Χταπόδι γιουβέτσι

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

1 χταπόδι 1.200 γρ., καθαρισμένο*

4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 μικρή μαραθόριζα (φινόκιο), ψιλοκομμένη


4 ντομάτες, ψιλοκομμένες

400 γρ. κριθαράκι


200 ml λευκό ξηρό κρασί

1 κ.γ. αποξηραμένο εστραγκόν

2 κ.σ. αποξηραμένο θυμάρι

ξύσμα από 1 λεμόνι, ακέρωτο

αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Αφήνουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί. Βάζουμε μέσα το χταπόδι, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά.

Βγάζουμε το χταπόδι από την κατσαρόλα και κρατάμε ξεχωριστά τον ζωμό του σε ένα μπολ. Κόβουμε το χταπόδι σε κομμάτια.

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα με χονδρό πάτο ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τη μαραθόριζα για λίγα λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τις ντομάτες και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά ακόμα.

Ρίχνουμε το κριθαράκι και το χταπόδι, τα ανακατεύουμε και προσθέτουμε το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε τον ζωμό του χταποδιού – αν χρειαστεί συμπληρώνουμε με νερό –, το εστραγκόν, το θυμάρι, το ξύσμα και αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε το φαγητό και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Απομακρύνουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε το κριθαράκι να απορροφήσει τα υγρά, ανακατεύοντας
2-3 φορές.

* Πώς καθαρίζουμε το χταπόδι: Κάνουμε μια τομή κατά μήκος της κουκούλας και αφαιρούμε τα εντόσθια. Προεκτείνουμε την τομή λίγο πιο κάτω, στη βάση των πλοκαμιών, όπου βρίσκουμε και αφαιρούμε το στόμα (είναι σαν σκληρή μπάλα). Ξεπλένουμε καλά.      www.tovima.gr

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γέμισαν οι πάγκοι βαφτισμένες «ελληνικές» ντομάτες και πιπεριές Φλωρίνης

Απαράδεκτο σχόλιο Πορτοσάλτε με αφορμή τον θάνατο του ντελιβερά – Υπάρχει θέμα με τη συμπεριφορά των διανομέων

Τι προβλέπει το σχέδιο για τις 120 δόσεις...

Θεσσαλονίκη: Άδεια τα καταστήματα – «Σε λίγο θα μας πουν να υψώσουμε και συρματοπλέγματα», λέει για τα μέτρα ο πρόεδρος του ΕΣΘ

Πού χάθηκε το ραδιόφωνο...Η εξάρτηση από το κινητό

Στις Βρυξέλλες «ράβουν» νέα μνημόνια

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων