Δευτέρα, 16 Απριλίου 2018

Σεργιάνι στην Πλάκα με φόντο την Ακρόπολη

«Στης Πλάκας της ανηφοριές, που γέρνουν οι κληματαριές, έχει κάτι Πλακιώτισσες, που λες ροδόσταμο τις πότισες» λέει η γνωστή καντάδα, εξυμνώντας ταυτόχρονα την παλιά και γραφική συνοικία της Αθήνας και τις δροσερές κυρίες της.
Βρίσκεται στο κέντρο της
πρωτεύουσας, με την Ακρόπολη να ταξιδεύει στους αιώνες, αγέρωχη και συγκινητική, και να δεσπόζει πάνω από τα διατηρητέα σπίτια και τα σοκάκια. Περιδιαβαίνοντας τα δρομάκια της μπορεί κανείς να δει μια εικόνα της Αθήνας, όπως ήταν περίπου πριν από έναν αιώνα, καθώς μεταπολεμικά τα κτίσματα της Πλάκας κρίθηκαν διατηρητέα, διατηρώντας σε μεγάλο βαθμό τον χαρακτήρα και την ατμόσφαιρα της γειτονιάς.
Η συνοικία αναπτύχθηκε κυρίως γύρω από τα ερείπια της Αρχαίας Αγοράς της Αθήνας ενώ προς την Ακρόπολη συναντάμε τα Αναφιώτικα, περιοχή που παραπέμπει σε κυκλαδονήσι καθώς φτιάχτηκε από Αναφιώτες οικοδόμους. Η γειτονιά ανακατασκευάστηκε τα πρώτα χρόνια της κυριαρχίας του Όθωνα ενώ οι ανασκαφές έφεραν στο φως θησαυρούς στη Ρωμαϊκή Αγορά και τη βιβλιοθήκη του Αδριανού.
Η Πλάκα είναι ο απόλυτος προορισμός των τουριστών αλλά όχι μόνο. Είναι και οι ντόπιοι που απολαμβάνουν τον ρετρό χαρακτήρα της περιοχής, τις βόλτες στα σοκάκια, ανάμεσα σε νεοκλασικά και μνημεία. Είναι και η νεολαία, που ανακαλύπτει τα καλαίσθητα καφέ στα σκαλάκια της Πλάκας, το φημισμένο λικεράδικό της, τους υπόγειους θησαυρούς των ψαρομεζέδων, το διαρκές συναπάντημα ανθρώπων στους δίδυμους θεούς της μυθολογίας και ένα σωρό άλλες γωνιές, ζωντανά μαθήματα ιστορίας, που θα συνεχίσει να αγαπά μεγαλώνοντας.
ΠΛΑΚΑ ΑΘΗΝΑ ΠΛΑΚΑ ΑΘΗΝΑ ΠΛΑΚΑ ΑΘΗΝΑ ΠΛΑΚΑ ΑΘΗΝΑ ΠΛΑΚΑ ΑΘΗΝΑ ΠΛΑΚΑ ΑΘΗΝΑ ΠΛΑΚΑ ΑΘΗΝΑ ΠΛΑΚΑ ΑΘΗΝΑ ΠΛΑΚΑ ΑΘΗΝΑ ΠΛΑΚΑ ΑΘΗΝΑ ΠΛΑΚΑ ΑΘΗΝΑ ΠΛΑΚΑ ΑΘΗΝΑnewsbeast.gr