Η φοβία των σκύλων προς αγνώστους

Ένα σκυλί που δεν έχει επαρκώς κοινωνικοποιηθεί με ανθρώπους σε μικρή ηλικία (4η -12 εβδομάδα) και για τόσο μεγάλη χρονική περίοδο, πιθανόν θα έχει προβλήματα με ανθρώπους για αρκετό καιρό και ίσως για όλη του την ζωή. Παρόλα αυτά αν εργαστείς συστηματικά και με την βοήθεια κάποιου έμπειρου θετικού εκπαιδευτή,
είμαι σίγουρος ότι θα βελτιωθεί πολύ.

Μην πιέζετε το σκυλί σε καταστάσεις που δεν νοιώθει ευχάριστα και άνετα. Επιτρέψτε του να είναι σε απόσταση ,όπου νοιώθει άνετα και ασφαλή. Αφήστε τον να αποφασίσει εκείνος πόσο κοντά θέλει να είναι στους ανθρώπους. Μην προσπαθείτε να τον "καλοπιάσετε" να πλησιάσει, μην του μιλάτε και προπαντός μην τον τραβάτε να πλησιάσει.


Επιβραβεύσετε (με μεζεδάκια, μπράβο κ.λ.π.) κάθε μικρή κίνηση που κάνει από μόνος του προς τους ανθρώπους. Οι άνθρωποι θα πρέπει να στέκονται με την πλευρά τους προς τον σκύλο και να κοιτούν μακριά του. Να μην κουνούν χέρια και πόδια και να μη προσπαθήσουν να τον χαϊδέψουν. Μπορούν να αφήνουν (με ήρεμο τρόπο) μεζεδάκια να πέφτουν από τα χέρια τους , αργότερα ίσως να αφήσουν το σκυλί να πλησιάσει από μόνο του να τις πάρει από το ακίνητο χέρι τους.

Αν δείχνει σημάδια αβεβαιότητος μπορείτε να τον βοηθήσετε με το να είσαστε ανάμεσα στους άγνωστους (τους έχετε ήδη εξηγήσει την όλη διαδικασία) και στο σκυλί. Έτσι παίρνετε εσείς το "βάρος" της κατάστασης και το σκυλί χαλαρώνει λιγάκι. Το ίδιο μπορεί να γίνει και μέσα στο σπίτι. Αφήστε τις πόρτες του δωματίου ανοικτές έτσι ώστε το σκυλί να μπορεί να απομακρυνθεί αν νοιώσει στενάχωρα. Μην τον μαλώσετε ή του δώσετε καμιά σημασία αν γρυλίσει. Απλώς νιώθει ανασφάλεια. Μιλήστε χαλαρά στους αγνώστους /επισκέπτες, τοποθετηθείτε ανάμεσα στο σκυλί και εκείνους, αγνοήστε το σαν να μην υπάρχει.

Αν το σκυλί νιώθει άνετα, βάλτε το στο λουρί, καθίστε μακριά από τον άγνωστο, αφήστε μεζεδάκια μπροστά του στο πάτωμα. Μην του δίνει κανείς ιδιαίτερη σημασία. Μην του μιλάτε ησυχαστικά ή τον χαϊδεύεται. Αν κοιτάξει προς τους άγνωστους και είναι ήρεμο, δώστε μια πολύ καλή λιχουδιά. Αργότερα ίσως ο άγνωστος/ επισκέπτης μπορεί ήρεμα να του πετάξει μια λιχουδιά αλλά χωρίς να κινηθεί προς το μέρος του ή να τον κοιτάξει. Αν φανεί ότι το σκυλί είναι ικανοποιητικά ήρεμο, πετάξτε τις λιχουδιές μερικά εκατοστά προς το μέρος του άγνωστου έτσι ώστε το σκυλί να κάνει ένα μικρό βηματάκι για να τις πάρει. Μην υπερβάλετε και μην προσπαθήσετε να λύσετε το πρόβλημα σε μια φορά. Συνήθως χρειάζονται αρκετές εβδομάδες και μήνες. Κάθε υπερβολή μπορεί να ζημιώσει κατά πολύ την όλη διαδικασία. Θυμηθείτε, το σκυλί είναι αυτό που αποφασίζει πόσο άνετα νιώθει και προς τα που θα κινηθεί.

Το γρύλισμα σας δείχνει ότι οι άνθρωποι είναι πολύ κοντά ή φαίνονται απειλητικοί με κάποιον τρόπο. Ίσως το δωμάτιο είναι πολύ μικρό για να νιώσει το σκυλί ασφαλή.

Βεβαίως η βοήθεια ενός καλού εκπαιδευτή είναι απαραίτητη και θα σας γλιτώσει από αφάνταστες παλινδρομήσεις. Είναι σημαντικό να μπορεί να εκτιμάται ακριβώς η κατάσταση, η διαδικασία, το επίπεδο ψυχολογικής πίεσης , ο χρόνος πίεσης, η πρόοδος και τα επόμενα βήματα κάτι που μόνο ένας έμπειρος, θετικός εκπαιδευτής μπορεί να κάνει με αρκετή ακρίβεια. govastileto.gr

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα ποτάμια της Ευρυτανίας: Ο Αχελώος, ο Αγραφιώτης και ο Ταυρωπός

Οι μηνιαίες προβλέψεις του Νοεμβρίου 2022 με βάση το δεκαήμερο της γέννησης σας

Απολύσεις τεχνικών στον ΑΝΤ1...«Μας πετάτε στον δρόμο με φτηνές δικαιολογίες»

Δραματική υποχώρηση έως 40% στην αγοραστική δύναμη...

«Φωτιά» η τιμή στο ψωμί - Είδος πολυτελείας και η φέτα

Ανεργία στην Ελλάδα: Δραματικά τα ποσοστά για τους νέους

Γερμανική κατάρρευση: Η Uniper ανακοίνωσε ζημιές 40 δισ. ευρώ – Την ακολουθούν στην άβυσσο άλλες… 375 εταιρείες

«Καίνε» τα επιτόκια των δανείων – Παγωμένα των καταθέσεων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων