Οι ενοικιαστές έχουν μεγαλύτερο στρες και χειρότερη υγεία σε σχέση με τους ιδιοκτήτες κατοικιών

Οι άνθρωποι που ζουν σε νοικιασμένο διαμέρισμα έχουν μεγαλύτερο στρες και ενδείξεις χειρότερης υγείας σε σχέση με όσους ζουν σε δικό τους σπίτι (ιδίως αν είναι μονοκατοικία), σύμφωνα με μια νέα βρετανική έρευνα, την πρώτη του είδους της.
Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Έσεξ και του Μπρίστολ,
με επικεφαλής τη δρα Έιμι Κλερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό επιδημιολογίας «Journal of Epidemiology and Community Health», σύμφωνα με τις βρετανικές «Ιντιπέντεντ» και «Τέλεγκραφ», μελέτησαν 9.593 ανθρώπους άνω των 25 ετών, από τους οποίους πήραν δείγμα αίματος για ανάλυση, καθώς και προσωπικές συνεντεύξεις.
Διαπιστώθηκε ότι το 22% των ατόμων είχαν αυξημένα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP), ενός βασικού βιολογικού δείκτη για την ύπαρξη φλεγμονής, λοίμωξης ή στρες στο σώμα.
Αυξημένα επίπεδα CRP αποτελούν ένδειξη για αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο (έμφραγμα, εγκεφαλικό, στηθάγχη, καρδιακή ανεπάρκεια), αρθρίτιδα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου κ.ά.
Οι ενοικιαστές είχαν κατά μέσον όρο υψηλότερα επίπεδα CRP (0,8 mg ανά λίτρο) σε σχέση με τους ιδιοκτήτες σπιτιού, ακόμη και όσους το είχαν πάρει με στεγαστικό δάνειο, οι οποίοι είχαν CRP κάτω από 0,6 mg ανά λίτρο.
Επίσης, όσοι ζουν σε μονοκατοικία (ιδιόκτητη ή νοικιασμένη) έχουν χαμηλότερα επίπεδα CRP σε σχέση με όσους ζουν σε διαμέρισμα.
«Η υψηλότερη CRP, που δείχνει χειρότερη υγεία, παρατηρείται σε όσους νοικιάζουν σπίτι. Η μεγαλύτερη ανασφάλεια, τα υψηλότερα κόστη και η χαμηλότερη ποιότητα ενός νοικιασμένου σπιτιού εξηγούν τα ευρήματα» δήλωσε η Κλερ.     www.in.gr