Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σικυών Κορινθίας: Οι τέχνες και το θέατρο.

Σε μικρή σχετικά απόσταση από την πόλη του Κιάτου, σε ένα πλάτωμα του λόφου του Βασιλικού, απλώνεται ο αρχαιολογικός χώρος της Σικυώνος, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας.
Η Σικυών ιδρύθηκε κατά τους Προϊστορικούς Χρόνους από προδωρικά φύλα, όπως φανερώνουν τα ίχνη μυκηναϊκής κατοίκησης που έχουν εντοπιστεί.
Οι ονομασίες που έφερε το οικιστικό κέντρο κατά την Προϊστορική Περίοδο ήταν Μυκώνη, Αιγιάλεια και Τελχινία.
Η Σικυών γνώρισε περίοδο ακμής επί τυραννίας των Ορθαγοριδών (7ος-6ος αιώνας π.Χ.), όταν κατέστη πνευματικό και καλλιτεχνικό κέντρο, μια από τις σημαντικότερες πόλεις του ελλαδικού χώρου.
Ο επιφανέστερος τύραννος της δυναστείας των Ορθαγοριδών υπήρξε ο Κλεισθένης, παππούς του συνονόματου αθηναίου πολιτικού, θεμελιωτή της αθηναϊκής δημοκρατίας.
Επί Κλεισθένη αναπτύχθηκαν ιδιαίτερα η γλυπτική, η ζωγραφική και η μεταλλοτεχνία. Από τη Σικυώνα κατάγονταν, μεταξύ άλλων, οι περιώνυμοι γλύπτες Κάναχος, Πολύκλειτος και Λύσιππος.
Μετά την πτώση των Ορθαγοριδών και την αποκατάσταση του αριστοκρατικού πολιτεύματος (αρχές 5ου αιώνα π.Χ.) η πόλη κατελήφθη από το θηβαίο Επαμεινώνδα και τους Μακεδόνες, τον Δημήτριο τον Πολιορκητή (μετέφερε την πόλη στις ανατολικές υπώρειες της παλαιάς ακρόπολης και την τείχισε) και τον Αντίγονο Γονατά.
Αφού συμπεριελήφθη στην Αχαϊκή Συμπολιτεία (μέσα 3ου αιώνα π.Χ.) και γνώρισε νέα περίοδο ακμής μετά την καταστροφή της Κορίνθου από τους Ρωμαίους, το 146 π.Χ., η Σικυών λεηλατήθηκε από το ρωμαίο στρατηγό Σύλλα το 87 π.Χ. και υπέστη καταστροφές από σεισμούς το 2ο αιώνα μ.Χ.
Ο αρχαιολογικός χώρος περιλαμβάνει θεμέλια ναού της Άρτεμης ή του Απόλλωνα, λείψανα οικοδομημάτων της ελληνιστικής και ρωμαϊκής αγοράς (του βουλευτηρίου, του γυμνασίου, μιας επιμήκους στοάς και δύο κρηνών), καθώς και τις ρωμαϊκές θέρμες (βαλανείο), βορείως των προαναφερθέντων οικοδομημάτων.
Σε μικρή απόσταση δυτικά από την αγορά της Σικυώνος, στις υπώρειες της ακρόπολης των Ελληνιστικών Χρόνων, σώζονται τα λείψανα θεάτρου (η κατασκευή του ανάγεται στα τέλη του 4ου/αρχές του 3ου αιώνα π.Χ.), όπου διεξάγονταν αγώνες αρχαίου δράματος και πραγματοποιούνταν συγκεντρώσεις πολιτικού χαρακτήρα.
Αποτελείται από το κοίλο, την ορχήστρα και τη σκηνή, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον από αρχιτεκτονικής απόψεως παρουσιάζουν οι δύο θολωτές δίοδοι στα άκρα του κοίλου για την είσοδο των θεατών.
Το θέατρο της Σικυώνος δέχτηκε προσθήκες κατά τους Ρωμαϊκούς Χρόνους, κυρίως στο σκηνικό οικοδόμημά του. Κοντά στο θέατρο βρισκόταν το στάδιο.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σικυώνος στεγάζεται σε τμήμα του συγκροτήματος των ρωμαϊκών λουτρών. Περιλαμβάνει ευρήματα από τη Σικυώνα  και τις γειτονικές περιοχές, που χρονολογούνται από τους Μυκηναϊκούς έως τους Παλαιοχριστιανικούς Χρόνους (γλυπτά, αγγεία, ψηφιδωτά δάπεδα, αρχιτεκτονικά μέλη, ταφικές στήλες, ενεπίγραφα βάθρα, λατρευτικά αντικείμενα από το σπήλαιο των Πιτσών, νομίσματα κ.ά.).                                www.in.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ειδικοί κατέγραψαν 46 αρνητικές συνέπειες των social media

Νέα μελέτη προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τις επιπτώσεις από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Είναι αναμφισβήτητο ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έφεραν πολυεπίπεδες μεταβολές και μικρές αλλά και μεγάλες επαναστάσεις σε κάθε τομέα της προσωπικής, κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.

«Ταφόπλακα» στις λαϊκές αγορές από τον Άδωνι!

Σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο Πισσαρίδη, που οδηγεί στον αφανισμό τις μικρές επιχειρήσεις των αγροτών – παραγωγών Νέο γύρο σφοδρών αντιδράσεων προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που αλλάζει άρδην το τοπίο στις λαϊκές αγορές.

Πανσέληνος στον Κριό στις 20 Οκτωβρίου - Προβλέψεις για όλα τα ζώδια

Στις 20 Οκτωβρίου 2021, η Πανσέληνος σχηματίζεται στο ζώδιο του Κριού. Πρόκειται για ένα πύρινο φεγγάρι που έρχεται να ρίξει φως σε θέματα που αφορούν το θάρρος, τον ανταγωνισμό, την επιθετικότητα, τον αυθορμητισμό, το Εγώ μας.

Oι κωδικοί ΟΣΔΕ ανά Περιφέρεια που δίνουν τα επιπλέον 29 μόρια στους υποψήφιους Νέους Αγρότες 2021

Η συγκεκριμένη λίστα αφορά τα 12 μόρια (μέγιστο) που προσφέρει το κριτήριο του αρχικού προσανατολισμού της γεωργικής εκμετάλλευσης σε τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας και τα 17 μόρια (μέγιστο) σύμφωνα με το κριτήριο συμβολής του επιχειρηματικού σχεδίου σε στόχους και τομείς προτεραιότητας της Στρατηγικής της Περιφέρειας.

Γέμισαν οι πάγκοι βαφτισμένες «ελληνικές» ντομάτες και πιπεριές Φλωρίνης

Μεγάλες ποσότητες ντομάτας και πιπεριάς Φλωρίνης εισάγονται τον τελευταίο καιρό από την Αλβανία, τα Σκόπια και την Τουρκία στην ελληνική αγορά και συγκεκριμένα στις λαχαναγορές της χώρας μέσω των Τελωνείων. Αυτές οι ποσότητες από ντομάτες και πιπεριές Φλωρίνης,

Ρωσία- ΝΑΤΟ: Ένα προαναγγελθέν διαζύγιο

Του Δημήτρη Λιάτσου * Τελικά ολοκληρώνεται ένα «διαζύγιο» το οποίο είχε γίνει οφθαλμοφανές από το 2015. Η Μόσχα αποφάσισε να  απαντήσει στην πρόσφατη απόφαση του ΝΑΤΟ να απελάσει οκτώ συνεργάτες της μόνιμης ρωσικής αντιπροσωπείας στην έδρα του Συνασπισμού, στις Βρυξέλλες.

Έδεσσα: «Λουκέτο» στη ΜΕΘ του νοσοκομείου λόγω έλλειψης προσωπικού

Μεγάλα τα προβλήματα που εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα , με τα κρούσματα να πληθαίνουν διαρκώς, τους εμβολιασμούς να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και τις  αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών να αποβαίνουν σε βάρος της εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων .

Παπαρδέλες με αυγοτάραχο

Υλικά (για 4 άτομα) 250 γρ. παπαρδέλες (το μεγάλο αυτό ζυμαρικό εξισορροπεί την ένταση από το αυγοτάραχο, ενώ δίνει «σώμα» στη συνταγή) 80 γρ. βούτυρο 1 κ.σ. ελαιόλαδο

Διπλάσιος έρχεται ο λογαριασμός της ΔΕΗ στους αγρότες με την ρήτρα αναπροσαρμογής ίση με την κατανάλωση

Διπλάσιος ο λογαριασμός της ΔΕΗ που φτάνει στις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, με τους παραγωγούς να καλούνται να πληρώσουν ρήτρα αναπροσαρμογής ίση με το ποσό που αναλογεί στην κατανάλωσή τους ακόμα και μετά την έκπτωση ενέργειας 30%.   

Καρέ χοιρινής μπριζόλας

ΥΛΙΚΑ (για 8 μερίδες)  1 καρέ χοιρινής μπριζόλας (περίπου 4 κιλά ενωμένα) Αλάτι, πιπέρι Για την επικάλυψη 4 κ.σ. ελαιόλαδο 2 κ.σ. μέλι 2 κ.σ. μουστάρδα πικάντικη