαχαρωτά και αποξηραμένα φρούτα και διάφορα γλυκίσματα όπως μπισκότα, κέικ και σοκολάτες αποτελούν επιλογές που θα πρέπει να αποφεύγονται ή να καταναλώνονται με μέτρο.
Αντίθετα, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών δρα προστατευτικά, καθώς αυξάνει την έκκριση σάλιου, διευκολύνοντας την εξουδετέρωση των παραγόμενων οξέων. Αντίστοιχα, η κατανάλωση νερού μετά από κάθε γεύμα ή σνακ, βοηθά στην απομάκρυνση των βακτηρίων και τη μείωση της παραγωγής οξέων. govastileto.gr