Πώς θα καταλάβεις ότι ο σκύλος σου πεινάει

Πώς να καταλάβετε εάν ο σκύλος σας όντως πεινάει ή απλώς βαριέται;

Όταν έρχεται η ώρα του φαγητού, τα περισσότερα σκυλιά το καταβροχθίζουν με τέτοια λαιμαργία, που σου προκαλούν τύψεις καθώς αρχίζεις να αναρωτιέσαι μήπως άφησες το αγαπημένο σου κατοικίδιο να φτάσει στα πρόθυρα της λιμοκτονίας. Πώς θα καταλάβεις όμως αν ο δικός σου όντως πεινάει ή αν είναι απλά λαίμαργος; Επίσης, όταν σου ζητάει με τον τρόπο του ένα σνακ το κάνει από πείνα ή από βαρεμάρα;

Εδώ ίσως σκεφτείς «και τι πειράζει να του δώσω να φάει λίγο παραπάνω;». Όμως τα σκυλιά που τρώνε παραπάνω από όσο χρειάζεται στη διάρκεια της ημέρας, και που το κάνουν συστηματικά, κινδυνεύουν περισσότερο από παχυσαρκία, γαστρεντερικές διαταραχές και άλλα προβλήματα υγείας.

Ακόμα και αν του γεμίζεις το μπολ μόλις μία φορά την ημέρα, πιθανότατα δεν θα πεινάει πραγματικά. Σύμφωνα με τον κτηνίατρο Dr. Lou Budik, ένας οικόσιτος σκύλος σπάνια θα νιώσει αληθινή πείνα. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι πρέπει να υποβάλεις το κατοικίδιό σου σε νηστεία, αλλά πως εφόσον του δίνεις τακτικά γεύματα μέσα στην ημέρα, δεν χρειάζεται να ανησυχείς μήπως δεν χορταίνει.

Πόσα γεύματα, όμως; Για την ακριβή ποσότητα φαγητού, καλό είναι να συνεννοηθείς με τον κτηνίατρο.

Χοντρικά, ανά ηλικία και μέγεθος:

Κουτάβια: Τρία μικρά γεύματα την ημέρα.

Μικρόσωμα ενήλικα σκυλιά: Δύο μικρά γεύματα την ημέρα.

Μεσαία προς μεγάλα ενήλικα σκυλιά: Δύο μεγάλα γεύματα την ημέρα.

Μεγάλα προς γιγάντια ενήλικα σκυλιά: Ένα μεγάλο γεύμα την ημέρα.

Ηλικιωμένα σκυλιά: Ένα με δύο γεύματα την ημέρα.

Ένας ακόμα παράγοντας που πρέπει να συνυπολογίσεις είναι η σωματική δραστηριότητα του τετράποδου φίλου σου. Άλλες ποσότητες φαγητού χρειάζεται ένα ζώο που πηγαίνει καθημερινά μεγάλες βόλτες και άλλες κάποιο που ορισμένες μέρες περιορίζεται σε σύντομους περιπάτους.
Ακόμα και ο καιρός επηρεάζει το πόσο πολύ το ταΐζεις.

Το καλοκαίρι η όρεξη μειώνεται, για να αυξηθεί ξανά το χειμώνα, ιδιαίτερα τις πιο κρύες μέρες, όταν οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες επιταχύνουν τις καύσεις και εντείνουν την ανάγκη για περισσότερες θερμίδες.                       www.govastileto.gr