Ανακαλύψτε το Ζυγοβίστι στην Αρκαδία

Κάποτε, το όμορφο αυτό χωριό της Αρκαδίας που βρίσκεται μόλις 5 χλμ. από τη Δημητσάνα, έσφυζε από ζωή. Σήμερα, το Ζυγοβίστι έχει λιγοστούς κατοίκους, όμως, η ιστορία που κουβαλά είναι μεγάλη και γεμάτη με ένδοξους και γενναίους άνδρες, που με αυταπάρνηση πολέμησαν στο πλευρό του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, ενώ ήταν από τους πρώτους που τον ακολούθησαν στον Αγώνα για την ελευθερία της Πατρίδας.

Το Ζυγοβίστι είναι χτισμένο στα 1240 μέτρα υψόμετρο πάνω στο όρος Μαίναλο και η διαδρομή για να φτάσετε σε αυτό είναι απλά εντυπωσιακή. Μάλιστα, ανεβαίνοντας προς αυτό ο ταξιδιώτης μπορεί να απολαύσει την εκπληκτική θέα που απλώνεται τριγύρω του και προς το φαράγγι του Λούσιου.
Και όταν φτάνει στο χωριό, έρχεται αντιμέτωπος με ιστορικές μνήμες. Τα διατηρημένα πετρόχτιστα σπίτια του δίνουν την παραδοσιακή πινελιά που αποζητάς σε ένα ορεινό χωριό, ενώ τα ερειπωμένα σπίτια μαρτυρούν το παρελθόν του.
Στην είσοδο του Ζυγοβιστίου θα δείτε το μαρμάρινο μνημείο σε μορφή ανοιχτού βιβλίου, όπου αναγράφονται τα ονόματα των 250 περίπου ανδρών που πολέμησαν στην Επανάσταση του ’21 και αποτελούσαν την  προσωπική φρουρά του Γέρου του Μοριά και ονομάστηκαν «Το Σώμα των Αθανάτων». Μάλιστα, η πλατεία του χωριού ονομάζεται πλατεία Αθανάτων.






www.newsbeast.gr