Βοηθήστε τα ζώα τις κρύες μέρες!

Όταν πέφτει ο υδράργυρος, τα ζώα χρειάζονται έξτρα προστασία από τα στοιχεία της φύσης. Λάβετε τα εξής μέτρα για να εξασφαλίσετε την ασφάλεια των ζώων:

Φέρτε τα ζώα μέσα στο σπίτι, ιδιαίτερα τα κουτάβια και τα γατάκια, τα ηλικιωμένα ζώα,
τα μικρά ζώα, και τα σκυλιά με κοντό τρίχωμα, όπως και τα πόϊντερ, τα μπιγκλ, τα ροτβάϊλερ, τα πιτ-μπουλ και τα Ντόμπερμαν. Τα ζώα με κοντό τρίχωμα θα ωφεληθούν επίσης, από κάποιο ρούχο για ζώα, δηλ. πουλόβερ ή παλτουδάκι.


Προσφέρετε στα σκυλιά το κατάλληλο καταφύγιο. Τα σκυλόσπιτα θα πρέπει να είναι φτιαγμένα από ξύλο ή πλαστικό (το μέταλλο διοχετεύει το κρύο) και να είναι τοποθετημένα σε μια ηλιόλουστη, προφυλαγμένη τοποθεσία κατά τη διάρκεια του κρύου καιρού. Σηκώστε το σπίτι από το έδαφος μερικά εκατοστά και βάλτε μια ειδική πόρτα (σαν αυτή που χρησιμοποιούμε για τις γάτες) πάνω από την πόρτα για να κρατήσετε τα κρύα ρεύματα εκτός. Χρησιμοποιήστε άχυρο ή ρινίσματα από κέδρο σαν στρώμα - τα χαλάκια και οι κουβέρτες κρατάνε την υγρασία και παγώνουν. Βεβαιωθείτε ότι το σπιτάκι είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ αδιάβροχο - ένα κομμένο πατάκι αυτοκινήτου στην είσοδο του σκυλόσπιτου βοηθάει να μένει η ζέστη του σώματος μέσα στο σπίτι, ενώ ένα είδος «σπόϊλερ» βοηθάει το άχυρο να χύνεται έξω από το σπίτι.

Μην αφήνετε τη γάτα ή τον σκύλο σας να περιφέρονται ελεύθερα έξω από το σπίτι. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι γάτες μερικές φορές σκαρφαλώνουν κάτω από τους θόλους του αυτοκινήτου και πάνω στις ρόδες για να βρίσκονται κοντά στις ζεστές μηχανές και έτσι, σκοτώνονται ή τραυματίζονται σοβαρά όταν βάζουμε μπροστά το αυτοκίνητο. (Για να το προλάβετε αυτό, χτυπήστε δυνατά τον θόλο του αυτοκινήτου σας προτού βάλετε μπροστά τη μηχανή). Τα ζώα μπορούν επίσης, να αποπροσανατολιστούν όταν υπάρχει χιόνι ή πάγος στο έδαφος. Περισσότερα ζώα χάνονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα παρά σε οποιαδήποτε άλλη εποχή.

Αυξήστε τις ποσότητες φαγητού των ζώων κατά τη διάρκεια του χειμώνα (καίνε περισσότερες θερμίδες για να διατηρούνται ζεστά). Επίσης, βεβαιωθείτε ότι τα ζώα έχουν αποπαρασιτωθεί από εσωτερικά παράσιτα, τα οποία μπορεί να τους «κλέβουν» σημαντικά θρεπτικά στοιχεία.

Αγοράστε αντιψυκτικό από προπυλένιο γλυκόλης (propylene glycol) αντί από αιθυλένιο γλυκόλης (ethylene glycol), το οποίο είναι ένα θανατηφόρο δηλητήριο ακόμη και σε μικρές δόσεις. Τα ζώα ελκύονται από το αντιψυκτικό επειδή έχει γλυκιά γεύση, γι’ αυτό, βεβαιωθείτε ότι καθαρίζετε καλά τις διαρροές.

Καθαρίστε τα πόδια του σκύλου ή της γάτας σας καθώς και το στομάχι τους προτού μπουν μέσα στο σπίτι από το χιόνι. Το αλάτι και τα άλλα χημικά μπορούν να αρρωστήσουν ένα ζώο αν καταποθούν ενώ το ζώο καθαρίζεται.

Προσφέρετε συνεχώς νερό για τα ζώα που ζουν έξω (αν υπάρχει πάγος, σπάστε τον δυο φορές την ημέρα). Επίσης, φροντίστε τα αδέσποτα. Βάλτε μέσα στο σπίτι σας ζώα που δεν έχουν ταυτότητα, μέχρι να βρείτε τον ιδιοκτήτη τους ή πηγαίνετέ τα σε ένα καταφύγιο ζώων. Αν τα αδέσποτα είναι άγρια ή δεν μπορείτε να τα πλησιάσετε, δώστε τους φαγητό, νερό και καταφύγιο (οι αδέσποτες γάτες θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα ένα μικρό σκυλόσπιτο στρωμένο με ζεστά στρωσίδια) καικαλέστε την αρμόδια υπηρεσία για βοήθεια, για το πιάσιμό τους και την ασφαλή μεταφορά τους στους ειδικούς χώρους. govastileto.gr