Κέικ βανίλια σοκολάτα με σταφίδες

Υλικά:
-3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ (baking powder)
-250 γραμμάρια βούτυρο
-1½ – 2 κούπες ζάχαρη (ανάλογα με το πόσο γλυκό το θέλετε)
-5 αβγά (ξεχωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια)
-τριμμένη φλούδα ενός μέτριου πορτοκαλιού

-χυμό ενός μέτριου πορτοκαλιού
-2- 3 βανίλιες
-λίγο αλάτι
-λίγη κανέλα
-200 γραμμ. σταφίδες
-3-4 κουταλιές σούπας γάλα
-2-3 κουταλάκια κακάο

Εκτέλεση:
-Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα για κέικ και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς C.
-Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη για δέκα λεπτά περίπου μέχρι να γίνουν ένα αφράτο και ομοιογενές μείγμα.
-Προσθέτουμε τους κρόκους και συνεχίζουμε το χτύπημα. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα μυρωδικά, το αλάτι, το ξύσμα πορτοκαλιού και το χυμό και χτυπάμε για λίγο ακόμη στο μίξερ.
-Ανακατεύουμε το μπέικιν πάουντερ με το αλεύρι και προσθέτουμε στο μείγμα ανακατεύοντας με ένα χτυπητήρι, ή κάτι τέτοιο, και όχι με το μίξερ. Προσθέτουμε και το γάλα.
-Χτυπάμε τα ασπράδια με 1-2 σταγόνες χυμό λεμονιού σε μαρέγκα και προσθέτουμε στο μείγμα. Αλευρώνουμε, με ένα κουταλάκι αλεύρι, τις σταφίδες και τις προσθέτουμε και αυτές στο μείγμα. Παίρνουμε μια μικρή ποσότητα από το μείγμα και προθέτουμε σ’ αυτό το κακάο.
-Αδειάζουμε τα μείγματα στη φόρμα (άσπρη ζύμη, καφέ ζύμη, άσπρη ζύμη) και το ψήνουμε για 15 λεπτά στους 220 –250 βαθμούς και στους 200 για άλλα 30 –45 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμο με τη βοήθεια ενός μαχαιριού. Το αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα όταν μισοκρυώσει.

Στο κέικ, εκτός από σταφίδες, μπορούμε να προσθέσουμε και κομματάκια από γλυκό πορτοκάλι, τριμμένα καρύδια ή αμύγδαλα κτλ. και φυσικά αν θέλουμε να αφαιρέσουμε το κακάο. Στην περίπτωση αυτή όμως θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε και λαδόκολλα γιατί διαφορετικά το μισό κέικ θα γίνει ένα με τον πάτο της φόρμας.

Προσοχή: Δεν ανοίγουμε το φούρνο πριν περάσει τουλάχιστον ½ ώρα. Το κέικ, όπως και τα μπισκότα διατηρείται πολύ καλά σε μεταλλικό κουτί. Αν δεν έχετε, μπορείτε απλά να το σκεπάσετε με τη φόρμα.
Πηγή:www.xanthipress.gr