Δεν πρέπει να ταΐζετε ωμό κρέας το σκύλο σας

Η κατανάλωση ωμού κρέατος αποτελεί κίνδυνο όχι μόνο για την υγεία των ανθρώπων, αλλά και των κατοικίδιων ζώων, όπως οι σκύλοι και οι γάτες, προειδοποιεί μια νέα ολλανδική επιστημονική έρευνα.


Το πρόβλημα βρίσκεται στα παράσιτα και στα μικρόβια, όπως η σαλμονέλα και το κολοβακτηρίδιο E.coli, που συχνά βρίσκονται στο άψητο κρέας, το οποίο περιέχουν ορισμένες κατεψυγμένες ζωοτροφές (raw-meat based diets-RMBDs), αντίθετα με τις πιο συμβατικές ξηρές ή κονσερβαρισμένες τροφές για σκύλους και γάτες.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, με επικεφαλής τον Πάουλ Οβεργκάου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Vet Record» της Βρετανικής Κτηνιατρικής Ένωσης, ανέλυσαν 35 κατεψυγμένες τροφές που περιέχουν ωμό κρέας (RMBDs) από οκτώ διαφορετικές εταιρείες.

Το βακτήριο E.coli εντοπίσθηκε σε οκτώ προϊόντα (23%), το βακτήριο λιστέρια σε 15 προϊόντα (43%) και η σαλμονέλα σε επτά (20%). Όλα αυτά τα βακτήρια έχουν συσχετισθεί με επικίνδυνες λοιμώξεις στους ανθρώπους.

Τέσσερα προϊόντα (11%) περιείχαν ένα είδος του παράσιτου σαρκοκύστη και άλλα τέσσερα ένα άλλο είδος του ίδιου παράσιτου. Σε δύο προϊόντα (6%) βρέθηκε τοξόπλασμα.



Τα κατεψυγμένα σκευάσματα ζωοτροφών με κρέας, που διατίθενται μέσω καταστημάτων για κατοικίδια και σούπερ-μάρκετ, έχουν γίνει δημοφιλή τα τελευταία χρόνια σε όλο τον κόσμο.
«Είναι ξεκάθαρο ότι τα εμπορικά τρόφιμα RMΒDs μπορεί να είναι μολυσμένα με διάφορα παθογόνα βακτήρια και παράσιτα, πράγμα που μπορεί να αποτελέσει την πηγή βακτηριακών λοιμώξεων στα κατοικίδια ζώα, οι οποίες επίσης, αν μεταδοθούν στους ανθρώπους, θα τους θέσουν σε κίνδυνο» τόνισαν οι ερευνητές.

Προσέθεσαν ότι «οι γάτες και οι σκύλοι που τρώνε ωμό κρέας, είναι επίσης πιθανότερο να μολυνθούν με βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, από ό,τι τα ζώα που κάνουν πιο συμβατική διατροφή, με συνέπεια να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τόσο για την υγεία των ζώων όσο και γενικότερα για τη δημόσια υγεία».

Οι άνθρωποι μπορεί να μολυνθούν ερχόμενοι είτε σε άμεση επαφή με την τροφή με το μολυσμένο ωμό κρέας είτε με το μολυσμένο ζώο είτε με μια μολυσμένη επιφάνεια του σπιτιού.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι είναι ανάγκη οι ζωοτροφές με ωμό κρέας να περιέχουν στη συσκευασία τους την κατάλληλη σήμανση και τις αναγκαίες οδηγίες προφύλαξης. Επεσήμαναν επίσης, ότι κίνδυνος μόλυνσης υπάρχει και από το μη κατεψυγμένο ωμό κρέας. http://www.govastileto.gr/