Αμφίπολη: Αδικαιολόγητη καθυστέρηση των εργασιών


Άμεση έναρξη των εργασιών στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης ζητά το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας. Με ψήφισμά του, που εξέδωσε στη διάρκεια συνεδρίασης, κάνει λόγο για αδικαιολόγητη καθυστέρηση των εργασιών και τονίζει ότι υπάρχει κίνδυνος να χαθούν
εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις.
«Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας μετά την ενημέρωση από τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα, για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση των εργασιών που προβλέπουν στην πράξη στερέωση, συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη μνημείου Τύμβου Καστά Αμφίπολη Σερρών, με κωδικό ΟΠΣ 5010940 και αντιλαμβανόμενο τον κίνδυνο απώλειας της ήδη εξασφαλισμένης χρηματοδότησής του ζητεί από το Υπουργείο Πολιτισμού με το παρόν ψήφισμα, την άμεση έναρξη των εγκεκριμένων εργασιών» αναφέρεται στο ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου που χαρακτηρίζει το αρχαιολογικό εύρημα στον λόφο Καστά «μνημείο υψίστης αρχαιολογικής, ιστορικής, πολιτιστικής και εθνικής σημασίας για τη χώρα».
Ο κ. Τζιτζικώστας εξήγησε ότι «η Περιφέρεια εξασφάλισε για τα έργα αυτά πόρους 2,5 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και το Interreg» και τόνισε ότι επειδή πρόκειται για ευρωπαϊκούς πόρους, τυχόν περαιτέρω καθυστερήσεις θα θέσουν σε κίνδυνο το έργο, με αποτέλεσμα να απενταχθεί και πρόσθεσε ότι «θα αναγκαστεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη «εάν οι απαντήσεις που θα δοθούν δεν είναι επαρκείς και αν οι εργασίες δεν ξεκινήσουν άμεσα».
Από την πλευρά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ο Στάθης Σαρηγιαννίδης, από την «Περιφέρεια Πρωταθλήτρια», σημείωσε ότι καθυστερεί και αγνοείται η ανάδειξη μακεδονικών μνημείων.
Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, από τη «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα», ρώτησε πού οφείλεται η καθυστέρηση και η Χρυσούλα Παλιαδέλη, από την παράταξη «Συμμετέχω», ανέφερε ότι δεν κατανοεί τους λόγους για τους οποίους δεν προχωρά αυτή η υπόθεση.
Ο Βασίλης Ρέβας, από τη «Λαϊκή Συσπείρωση», τόνισε ότι δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει τη σπουδαιότητα του μνημείου, ωστόσο είναι ευθύνη της πολιτείας να αναλάβει το κόστος αυτής της διαδικασίας.                                       www.naftemporiki.gr